Prestavitev poletnih olimpijskih iger za eno leto zdaj sproža verižno reakcijo. Bo MOK povečal sredstva za delovanje mednarodnih športnih zvez, ki morajo zdaj prestavljati lastna prvenstva? Foto: Reuters
Prestavitev poletnih olimpijskih iger za eno leto zdaj sproža verižno reakcijo. Bo MOK povečal sredstva za delovanje mednarodnih športnih zvez, ki morajo zdaj prestavljati lastna prvenstva? Foto: Reuters

Med 7. in 17. julijem 2022 jih bo gostil Birmingham v ameriški zvezni državi Alabama, so potrdili prireditelji.

Sestavni del svetovnih iger so številne borilne veščine, ki niso v olimpijskem programu, pa tudi številni športi iz programa OI, a so na svetovnih igrah predstavljeni z neolimpijskimi disciplinami, pa tudi orientacijski tek, bowling in ples. Med nekdanjimi olimpijskimi športi izstopata bejzbol in softball.

Pred Riom 28 zvezam izplačali skoraj pol milijarde
Prestavitev olimpijskih iger, odpovedi tekmovanj v letu 2020 in prestavitev dogodkov v koledarju za leto 2021 predstavljajo tudi veliko finančno grožnjo posamičnim šibkejšim mednarodnim panožnim športnim zvezam.

Za posamične zveze je življenjsko pomemben znesek, ki jim ga nameni Mednarodni olimpijski komite (MOK) vsaka štiri leta, že zdaj pa se postavlja vprašanje, ali bo MOK to kljub prestavitvi iger izpolnil v pričakovanem roku in zneskih oziroma ali na to lahko vpliva prestavitev iger in dodatni stroški.

Za igre v Riu de Janeiru pred štirimi leti je MOK zvezam izplačal kar 480 milijonov evrov. Številne med 28 zvezami, ki sodelujejo na poletnih olimpijskih igrah, so v neprijetnem položaju, v kar nekaj zvezah pa poudarjajo, da so ogrožena tudi delovna mesta.

Številne zveze na poti v občutne finančne težave
"Imamo številne mednarodne zveze z lastnimi denarnimi rezervami, spet v drugih pa je model poslovanja odvisen od OI, pa tudi od velikih lastnih dogodkov, ki pa so se jim nekatere zveze letos morale odpovedati, prihodnje leto pa zaradi spremembe koledarja prestaviti. Za številne se to lahko spremeni v občutne finančne težave,"
je novinarjem dejal predsednik Združenja zvez poletnih olimpijskih športov (Asoif) Andre Ryan, ki je soodgovoren za delitev sredstev.

Bejzbol in softball sta ob številnih borilnih športih glavni panogi, ki sodelujeta na svetovnih igrah neolimpijskih športov. Foto: Reuters
Bejzbol in softball sta ob številnih borilnih športih glavni panogi, ki sodelujeta na svetovnih igrah neolimpijskih športov. Foto: Reuters

Kako se deli MOK-ov denar za mednarodne zveze?
Pri zvezah gre za pomembne zneske v proračunih, razdeljeni pa so glede na širino in zanimanje na igrah. V prvi skupini so plavanje, atletika in gimnastika, ki so nazadnje v okviru OI pred štirimi leti prejeli približno 37 milijonov evrov, kolesarstvo, košarka, odbojka, nogomet in tenis v drugi skupini prejmejo približno 23 milijonov, sledi osem športov, med katerimi so tudi judo, veslanje in namizni tenis s po 167 milijoni, ter devet športov, med katerimi sta za Slovenijo zanimiva kajak-kanu in jadranje, s po 11 milijonov. V zadnji skupini so ragbi, moderni peteroboj in golf, ki prejmejo po 6 milijonov.

Dodatni pritisk – prestavitev prvenstev zaradi Tokia 2021
Ni skrivnost, da je znesek MOK-a tako rekoč nepomemben za mednarodno nogometno in košarkarsko zvezo, za številne med omenjenimi zvezami pa gre za enega najpomembnejših prihodkov v olimpijskem ciklu. Ryan ocenjuje, da številne zveze brez sredstev MOK-a ne bi zdržale celo leto, ne da bi se to poznalo na zaposlitve in vsebino dela.

Plavalna in atletska zveza sta že prisiljeni prestaviti svoje svetovno prvenstvo 2022, kar za obe predstavlja tudi prestavitev načrtovanih prihodkov. Asoif MOK-u zato predlaga, da upošteva tudi zamik prihodkov mednarodnih zvez zaradi prestavitve Tokia 2020. Delno je MOK zato že pristal na to, da bo prestavitve prvenstev obravnaval od primera do primera.