Mario Mandžukić - veliki junak Hrvaške! Foto: Reuters
Mario Mandžukić - veliki junak Hrvaške! Foto: Reuters
Prosti strel Kierana Trippierja za zgodnje angleško vodstvo. Foto: Reuters
Takole je Ivan Perišić v 68. minuti izenačil izid na 1:1. Foto: Reuters
Šime Vrsaljko je v 98. minuti na golovi črti preprečil veselje Johnu Stonesu. Foto: Reuters
Jordan Pickford je v drugi minuti dodatka prvega podaljška ubranil poskus Maria Mandžukića. Foto: Reuters
Vseeno je 32-letni napadalec iz Slavonskega Broda dočakal veliki trenutek, ko je v 109. minuti z levico matiral angleškega vratarja, ki si kruh služi v Evertonu, za 2:1! Foto: Reuters
Slavje hrvaških navijačev v centru Zagreba se je po zadnjem žvižgu glavnega sodnika Cüneyta Cakirja nadaljevalo dolgo v noč. Foto: Reuters

Polfinalni obračun, ki se je končal po podaljških, se za Hrvate ne bi mogel začeti slabše, saj so 'ognjeni' že v uvodnih minutah padli v zaostanek, a so se v nadaljevanju srečanja pobrali, najprej izenačili, v drugem podaljšku pa tudi dokončno razblinili sanje Angležev po osvojitvi naslova svetovnega prvaka - prvega po letu 1966. "Nogomet se vrača domov brez naslova prvaka."

Hrvati se bodo v nedeljskem finalu za naslov prvaka pomerili s Francozi, ki so v torek z 1:0 ugnali Belgijce. Ekipi sta se do danes pomerili petkrat, Hrvati še nikdar niso okusili slasti zmage (dva remija in trije porazi). Nazadnje sta moči merili 29. marca 2011, ko se je prijateljska tekma končala brez zadetkov (0:0).

Trippier zadel s prostega strela
Tekmo so Angleži začeli sijajno, hitro so pritisnili na vrata nasprotnika, v 4. minuti so izsilili prekršek Luke Modrića na robu kazenskega prostora. Odgovornost je na svoja ramena prevzel Kieran Trippier, ki je sijajno zavrtinčil žogo okoli hrvaškega živega zidu in jo poslal za hrbet nemočnega vratarja Danijela Subašića. To je bil za Angleže že deveti doseženi zadetek iz prekinitve na letošnjem SP-ju. Pritisk Otočanov ni pojenjal, v 14. minuti je z glavo poskusil še Harry Maguire, a je njegov poskus zletel mimo leve vratarjeve vratnice.

Kane imel na nogi 2:0
Hrvatje so bili v prvi polovici prvega polčasa popolnoma nemočni, nikakor niso uspeli razviti želene igre, ves čas so bili pod pritiskom nasprotnika. Kaj kmalu bi se lahko po pol ure igre znašli že v dvojnem zaostanku, ko je Harry Kane po lepi akciji najprej nastreljal Subašića, nato pa iz bližine odbito žogo poslal še v vratnico. Vseeno zadetek najverjetneje ne bi obveljal, saj je stranski sodnik določil prepovedani položaj.

Brozović najnevarnejši za angleška vrata
Šele po pol ure igre so Hrvati prvič resneje zapretili Angležem, natančneje Marcelo Brozović. 25-letni Zagrebčan, ki si kruh služi pri Interju iz Milana, je v 31. minuti s strelom z razdalje najprej ogrel dlani vratarja Jordana Pickforda, nekaj trenutkov pozneje mu je zaključni strel iz bližine z drsečim štartom preprečil še Ashley Young. Zadnja (pol)priložnost v prvem polčasu se je po rahli zmedi v angleški obrambi ponudila Ivanu Rakitiću, ki je lepo prodrl v kazenski prostor, a ni našel primernega prostora za strel. Angleži so zadržali vodstvo in na odmor odšli z minimalno prednostjo.

Statistika na strani Angležev
Pred nadaljevanjem je bila statistika na strani Angležev, saj se le eni od zadnjih 18 reprezentanc na polfinalni tekmi SP-ja ob vodstvu po prvem polčasu ni uspelo uvrstiti v veliki finale, in sicer Italiji leta 1990, ko so "azzurri" po izvajanju 11-metrovk klonili pred Argentinci. V uvodnih minutah drugega dela so varovanci Garetha Southgata pobudo na zelenici pustili Hrvatom, ki pa nikakor niso našli poti mimo njihove čvrsto postavljene obrambe. Napadalne akcije so bile neizdelane, veliko je bilo netočnih podaj, streli z razdalje sila nenatančni.

