Aleš Česen med plezanjem po najtežjem delu smeri, živem ledu. Foto: Marko Prezelj
Aleš Česen med plezanjem po najtežjem delu smeri, živem ledu. Foto: Marko Prezelj
Himalaja
Zelena črta označuje vzpon slovenske odprave. Foto: Marko Prezelj

Prvenstveno smer v težki steni so ocenili z ED (extreme difficile oziroma ekstremno zahtevno), kar je najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice.

Lindič: Preplezali smo kar nekaj metrov navpičnega ledu
"Kakovost vzpona se da ovrednotiti iz več zornih kotov, nemogoče pa je različne vzpone neposredno primerjati. Vsak vzpon je skupek več stvari, kar še posebej drži za vzpone v Himalaji. Prvenstveni vzpon v severni steni Hagšuja ni bil v znamenju ekstremnih plezalnih gibov za današnje standarde, čeprav smo preplezali kar nekaj metrov zahtevnega navpičnega ledu,
" je dejal vodja odprave Lindič.

Britanci cilj varovali zase
"Šele po našem prvenstvenem vzponu se je izkazalo, da so Britanci ta cilj varovali zase, in le po spletu naključij smo steno preplezali zgolj nekaj dni pred Mickom Fowlerjem in Paulom Ramsdenom. Zaradi birokratskih zapletov smo cilj izbrali le štirinajst dni pred odhodom in na spletu nismo našli konkretnih informacij o sami steni, ki je tako rekoč vidna že iz baze. To je bil po eni strani dodaten izziv, po drugi strani pa motiv za uživanje v res prvinskem plezanju v Zanskarju. Izkoristili smo odlično vreme in dobro aklimatizacijo, ki je bila ključna za uspešen večdnevni vzpon," pa je dinamiko odprave, ki je potekala med 6. septembrom in 14. oktobrom, osvetlil Prezelj.