Slaviša Stojanović bo, kot kaže, vodil latvijsko reprezentanco v kvalifikacijah za Euro 2020, v katerih se bo ta pomerila tudi s Slovenijo (11. junija in 16. novembra). Foto: www.alesfevzer.com
Slaviša Stojanović bo, kot kaže, vodil latvijsko reprezentanco v kvalifikacijah za Euro 2020, v katerih se bo ta pomerila tudi s Slovenijo (11. junija in 16. novembra). Foto: www.alesfevzer.com

Stojanović je trenutno trener Levskega iz Sofije, s katerim je po jesenskem delu bolgarskega prvenstva na tretjem mestu za Ludogorcem in CSKA-jem Sofijo.

Da bo postal selektor Latvije, se je špekuliralo že prejšnji mesec po nekoliko slabših izidih v zadnjih krogih, a so nato govorice potihnile, ko se je po novem letu vrnil v Sofijo in začel priprave z ekipo na nadaljevanje prvenstva. Z Levskim, ki je te dni na pripravah na Cipru, ima pogodbo do konca sezone z možnostjo podaljšanja še za eno leto.

"Maja mi lahko klub reče hvala, enako pa lahko storim jaz. S srcem in dušo moram pripeljati sezono do konca. Maksimalno sem osredotočen na delo v Levskem," je še v torek v pogovoru za klubsko televizijo dejal Stojanović.

Rigo že dobro pozna
49-letni Ljubljančan je bil v sezoni 2017/18 trener Rige, tam pa je igral tudi zdajšnji predsednik latvijske nogometne zveze Kaspars Gorkšs. Ta si ga je zaželel na klopi članske reprezentance. Latvijski selektor je bil nazadnje Finec Mixu Paatelainen, ki mu je prejšnji mesec potekla pogodba.

Reutersov novinar Angel Krasimirov je iz virov, ki so blizu vpletenim akterjem, izvedel, da naj bi Stojanovića v Rigi predstavili 1. marca. Poročil o tem, ali bo morda do konca sezone ostal tudi trener Levskega ali ne, za zdaj ni.

Levskemu grozi neprijetna kazen Uefe
Tik pred božičem so za slabe novice za Levski poskrbeli tudi pri Uefi. Evropska nogometna zveza je namreč klub kaznovala zaradi kršenja t. i. finančnega ferpleja. V blagajno Uefe je moral plačati 100.000 evrov, grozi pa mu tudi izključitev iz evropskih tekmovanj v prihodnjih dveh sezonah, če ne bo do konca februarja poravnal dolgov.

Trikrat državni prvak
Stojanović je popeljal Domžale do naslova slovenskega prvaka v letih 2007 in 2008, Crveno zvezdo pa do naslova srbskega prvaka leta 2014. Deloval je tudi v Belgiji in na Kitajskem, bil pa je tudi pomočnik Srečka Katanca pri reprezentanci Združenih arabskih emiratov.

Latvija bo sicer v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 igrala v skupini G, kjer bo med njenimi tekmeci tudi Slovenija. Preostali so Poljska, Avstrija, Izrael in Makedonija. Najprej se bo marca pomerila z Makedonijo in Poljsko.

Na velikem tekmovanju je Latvija do zdaj igrala le leta 2004 na evropskem prvenstvu na Portugalskem.