Jure Zdovc je drugič v svoji karieri prevzel vodenje slovenske izbrane vrste. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc je drugič v svoji karieri prevzel vodenje slovenske izbrane vrste. Foto: Aleš Fevžer

Šele zdaj se zavedam, v kaj se spuščam. Malce emocij je prisotnih. Počaščen sem in vesel, da sem dobil znova to priložnost. Zavedam se, da so pričakovanja velika. Mislim, da je reprezentanca v teh letih, odkar sem jo vodil, naredila velik korak naprej v vseh smislih. V čast mi je, da bom nadaljeval projekt, ki ga je postavil Božo. Postavil je neke nove smernice, pomladil ekipo in tudi moja vizija je to nadaljevati.

Jure Zdovc
Jure Zdovc
Zdovc je podpisal pogodbo za dve leti, z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Foto: Aleš Fevžer
Zdovc še drugič sedel na klop Slovenije
Zdovc se vrača na selektorski stolček

ega selektorja. Po skoraj petih letih se na klop vrača Jure Zdovc.

Pogodba je podpisana za dve leti z možnostjo podaljšanja še za eno. Torej bo Zdovc vodil reprezentanco na svetovnem prvenstvu, evropskem v Ukrajini prihodnje leto, ob uvrstitvi na olimpijske igre oziroma v kvalifikacije za igre v Riu leta 2016 pa se dogovor samodejno podaljša. Denarne podrobnosti niso znane, je pa pogodba višja kot v prvem mandatu, ob enem pa nižja od pogodbe zadnjega selektorja.

Zdovc verjame, da se lahko ponovi uspeh iz 2009
"Šele zdaj se zavedam, v kaj se spuščam. Malce emocij je prisotnih. Počaščen sem in vesel, da sem dobil znova to priložnost. Zavedam se, da so pričakovanja velika. Mislim, da je reprezentanca v teh letih, odkar sem jo vodil, naredila velik korak naprej v vseh smislih. V čast mi je, da bom nadaljeval projekt, ki ga je postavil Božo. Postavil je neke nove smernice, pomladil ekipo in tudi moja vizija je to nadaljevati,"
so bile prve beseda novega selektorja, ki je izbral tudi že svoj strokovni štab, kmalu pa bodo imena znana v javnosti.

"Že na izvršnem odboru sem dejal, da sem bil med prvimi, ki sem rekel, da bo po naši generaciji leta 2009 težko še taka priložnost in nisem verjel, da bomo imeli še ekipo, ki bi bila sposobna igrati na takem nivoju. Vesel sem, da sem se zmotil. Verjamem, da so te igralci sposobni to ponoviti in z veseljem sem sprejel izziv. Ta ekipa je sposobna nadaljevati, kar je pokazala generacija, ki se počasi poslavlja," je dodal Zdovc.

Zdovc prva izbira KZS-ja
Predsednik zveze Roman Volčič je dejal, da je bil Zdovc prva izbira za novega selektorja: "Ko smo izbirali selektorja za naslednje obdobje, je kot prva izbira prišel Jure Zdovc. Vsi se spomnimo Poljske 2009 in izida ter vseh uspehov Zdovca v Olimpiji ter drugih klubih. Zato je bil prva izbira. Poleg nespornih strokovnih znanj so za nas zelo pomembni njegova borbenost in agresivnost ter pristop za dosego najvišjih ciljev kot tudi velika ambicioznost. Na podlagi vsega skupaj smo se dogovorili in ga potrdili."

KZS že načrtuje priprave na svetovno prvenstvo, podroben načrt bo znan po žrebu skupin, direktor reprezentance Matej Avanzo pa je določene stvari že razkril: "Zahvalil bi se izvršnemu odboru in Juretu, da smo se dogovorili in da začenjamo nov projekt. Kar se tiče priprav, smo nekaj že dogovorjeni. Ob koncu priprav odhajamo v Litvo, tudi v Sloveniji bomo gostili zelo močan turnir. Ena možnost je tudi, da odhajamo na Kitajsko, a se še dogovarjamo. Zagotovo bo tudi povezava med A- in B-reprezentanco. Tudi pri tem projektu bomo začeli delovati s polnimi silami."

Reprezentanca bo avgusta in septembra nastopila na tretjem svetovnem prvenstvu zapored. S petim mestom na EP-ju si je priborila nastop med elito. 3. februarja bo žreb skupin, v Barceloni pa bodo tedaj tudi izbrali štiri reprezentance, ki bodo prejele 'wild card' za nastop. Tekmovanje bodo poleg Barcelone in Madrida, kjer bodo izločilni boji, gostili še Bilbao, Granada, Sevilla in Las Palmas.

