V Italiji še vedno upajo, da bodo končali sezono Serie A, če bo treba, bodo igrali do oktobra! Foto: Reuters
V Italiji še vedno upajo, da bodo končali sezono Serie A, če bo treba, bodo igrali do oktobra! Foto: Reuters

Klubi morajo dogovor zdaj preliti v spremenjene pogodbe z igralci in strokovnimi štabi.

Edina izjema je Juventus, ki so se o znižanju plač dogovorili že pred dvema tednoma, italijanski prvak pa bo med krizo privarčeval 90 milijonov evrov. Prav Juventus porabi daleč največ za plače svojih igralcev, v letošnji sezoni naj bi bilo to 294 milijonov evrov, najbolje plačani igralec lige pa bi bil, če ne bi bilo krize, ki jo je povzročil novi koronavirus, z 31 milijoni neto Cristiano Ronaldo.

Sorodna novica Samir Handanović doma karta, igra šah, bere knjige in trenira

Epidemija je Italijo še posebej močno prizadela, umrlo je skoraj 16 tisoč ljudi, padec gospodarske dejavnosti bo globok, brezposelnost bo močno porasla. Tudi šport na čelu z nogometom bo zelo prizadet in vodilni se že prilagajajo na izredne razmere.
Vodilni pri italijanskem nogometnem prvenstvu sicer upajo, da bo sezono mogoče nadaljevati, a samo če bodo zdravstvene razmere to dopuščale in če bo seveda vlada prižgala zeleno luč za športne prireditve.

Prvenstvo je od 9. marca ustavljeno, predsednik domače nogometne zveze Gabriele Gravina pa je povedal, da bi lahko sezona trajala do oktobra. Fifa je medtem izdala priporočilo, da naj nogometaši, ki se jim to sezono izteče pogodba, tudi po 30. juniju igrajo za svoj klub, če se bo sezona podaljšala.

Tudi Southgatu 30 odstotkov nižja plača

Angleški selektor Gareth Southgate bo v času krize prejemal 30 odstotkov nižjo plačo, angleška nogometna zveza pa se je tudi odločila, da bo uslužbencem z vsaj 50 tisoč funtov letne plače to začasno znižala za 7,5 odstotka. Southgate letno zasluži tri milijone funtov.