Blaž Blagotinšek je proti Švedom igral odlično, v ključnih trenutkih jim je ukradel tudi žogo. Foto: EPA
Blaž Blagotinšek je proti Švedom igral odlično, v ključnih trenutkih jim je ukradel tudi žogo. Foto: EPA

Po nedeljski zmagi nad Švedsko v Göteborgu Slovencev ni zajela evforija. Izbranci Ljubomirja Vranješa se zavedajo, da so pred njimi še številne bitke. Teoretično bi lahko celo ostali brez drugega dela. Pot v Malmö in tekmi z Norvežani ter Portugalci iz skupine D ter dvema najboljšima iz skupine E jim lahko prepreči visok poraz s sedmimi goli proti Švicarjem. Realno bi morala Slovenija na torkovi tekmi (ob 18.15, prenos na TV SLO 2) s takšno razliko zmagati. Reprezentanti zagotavljajo, da ne bo podcenjevanja. Prejšnji dve medsebojni tekmi s Švico sta se končali z remijem leta 2002 (34:34) in slovensko zmago leta 2006 (29:25).

Andy Schmid: Večkrat sem igral proti Sloveniji in vedno so nas sesuli

Vranješ bo spočil nosilce igre
"Na zadnji tekmi skupinskega dela bomo igrali na zmago. V drugi del EP-ja se želimo uvrstiti z dvema točkama," je povedal selektor Ljubomir Vranješ, ki se je predvsem na tekmi s Švedsko izkazal kot sijajen taktik in pravi mojster bojevanja. Obakrat je pripravil sijajen načrt in oba svoja kolega na nasprotni strani igrišča zasenčil v vseh prvinah. Po zahtevnem dvoboju s Švedi bo v torek v ogenj zagotovo poslal večje število igralcev, nedeljska tekma je namreč pošteno utrudila Deana Bombača, Boruta Mačkovška, Blaža Janca in Klemna Ferlina, ki so bili ves čas na igrišču, malo krajšo minutažo pa so imeli Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek in Nik Henigman.

Samozavestni, a vseeno ne v oblakih
"Na tekmi s Švicarji bo zagotovo nastopilo več naših igralcev, kot proti Švedom. Na turnirskem delu tekmovanja potrebuješ kadrovsko širino in naša ekipa jo premore." Krilni igralec Blaž Janc verjame, da bo reprezentanco spet krasil ekipni duh. "Zmagi nad Poljaki in Švedi sta prinesli veliko samozavesti, a ostajamo trdno na tleh. Zmago nad Švedi moramo potrditi z zmago nad Švicarji. Maksimalno se bomo potrudili, verjamem, da nas bo še naprej krasil ekipni duh, tako kot na uvodnih tekmah."

Sorodna novica Slovenija po epskem boju do velike zmage nad Švedsko

"Ničesar še nismo naredili"
Krožni napadalec Blaž Blagotinšek, eden od junakov zmage nad Švedi, poudarja, da ni nobenega razloga za kakšno evforijo. "Na uvodnih tekmah smo dobro opravili svoje delo, naredili pa nismo še ničesar." Igra švicarske izbrane vrste je močno odvisna od Andyja Schmida, 36-letnega zvezdnika ekipe Rhein-Neckar Löwen. Poljakom je v nedeljo zabil 15 golov. Blagotinšek: "Andy Schmid je alfa in omega švicarske ekipe in ga bo treba zaustaviti, prav tako druge igralce. V napadu igrajo s sedmimi igralci, na njihovo igro se bo treba dobro pripraviti, da ne bi bilo v našem taboru slabe volje po koncu tekme."

Tominec izbrano o moči Slovenije
Za Švico igra Slovenec Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Tominca. "Razen Schmida nihče od nas še ni nastopil na evropskem prvenstvu, zato je za vse nas to neka nova izkušnja," je povedal Tominec. "Slovenija ima vrhunsko ekipo in igralce, ki nastopajo za najmočnejše evropske klube, ter izjemnega trenerja, ki je že poskrbel za nekatere spremembe v njeni igri. Na njeno trdo obrambo in hitro igro se bomo morali zoperstavili z veliko teka in pravočasnimi vrnitvami v obrambo, v nasprotnem primeru nimamo nobenih možnosti."

Dolenec in Bombač junaka veličastne zmage nad Švedi

Skupina F, Göteborg, torek ob 18.15:
ŠVICA – SLOVENIJA (TV SLO 2/MMC)

Ob 20.30:
POLJSKA – ŠVEDSKA

Lestvica:                           
SLOVENIJA         2  2 0 0  4 točke 
ŠVEDSKA           2  1 0 1  2       
ŠVICA             2  1 0 1  2       
POLJSKA           2  0 0 2  0