Predstavniki obeh držav so poudarili možnost za sodelovanje, ki jih največji športni dogodek predstavlja na različnih področjih. Olimpijske igre v Tokiu leta 2020 so priložnost za dodatno krepitev že tako dobrih in vse globljih odnosov med državama, je poudaril japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Jošida.

Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja med pregledom stadiona v Jokohami, ki bo gostil turnir v bejzbolu. Foto: EPA
Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja med pregledom stadiona v Jokohami, ki bo gostil turnir v bejzbolu. Foto: EPA

Na športnem področju sta olimpijska komiteja obeh držav že lani podpisala sporazum o sodelovanju, ki krepi medsebojno izmenjavo znanj in dobrih praks. Na njegovi podlagi že poteka intenzivna izmenjava na področjih juda in smučarskih skokov.

Kot je poudaril generalni sekretar OKS-ja Blaž Perko, bo sporazum pomagal slovenskim športnikom tudi pri aklimatizaciji na razmere v Tokiu za olimpijske igre.

V Ljubljani začetek odštevanja do OI v Tokiu

"Ko smo pred dobrim letom, med zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu, v slovenski hiši podpisali sporazum o sodelovanju med olimpijskima komitejema Slovenije in Japonske, je bil to za podpisnika velik dan, za mednarodno olimpijsko gibanje pa en kamenček več v mozaiku krepitve olimpijskih vrednot," je dejal Perko.

Tudi v Tokiu slovenska hiša
Olimpijske igre v Tokiu bodo priložnost za poglobitev odnosov tudi na drugih področjih, vključno z gospodarskim. Tudi s tem namenom bo delovala slovenska hiša v Tokiu, je poudaril minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo.

Na današnjem dogodku, na katerem so se spomnili tudi osvojene zlate kolajne Miroslava Cerarja na olimpijskih igrah v Tokiu 1964, so predstavili tudi prizorišča prihodnjih iger in publikacijo s pregledom slovenskega olimpijskega športa.