Jeseničani v letu 2020 še ne poznajo poraza. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani v letu 2020 še ne poznajo poraza. Foto: www.alesfevzer.com

Po reprezentančnem premoru so se začeli odločilni boji za razporeditev mest pred končnico. Tudi krajši premor pa ni prekinil izjemnega niza železarjev, ki so zmagali že enajstkrat. Ljubljančani so redni del Alpske lige končali na prvem mestu, naprej prenesli štiri točke, a na prvi tekmi drugega dela predvsem v prvih dveh tretjinah niso pokazali pravega obraza. V napadu so bili premalo konkretni, četudi so v vseh tretjinah sprožili več strelov od nasprotnika, drago pa so jih stale napake v obrambi, kar so gostje, ki v letu 2020 še niso izgubili, znali kaznovati. Na koncu so se približali, s številnimi napadi lovili izenačujoči zadetek, a neuspešno.

Razmerje v strelih je bilo 26:16 za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Razmerje v strelih je bilo 26:16 za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje se je začelo zelo živahno in v visokem ritmu. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh, nevarnejši pa so bili zmaji, toda Žan Jezovšek, Gal Koren in Nejc Brus nisi bili natančni. Po poskusu Brusa, potem ko se je s posredovanjem izkazal Antoine Bonvalot, je pred gostujočimi vrati tudi malce zavrela kri. Kmalu zatem se je, ko je tekla osma minuta, zatresla ljubljanska mreža. Obramba Olimpije si je v prvi tretjini privoščila kar nekaj napak. Ob tej jeseniški akciji je slabo posredovala, Gašper Glavič pa je bil dovolj vztrajen in mu je uspelo zbezati ploščico, ki je Žan Us ni pokril, za njegov hrbet. V nadaljevanju je ritem nekoliko padel. Na jeseniški strani je največjo priložnost po protinapadu pet minut pred koncem zapravil Žan Primožič, še večjo pa le nekaj sekund pred iztekom tretjine na drugi strani Sašo Rajsar, ko je bil znova na pravem mestu Francoz v vratih železarjev.

Olimpija je nazadovala na tretje mesto, Jeseničani pa so na lestvici napredovali na četrto. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je nazadovala na tretje mesto, Jeseničani pa so na lestvici napredovali na četrto. Foto: www.alesfevzer.com

V prvi tretjini so zmaji sprožili še enkrat več strelov na nasprotna vrata kot železarji (10:5). Tudi v drugi tretjini so večkrat streljali, sicer le enkrat več, a znova bili zelo neučinkoviti, predvsem v obrambi pa zelo nezbrani. To so gostje znali izkoristiti. V deveti minuti druge tretjine je veliko napako napravil Nik Simšič, ki je izgubil ploščico. Do nje je prišel Jaka Šturm, ki je v protinapadu zaposlil Patrika Rajserja. Ta se je iz oči v oči znašel z Usom in dvoboj z ljubljanskim vratarjem ena na ena tudi dobilš. Še eno neodločnost v domači obrambi so gorenjski hokejisti kaznovali tik pred koncem tretjine. Ob ogradi je Šturm zadržal ploščico, s katero je potem izza vrat zadrsal Jaka Sodja in, ko je ostala še sekunda igralnega časa v drugi tretjini, premagal Usa.

Jeseničani prvič v sezoni premagali Olimpijo

V zadnji tretjini so se Ljubljančani le nekoliko prebudili. Ko so Jeseničani imeli igralca več na ledu – potem ko se je Kristjan Čepon spravil na Mirka Djumića, oba sta sicer morala na klop za kaznovane, a je Olimpijin hokejist dobil 2+2 minuti kazni – so zmaji le našli pot v mrežo. Kaznovali so poigravanje železarjev in četudi so imeli igralca manj, so prišli do situacije treh proti dvema. Z leve strani je streljal Mark Sever, odbito ploščico pa je za hrbet Bonvalota pospravil Žiga Pešut. Devet minut pred koncem tekme je domača obramba napravila novo veliko napako, ki pa jo Andrej Hebar ni izkoristil. Tri minute pozneje so zmaji znižali. Ob igralcu več na ledu je po lepi podaji Jezovška z desne strani, Koren vlil nekaj upanja na preobrat. Olimpija je sicer silovito pritisnila, a je jeseniška obramba zdržala.


Drugi del, skupina za razvrstitev

1. krog:
SŽ OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE
2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
2.372; Pešut 45., Koren 56.; Glavič 8., P. Rajsar 29., J. Sodja 40.

RITTEN - ASIAGO 4:1

PUSTERTAL - CORTINA 4:2

Lestvica:                   *  x      
RITTEN SPORT          1  1  0  0  0  6
PUSTERTAL             1  1  0  0  0  5
SŽ OLIMPIJA           1  0  0  0  1  4
SIJ ACRONI JESENICE   1  1  0  0  0  3
CORTINA               1  0  0  0  1  1
ASIAGO                1  0  0  0  1  0
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih   
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih