Slovenci so bili po prvi menjavi in nastopu Dovžana na 19. mestu med 26 ekipami. Fak je nato svoje delo opravil zelo dobro in Slovence po drugi predaji popeljal do petega mesta. Za takrat vodilnimi Švedi so zaostajali 1:05 minute. Bauer je kot tretji Slovenec predal kot šesti z 1:24,5 minute zaostanka za Norvežani, Tršan pa je imel kot zadnji ob predaji več kot pol minute prednosti pred zasledovalci. Ta je prvi strelski nastop opravil z odliko, nato pa začel izgubljati na progi, tako da so ga prehiteli Ukrajinci in ga potisnili na končno sedmo mesto.

Jakov Fak je Slovenijo v drugi predaji popeljal iz 19. na peto mesto. Slovenci so bili na koncu sedmi med 26 ekipami na štartu. Foto: EPA
Jakov Fak je Slovenijo v drugi predaji popeljal iz 19. na peto mesto. Slovenci so bili na koncu sedmi med 26 ekipami na štartu. Foto: EPA

Velepec: Sedmo mesto vredno skoraj toliko kot medalja

Slovenski biatlonci sedmi

"Ta trenutek moramo biti s sedmim mestom zelo zadovoljni, saj je to prva četrtina reprezentanc, ki so na startu. Današnji nastop je fantom uspel, morda so porabili kakšen rezervni naboj preveč, so pa tekaško že pokazali, da znajo in zmorejo. Na žalost je malo zmanjkalo do šestega mesta, ki je bilo nekako skrita želja pred začetkom dneva, a se zavedamo, da smo trenutno na 13. mestu v pokalu narodov in je sedmo mesto za nas vredno skoraj toliko kot medalja," je povedal trener Uroš Velepec.

Norveška pred Francijo in Italijo
V boju za vrh sta se na koncu znašli Norveška (0+9) in Francija (1+7), po zadnjem streljanju ju je ločilo sedem sekund. Johannes Thingnes Boe pa je nato hitro še povečal prednost pred Martinom Fourcadom in Norvežanom prinesel zmago z 32,3 sekunde prednosti. Tretji so bili Italijani (0+8), ki so zaostali 1:27,1 minute. Slovenija (0+11) je na sedmem mestu zaostala 2:47,1 minute.

Fak: Veliko bolj zadovoljen s štafeto kot s posamičnima tekmama
"Tudi jaz sem z današnjo tekmo veliko bolj zadovoljen kot s posamičnima tukaj. Po takem nastopu dobiš več samozaupanja, ker kakšnega tekmovalca prehitiš tudi na progi, da ni vedno obratno. Danes sem na strelišču nastopil precej agresivno, da bi pridobil čim več mest in to mi je dobro uspelo,"
je po tekmi povedal Fak.

V nedeljo še ženska štafeta
V nedeljo ob 15.30 bo na sporedu še ženska štafeta. Slovensko ekipo bodo zastopale Nika Vindišar, Nina Zadravec, Polona Klemenčič in Lea Einfalt.

BIATLON                                
                                       
SVETOVNI POKAL                         
                                       
ÖSTERSUND                              
                                       
Štafeta 4 x 7,5 km (M):            *   
 1. NORVEŠKA           1:10:30,4 (0+9) 
    Dale/Bjöntegaaard/Boe/J. T. Boe    
 2. FRANCIJA               +32,3 (1+7) 
   Jacquelin/Maillet/Desthieux/Fourcade
 3. ITALIJA               1:27,1 (0+8) 
    Hofer/Bormolini/Cappellari/Windisch
 4. RUSIJA                1:41,4 (1+10)
 5. ŠVEDSKA               2:00,7 (2+12)
 6. UKRAJINA              2:32,7 (0+9) 
 7. SLOVENIJA             2:47,1 (0+11)
    Dovžan/Fak/Bauer/Tršan             
 8. NEMČIJA               3:23,1 (4+13)
                                       
     * - kazenski krogi + poprave