Slovenci so lahko z izkupičkom zadovoljni, saj so osvojili 7. mesto med 26 štafetami. Foto: AP
Slovenci so lahko z izkupičkom zadovoljni, saj so osvojili 7. mesto med 26 štafetami. Foto: AP

Slovenci so brez kazenskega kroga in z osmimi popravami za slabe tri minute zaostali za zmagovalci Francozi, ki so nastopili v postavi Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux in Quentin Fillon Maillet. Drugi so bili Norvežani, tretji pa Avstrijci.

Odločilna je bila tretja predaja, Fourcade je predal s prednostjo 12 sekund, Desthieuxju pa je prednost povečal kar na minuto in 19 sekund.

Slovenci vseskozi med tretjim in sedmim mestom
Rok Tršan
je v prvi predaji odlično začel in po prvem streljanju zasedal tretje mesto. Tudi v drugo je zadel vse tarče brez dodatnih nabojev, Jakovu Faku pa je predal kot sedmi s 36 sekundami zaostanka. 32-letnik iz Mrkopalj je moral dvakrat popravljati v streljanju stoje, Klemnu Bauerju pa je predal kot peti.

Bauer je to mesto zadržal po prvem strelskem nastopu leže, stoje pa je trikrat popravljal, a podrl vse tarče za šesto mesto ob zadnji predaji. Štafetna preizkušnja je spodbudila tudi na sprintu 106. Miho Dovžana, ki se je dobro kosal z Avstrijcem, Rusom, Nemcem in Belorusom.

Po dobrem strelskem nastopu je v zadnjem krogu v teku sicer popustil in s tem omogočil Belorusu, da ga prehiti v boju za šesto mesto. Sedmo mesto je izenačena druga najvišja uvrstitev v štafeti v tej sezoni za varovance Uroša Velepca.

Uvrščeni v prvo četrtino štafet
"Rok je oddelal tisto svoje in predal s samo pol minute zaostanka. Jakov je znova pokazal, da prihaja nazaj, da je vse lažje zraven. Klemen je zopet zelo drzno in hitro streljal, imel nekaj napak, a njegov nastop je bil odličen. Miha pa je v zadnji skupini nastopil s samimi izjemnimi tekači. Kljub vsemu smo ponovno uvrščeni v prvo četrtino vseh reprezentanc, na kar moramo biti ponosni in veseli. Pri nas je namreč tako, da morajo vsi na start, ker imamo štiri člane in zato kdaj nastopi nekdo, ki ni popolnoma zdrav,"
je nastop štafete v Ruhpoldingu ocenil Velepec.

Francozi so suvereno dobili štafeto, pri čemer so tekmece ugnali za več kot minuto. Na razočaranje domačih navijačev so bili Nemci
Francozi so suvereno dobili štafeto, pri čemer so tekmece ugnali za več kot minuto. Na razočaranje domačih navijačev so bili Nemci "šele" peti z več kot 2 minutama zaostanka. Foto: AP

Sledita še zasledovalni tekmi
V nedeljo bosta na sporedu še zasledovalni preizkušnji. Na moški, ki se bo začela ob 14.30, bodo nastopili Jakov Fak (+47,2), ki je bil v četrtkovem sprintu 14., Klemen Bauer (+1:31,2), ki je bil 35., in Rok Tršan (+1:38,6), ki je sprint končal na 43. mestu. Na ženski zasledovalni tekmi, ki bo na sporedu ob 12.15, bo nastopila Polona Klemenčič (+2:11,3), ki je bila v sredo 50.

BIATLON - SVETOVNI POKAL               
                                       
RUHPOLDING                             
                                       
Štafeta, 4 x 7,5 km (M):           *   
  1. FRANCIJA          1:18:11,2 (0+6) 
  Jacquelin/Fourcade/Desthieux/Fillon  
  2. NORVEŠKA            +1:12,2 (0+10)
  3. AVSTRIJA             1:24,3 (0+4) 
  4. RUSIJA               1:32,3 (0+5) 
  5. NEMČIJA              2:13,1 (0+12)
  6. BELORUSIJA           2:39,0 (1+9) 
  7. SLOVENIJA            2:55,7 (0+8) 
     Tršan/Fak/Bauer/Dovžan            
  8. UKRAJINA             3:42,6 (0+6) 
                                       
     * - kazenski krogi + poprave