Trasa voidi tudi čez viseče mostove. Foto: Jasna Kofol
Trasa voidi tudi čez viseče mostove. Foto: Jasna Kofol

Idrijski študenti so tradicijo tekov v Belo obudili lani, ko se je tekmovanja udeležilo več kot 200 tekačev. Tudi letos pripravljajo 10-kilometrski rekreativni tek ob vodnem kanalu Rake, ki so kot tehnični spomenik del Unescove svetovne dediščine. Voda iz kanala je kar 350 let poganjala črpalke v idrijskem rudniku, danes pa je ob Rakah narejena pešpot, ki domačinom ponuja možnost rekreacije.

Tekači najprej tečejo skozi zgodovinski del mesta, nato pa nadaljujejo po že znani poti ob strugi reke Idrijce. Po makadamski pešpoti ob Rakah tečejo do vodnega jezu pri Kobili, kjer čez viseči most prečkajo reko Idrijco in nadaljujejo po lokalni asfaltirani cesti proti Idrijski Beli. Cesta se vije ob zgodnjem toku reke in že spada v območje Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Pri plezalnem centru Strug se tekači obrnejo in se čez viseči most pri Podroteji vračajo proti cilju.

Poleg teka, ki je primeren za tekače vseh starostnih skupin, pripravljajo pester dnevni program s skupinskim ogrevanjem, pogostitvijo in glasbenimi gosti. Tek šteje tudi za Pokal primorskih tekov. Na tek se je treba predhodno prijaviti na elektronski naslov tek@klub-kis.si ali s spletnim obrazcem. Štartnina je 10 evrov.