Kaj se je dogajalo 30. novembra 2011 v Mariboru? Nekdanji Uefin sodelavec trdi, da je bila tekma prodana. Foto: Rene Gomolj
Kaj se je dogajalo 30. novembra 2011 v Mariboru? Nekdanji Uefin sodelavec trdi, da je bila tekma prodana. Foto: Rene Gomolj
Maribor je sredi drugega polčasa vodil 3:0, na koncu pa izgubil s 3:4. Foto: Rene Gomolj

V spominu je tekma v Ljudskem vrtu ostala po tem, da so "vijoličasti" vodili že s 3:0, nato pa je Bruggeu uspel čudežni preobrat in velika zmaga s 3:4. Zdaj nekdanji sodelavec Uefe, ki se je boril proti prirejanju izidov, zatrjuje, da je bila tekma prodana.

Vabljeni k ogledu in branju:
- spodaj si v veliki videonovici oglejte televizijsko poročilo šokantnega preobrata s 3:0 na 3:4
- obtožujoči dokumentarec ARD-ja
- MMC-jevo poročilo tekme
- odmevi po tekmi v Ljudskem vrtu


Obtožujoče pričanje Uefinega sodelavca

"Večer pred tekmo me je moj vir z Balkana obvestil, naj bom pozoren na to tekmo,"
je v ponedeljek zvečer v predvajanem dokumentarcu povedal Rudolf Stinner, nekdanji član Uefine skupine za boj proti prirejenim tekmam.

Stinner se natančno spominja dogodkov izpred dveh let: "Rečeno mi je bilo, da bodo 20 minut pred koncem tekme vplačane velike vsote na zmago gostov iz Bruggea. To je pomenilo, da je moral Brugge v zadnjih 20 minutah doseči štiri zadetke, saj je Maribor vodil s 3:0."

Na obtožbe so se že odzvali pri NK-ju Maribor: "Z nesmiselnimi, neutemeljenimi obtožbami se ne ukvarjamo. Smo športniki, neumnosti nas ne zanimajo. NK Maribor sodi med redne udeležence evropskih pokalov in ni v nobeni preiskavi. Evropska unija in Evropska nogometna zveza imata odlične mehanizme nadzora za preprečevanje in razkrivanje morebitnih manipulacij. Proti osebam, ki blatijo ime našega kluba, se bomo borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi in smo zadevo že predali naši pravni službi.”


Vratnica namesto izenačenja v sodnikovem podaljšku

Nogometaši Maribora so bili po vodstvu s 3:0 v 68. minuti na pragu zmage nad Bruggeem, a nato v šokantnih petnajstih minutah prejeli štiri gole za slavje gostov s 4:3. Potek tekme je bil res nenavaden, na obeh straneh pa je padel po en avtogol, a pri tem je v sodnikovem podaljšku Dalibor Volaš zatresel tudi vratnico.

Daum: Če je nenavadno, ni to tudi narobe
Na obtožbe ARD-ja se je ostro odzval tudi takratni trener Club Bruggea Christopher Daum, ki je novinarje nemške javne radiotelevizije obtožil: "Da bi lahko pisal boljše zgodbe. Če je nekaj nenavadno, še ne pomeni, da je s tem nekaj narobe. Zaostajali smo z 0:3, spremenili smo taktiko, zaigrali s tremi napadalci ..."

Za belgijske medije so se se seveda odzvali tudi pri Club Bruggeu: "Bila je izredna tekma, na kateri smo v zadnjih 25 minutah odigrali zelo dober nogomet. Zmagali smo s krvjo, potom in solzami."

Evropska liga, skupina H

Četrtek, 30. novembra, Maribor

MARIBOR - CLUB BRUGGE 3:4 (1:0)
7.500; Volaš 11., 68., Donk 50./ag; Dirar 74., Lesjak 77./ag, Akpala 82., Donk 90.

Maribor:
Handanović, Potokar, Rajčević, Arghus, Trajkovski, Mezga, Mertelj , Cvijanović ( 85./Velikonja), Ibraimi ( 75./Lesjak), Tavares ( 87./Berić), Volaš.

Club Brugge: Kujović, Hoefkens, Donk , Almebäck, De Jonghe , Odjidja ( 74.Vazquez), Zimling, Refaelov ( 59./Akpala), Meunier, Dirar, Vleminckx.

Sodnik: Libor Kovarik (Češka)

Direktor Ban o sporni tekmi Maribor - Brugge
Direktor Ban o sporni tekmi Maribor - Brugge