Vstajenje Perišića ob pravem trenutku
Šele po dobri uri igre, natančneje v 65. minuti, so prvič resneje zapretili, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Ivan Perišić in nastreljal Kyla Walkerja. Prav ta dva nogometaša sta bila v glavnih vlogah ob izenačenju izida tri minute pozneje. Šime Vrsaljko, ki je dobil bitko s časom in je na tekmi vendarle lahko nastopil kljub bolečinam v kolenu, je z desne strani poslal predložek na drugo vratnico, tam pa je Perišić ob Walkerju žogo spretno preusmeril v mrežo za 1:1. Kaj kmalu bi lahko 29-letni bočni napadalec iz Splita poskrbel za preobrat, ko je že nekaj trenutkov pozneje izkoristil napako v angleški obrambi in z leve strani z diagonalnim strelom nastreljal levo Pickfordovo vratnico.

Velika kriza Anglije
Angleži so zapadli v hudo krizo, iz katere se dolgo niso rešili. Ekipa Zlatka Dalića je močno pritisnila na njihovo obrambno vrsto, ki je bila pod hudo preizkušnjo. Tudi sicer Angliji igra na sredini igrišča ni stekla, prelahko je izgubljala posest nad žogo, s skoraj vsako napako se je "kockastim" ponudila nova polpriložnost. Še najlepša v 82. minuti, ko si je žogo v kazenskem prostoru lepo zaustavil Mario Mandžukić in z desne strani opreznega Pickforda prisilil v pomembno obrambo. Hrvati so iskali zmagoviti zadetek, vendar ga do konca rednega dela srečanja niso našli, obramba Otočanov je nekako le zdržala. Zadnjo priložnost v drugem polčasu je po predložku s prostega strela po prekršku Rakitića nad rezervistom Marcusom Rashfordom zapravil Harry Kane.

Dvakrat izjemno nevarno, po enkrat na obeh straneh
V podaljšku so se Angleži vendarle otresli hrvaškega pritiska, znova so zagospodarili na sredini igrišča in tudi prvi "udarili" v 98. minuti, ko je John Stones z glavo sijajno streljal v zgornji levi kot Subašićevih vrat, a mu je z golove črte veselje preprečil Vrsaljko. Tudi Hrvati so v prvem podaljšku enkrat nevarno zapretili, in sicer v drugi minuti dodatka, ko je po sijajnem Perišićevem predložku z leve strani Pickford ubranil Mandžukićev strel iz bližine. Napadalec Juventusa je ob poskusu utrpel močan udarec v desno nogo, po krajši zdravniški pomoči je srečanje lahko nadaljeval.

Mandžukić zadel za preobrat
Že na uvodu drugega podaljška so si Angleži privoščili hudo napako v obrambi, ko je ob podaji iz kota povsem neovirano v kazenski prostor vtekel Brozović, a je njegov strel zletel krepko mimo vrat. Ob očitni nezbranosti Otočanov je zadišalo po zadetku, ta je vendarle "padel" v 109. minuti! Po slabem Walkerjevem izbijanju žoge iz kazenskega prostora, je Perišić z glavo žogo vrnil pred vrata, v ogenj poslal Mandžukića, ki je hladnokrvno z levico zadel malo mrežico.

Do konca podaljška so Angleži krčevito iskali izenačujoči zadetek, ob tem tudi izgubili dobro mero živcev, hrvaška obramba s Subašićem na čelu se ni dala. Po štirih minutah sodnikovega dodatka se je zabava kockastih lahko začela.

SP v nogometu, polfinale
HRVAŠKA - ANGLIJA * 2:1 (0:1)
Perišić 68., Mandžukić 109.; Trippier 5.
* - po podaljšku

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (95./Pivarić), Rakitić, Brozović, Rebić (101./Kramarić), Modrić (119./Badelj), Perišić, Mandžukić (115./Ćorluka).

Anglija: Pickford, Walker (112./Vardy), Stones, Maguire, Trippier, Lingard, Henderson (97./Dier), Alli, Young (91./Rose), Sterling (74./Rashford), Kane.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


Tekma za 3. mesto, sobota ob 16.00:
BELGIJA - ANGLIJA (St. Peterburg)

Finale, nedelja ob 17.00:
FRANCIJA - HRVAŠKA (Moskva - Lužniki)