Peter Prevc je predčasno zapustil novoletno turnejo, a trening doma ni obrodil sadov, saj je bilo ob vrnitvi v Predazzu še slabše. Foto: EPA
Peter Prevc je predčasno zapustil novoletno turnejo, a trening doma ni obrodil sadov, saj je bilo ob vrnitvi v Predazzu še slabše. Foto: EPA

Letos Slovenci niso bili tako uspešni, le Anže Semenič se je v soboto uvrstil med najboljših 10, Peter Prevc pa je dvakrat obstal v prvi seriji. Na drugi strani spektra uspešnosti sta serijski zmagovalec letošnje sezone Japonec Rjoju Kobajaši in Poljak Dawid Kubacki.

Kratek rok trajanja
V smučarskih skokih je bistveno ujeti prave občutke in pravi trenutek, najprej na odskočni mizi seveda, na pravi trenutek v karieri pa se včasih čaka zelo dolgo. Nekateri tekmovalci zablestijo že takoj na začetku kariere in potem nekaj let ne izpustijo vodilnega položaja. A v resnici so to bolj izjeme, sploh pa zadnje desetletje ni več tekmovalca, ki bi ponovil zmago v skupnem seštevku in tako dvakrat zapored dvignil veliki kristalni globus.

Enajst let čakanja
Dawid Kubacki je na svojo priložnost, na pravi trenutek, da se zapiše med zmagovalce tekme svetovnega pokala, čakal 11 let in 169 tekem. Kar nekaj neuspešnih sezon je potreboval, da je prvič osvojil točke, nato je bil štiri leta povprečen tekmovalec, ki se ni uvrščal med deseterico, šele zadnje tri sezone je postal ime, na katerega morajo resno računati tudi najboljši. Njegov primer ni osamljen. Kamil Stoch, ki je včeraj zabeležil 300. nastop na tekmah svetovnega pokala, je čakal 7 sušnih sezon v povprečju in senci Adama Malysza, da se je razvil v tekmovalca najvišje ravni.

Avdio: Slovenci niso konkurenčni za vrh

Sami novi obrazi
Zmaga Kubackega pa je ponudila še eno zanimivo primerjavo. Na 13 posamičnih tekmah letošnje sezone je zmagalo pet skakalcev. Vsi, razen Norvežana Forfanga, ki je do te zime zmagal dvakrat, so bili pred začetkom te sezone brez ene same zmage v svetovnem pokalu. To velja za Kobajašija, Klimova, Kubackega in Geigerja. V povprečju so stari 25 let. Sezona starejših novincev, torej.

Muke Slovencev
Ena zmaga je navadno premalo za konkurenčnost najboljšim v skupnem seštevku. V sezoni, kakršno ima letos Rjoju Kobajaši, pa gre celo brez nje. Stephan Leyhe je na primer na zmagovalnem odru stal le enkrat, drugi je bil na uvodni tekmi v Wisli, pa je vseeno na 6. mestu skupnega seštevka. Kobajaši bi si lahko verjetno vzel mesec dni premora, pa bi še vedno ostal v vodstvu, 9 zmag na 13 tekmah je dosežek, ki močno ogroža rekordno sezono Petra Prevca izpred treh let.

Slovenski rezultati v letošnji sezoni so najslabši v tem desetletju, zato čakamo in se sprašujemo, kdo bo prvi ujel pravi, morda celo zmagovalni ritem. Izkušnje iz preteklosti učijo, da to ne bo 18-letni Timi Zajc. In tudi ne Peter Prevc, ki je v Predazzu dvakrat ostal brez točk in za nekaj časa zapušča svetovni pokal.