Najboljši trije v šprintu – Johannes Hoesflot Klaebo, Federico Pellegrino in Gleb Retivih. Foto: Reuters
Najboljši trije v šprintu – Johannes Hoesflot Klaebo, Federico Pellegrino in Gleb Retivih. Foto: Reuters

V Seefeldu sta se torej razpletli prvi od 22 končnih odločitev. Obe zlati medalji je osvojila Norveška. V ženski konkurenci je bila najmočnejša Maiken Caspersen Falla, ki je ubranila zlato medaljo. Norvežanki so sledile tri Švedinje, a sta se dve zapletli. Druga je v cilj prišla Stina Nilsson, bron pa je osvojila še ena Norvežanka Mari Eide.

Treba bo najti vzrok, zakaj se je danes zgodilo, kar se je. Pripravljenost ni vprašanje. Kvalifikacije so bile zelo obetavne. Kaj se je zgodilo glede vremena in otoplitve glede smuči, pa takoj po tekmi zelo težko povem kakšno zelo konkretno informacijo. Bili smo pripravljeni, in to, kar se nam je danes zgodilo, se nam absolutno ne bi smelo.

Nejc Brodar, glavni trener

Johannes Hoesflot Klaebo, olimpijski prvak v šprintu, je z 22 leti postal najmlajši svetovni prvak v smučarskem teku. Dobil je izjemen dvoboj v zaključku z Italijanom Federicom Pellegrinom, ki je branil naslov. Bron je osvojil Rus Gleb Retivih. Klaebo je bil pred dvema letoma v šprintu bronast.

Vse štiri Slovenke so izpadle že v četrtfinalu
V prvi četrtfinalni skupini je nastopila Katja Višnar, ki je zasedla zadnje, 6. mesto in končala tekmovanje. Enaka usoda je v drugem četrtfinalu doletela Evo Urevc, ki je bila peta. "Smuči niso bile prave. Izkušnja je, a sem zelo razočarana," je bil prvi odziv 23-letne Urevčeve, ki je eno izmed najprijetnejših presenečenj sezone v slovenskem taboru.

Slovenske tekačice pogorele v šprintu

Alenka Čebašek je bila v četrti skupini vseskozi v ozadju in je četrtfinale končala na zadnjem mestu. Še najbolje je v zadnji skupini kazalo Anamariji Lampič, ki je vodila po dobri polovici proge, a je v zaključku popustila in zasedla četrto mesto. "Šok. Mislim, da smo bile danes vse sposobne, če ne, pa vsaj ena, za finale. Vsi po vrsti smo razočarani. Že ko sem videla Katjo in nato še Evo in Alenko, sem bila res nervozna. Serviserja sem spraševala, ali so prepričani, da je to to. Začneš dvomiti. Do mosta so tekle res super, ko pa sledi spust in dolga ravnina, se smučka kar naenkrat 'zalima' na sneg," je povedala Lampičeva.

Anamarija Lampič (skrajno desno) je v zaključku popustila in v svoji skupini zasedla četrto mesto za Jessico Diggins, Sandro Ringwald in Laurien van der Graaff. Eva Urevc je bila v svojem četrtfinalu peta, Katja Višnar in Alenka Čebašek pa zadnji, šesti. Foto: Reuters
Anamarija Lampič (skrajno desno) je v zaključku popustila in v svoji skupini zasedla četrto mesto za Jessico Diggins, Sandro Ringwald in Laurien van der Graaff. Eva Urevc je bila v svojem četrtfinalu peta, Katja Višnar in Alenka Čebašek pa zadnji, šesti. Foto: Reuters

Tekmo so prav vse ocenile kot najslabšo v sezoni, del krivde pa so pripisale prepočasnim smučem, ki v toplem vremenu (10 stopinj Celzija) niso stekle po njihovih željah. Lampičeva je na koncu osvojila 17. mesto, Urevčeva 21., Višnarjeva 26., Čebaškova pa 27.

V kvalifikacijah tri Slovenke med osmerico
V kvalifikacijah so bile Slovenke zelo hitre. Eva Urevc je dosegla peti čas. Za najhitrejšo Švedinjo Majo Dahlqvist je zaostala 1,95 sekunde. Druga je bila Švicarka Nadine Faehndrich (+1,04), tretja pa Švedinja Hanna Falk (1,31). Anamarija Lampič je bila sedma (+2,14), mesto za njo je končala Katja Višnar (+2,36), Alenka Čebašek pa je bila 16. (+4,81).

Lampič in Šimenc prepočasna za izločilne boje
V kvalifikacijah šprinta smučarjev tekačev sta nastopila Miha Šimenc in Janez Lampič, a se nista uvrstila v izločilne boje. Lampič je bil 33. (+8,31), Šimenc pa 34. (8,44). V finalni del se je uvrstilo 30 najhitrejših.

Tekaški program na SP-ju se bo nadaljeval v soboto s preizkušnjama v skiatlonu, ob 11. uri bodo začele ženske na 15 km, ob 12.30 pa moški na 30 km.

"Dobro je, da sem prehitel Šimenca, a ni v redu, da sva oba izpadla. Žal je tako. Mislim, da je v takšnih razmerah dobro teči, saj veš, da bo sezone počasi konec. Podlaga je še vedno trda, čeprav je toplo, smuči pa smo imele pripravljene idealno," je povedal Lampič.

"Skušal sem teči najbolje, kar lahko. Počutil sem se kar dobro, ne vem pa, kje sem izgubljal. Moram narediti analizo in takrat bo jasno," je bil bolj slabe volje Šimenc, ki je ciljal na polfinale.

Šprint (Ž):                           
 1. M. C. FALLA        NOR     2:32,35
 2. S. NILSSON         ŠVE       +1,66
 3. M. EIDE            NOR        2,84
 4. J. SUNDLING        ŠVE        3,17
 5. V. CARL            NEM        5,71
 6. M. DAHLQVIST       ŠVE            
...                                   
17. A. LAMPIČ          SLO            
21. E. UREVC           SLO            
26. K. VIŠNAR          SLO            
27. A. ČEBAŠEK         SLO            
Šprint (M):                           
 1. J. H. KLAEBO       NOR     3:21,17
 2. F. PELLEGRINO      ITA       +0,23
 3. G. RETIVIH         RUS        1,37
 4. R. JOUVE           FRA        1,99
 5. E. IVERSEN         NOR        2,25
 6. L. CHANAVAT        FRA            
...                                   
33. J. LAMPIČ          SLO            
34. M. ŠIMENC          SLO            
Finala šprinterske tekme
Klaebo v izenačenem finišu ugnal Pellegrina