Radomir Antić je med letoma 1988 in 2004 vseskozi deloval v španski La ligi. Foto: EPA
Radomir Antić je med letoma 1988 in 2004 vseskozi deloval v španski La ligi. Foto: EPA

Neizbrisen pečat je pustil pri madridskem Atleticu, ki ga je v sezoni 1995/96 popeljal do dvojne krone. Colchonersi so osvojili špansko prvenstvo in tudi kraljevi pokal. To je bilo seveda veliko presenečenje, saj sta madridski Real in Barcelona ostala brez lovorike, kar se dogaja zelo redko.

Kariero je začel leta 1967 pri Slobodi iz Užic, nato pa je med letoma 1968 in 1976 igral za beograjskega Partizana. S črno-belimi se je leta 1976 veselil tudi naslova jugoslovanskega prvaka. V tujini se je preizkusil pri Fenerbahčeju, Zaragozi in Luton Townu.

Prosinečkega je pripeljal k Realu
V Zaragozi je leta 1988 začel trenersko kariero. Marca 1991 je postal trener madridskega Reala. S sedmega mesta je kraljevi klub popeljal na tretje, kar je pomenilo nastop v takratnem Pokalu Uefa. Poleti je nato v Madrid pripeljal Roberta Prosinečkega, ki je s Crveno zvezdo osvojil naslov evropskega prvaka. V tistem obdobju je bila nepremagljiva Barcelona, ki jo je vodil Johan Cruyff. Januarja 1992 je bil Antić odpuščen.

Dvojna krona z Atleticom
Po treh sezonah v Oviedu se je poleti 1995 preselil k madridskemu Atleticu, ki se je za las izognil izpadu v drugo ligo. Zloglasni predsednik Jesus Gil je imel pravi občutek ... Antić je pripeljal Luboslava Peneva in Milinka Pantića, ki sta zablestela. Bolgarski napadalec je dosegel 16 golov, Diego Simeone pa se je izkazal z 12 zadetki. Atletico je zbral 87 točk in 25. maja 1996 potrdil naslov. Eden izmed najbolj nepozabnih trenutkov na stadionu Vicente Calderon. Pokalno lovoriko je Atletico osvojil v finalu proti Barceloni, ko je odločal podaljšek. V 102. minuti je edini zadetek prispeval Pantić.

Antić je odšel poleti 1998, a se je kmalu dvakrat vrnil v vlogi dežurnega gasilca. Januarja 2003 je zamenjal odpuščenega Louisa van Gaala na klopi Barcelone. V španski ligi je vodil še Celto iz Viga.

Srbom v Južni Afriki ni šlo po načrtih
Leta 2008 je postal srbski selektor in uspelo se mu je uvrstiti na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Izbran je bil za srbskega trenerja leta 2009.

Na svetovnem prvenstvu pred desetimi leti so Srbi v skupini D izgubili uvodno tekmo proti Gani z 0:1. V Port Elizabethu so nato dosegli odmevno zmago nad Nemci z 1:0. V odločilnem zadnjem krogu skupinskega dela so izgubili proti Avstraliji z 1:2 in zasedli zadnje mesto. To je bilo veliko razočaranje, a vodstvo zveze je dalo Antiću še eno priložnost.

Kvalifikacije za Euro 2012 je Antić začel na klopi Srbije, vendar je bil odpuščen po remiju s Slovenijo v Beogradu (1:1). 7. septembra 2010 sta zadela Milivoje Novaković in Nikola Žigić.

Zadnjič je na trenerski klopi sedel avgusta 2015 na Kitajskem.

"Vsem, ki so poznali Radomirja Antića, bo za njim ostala velika praznina v srcu. Srbija je lahko ponosna, ker je imela v tujini takšnega človeka, ki je bil vselej zelo ponosen na svoje poreklo. Nogometna zveza Srbije izraža iskreno sožalje družini Antić. Počivajte v miru, 'Mister'," so zapisali pri Srbski nogometni zvezi.