Leta 2009 reprezentanco popeljal na četrto mesto
47-letni strokovnjak je novembra 2008 prevzel izbrano vrsto in tedaj kot prvi do zdaj zbral toliko poguma, da je napovedal naskok na medaljo. Na evropskem prvenstvu, ki ga je naslednje leto gostila Poljska, je Slovenija igrala odlično košarko, se prvič oziroma edinkrat do zdaj uvrstila v polfinale, kjer pa je bila za las prekrata proti Srbiji, na koncu pa tesno, tudi po nekaterih čudnih sodniških odločitvah, ostala brez brona v dvoboju z Grčijo. Nekdaj sijajni branilec je kot prvi na pripravah zbral vse najboljše slovenske košarkarje, tudi Bena Udriha in Sašo Vujačića, ki sicer potem nista nastopila na EP-ju, Beno zaradi poškodbe, Vujačić pa je že med pripravami zapustil izbrano vrsto. Po koncu tekmovanja se je Zdovc v ne ravno najboljših odnosih razšel s KZS-jem, na klop pa je nato sedel Memi Bečirović, ki je Slovenijo vodil na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010.

Na EuroBasketu pred petimi leti je pod Zdovčevo taktirko fantastično igral Erazem Lorbek, ki je bil izbran v prvo peterko turnirja. Ta dosežek je na preteklem prvenstvu ponovil Goran Dragić. Omenjena košarkarja naj bi bila ključna moža izbrane vrste tudi v prihodnje. V javnosti se je sicer kmalu po novici, da Božidar Maljković ne bo nadaljeval vodenja izbrane vrste, pojavilo Zdovčevo ime. Tudi sam je zatrdil, da ga to mesto zanima, ob enem pa so številni igralci dejali, da bi bil ta izbor zveze prava poteza.

Izjemno uspešen že kot igralec
Zdovc je na selektorskem mestu nasledil Maljkovića. Prvi tuji selektor je tri leta vodil slovensko reprezentanco, ob tem pa v primerjavi s svojimi predhodniki dobil tudi zelo visoko plačo. "Božo" je s Slovenijo v Litvi leta 2011 osvojil sedmo mesto, dve leti pozneje pa na domačem prvenstvu peto. Uvrstitvi sta brez dvoma dobri, toda pike na i, ki je bila ob podpisu pogodbe s srbskim strokovnjakom tudi napovedana, pa ni bilo. Tedaj se je govorilo o medalji, celo naskoku na evropski vrh pred domačimi gledalci in nastopu na olimpijskih igrah leta 2012. Maljković in Zdovc sta kot trener in igralec sodelovala pri Limogesu in s francoskim klubom presenetljivo leta 1993 osvojila Evropo.

Konjičan je obenem tudi najtrofejnejši slovenski košarkar. Bil je nepogrešljivi člen zadnje zlate generacije jugoslovanske reprezentance, ki je v letih 1989 in 1991 postala evropski prvak, leta 1990 to nadgradila še z naslovom svetovnega prvaka, leta 1988 pa je osvojila tudi srebro na olimpijskih igrah. V karieri je igral za Virtus Bologno, Limoges, Iraklis, Paris, Tofaš, Panionios, Slovan, Split in Olimpijo, kjer je uspešno deloval tudi kot trener in jo kot zadnji popeljal v Top 16 Evrolige. Zdaj vodi turški Gaziantep, predtem pa je sedel na klopi Splita, Slovana, Iraklisa, Bosne in sanktpeterburškega Spartaka. Z Bosno je postal bosanski prvak, z Olimpijo pa slovenski.

Šele zdaj se zavedam, v kaj se spuščam. Malce emocij je prisotnih. Počaščen sem in vesel, da sem dobil znova to priložnost. Zavedam se, da so pričakovanja velika. Mislim, da je reprezentanca v teh letih, odkar sem jo vodil, naredila velik korak naprej v vseh smislih. V čast mi je, da bom nadaljeval projekt, ki ga je postavil Božo. Postavil je neke nove smernice, pomladil ekipo in tudi moja vizija je to nadaljevati.

Jure Zdovc
Zdovc še drugič sedel na klop Slovenije
Zdovc se vrača na selektorski stolček