Košarkarji Baskonie so unovčili skrajšan format končnice. V polfinalu in finalu je bila na sporedu le ena tekma. Foto: Instagram
Košarkarji Baskonie so unovčili skrajšan format končnice. V polfinalu in finalu je bila na sporedu le ena tekma. Foto: Instagram

Na turnirju najboljših dvanajstih ekip v Valencii so Katalonci prikazali najboljše predstave v predtekmovanju in razočaranje po finalnem porazu je bilo ogromno. Trener Svetislav Pešić v končnici ni mogel računati na Nikolo Mirotića, ki si je nabral pet osebnih napak, in to se je zelo poznalo. Odgovornost je prevzel rezervist Pierre Oriola, ki je zadel tri od štirih prostih metov v ključnih trenutkih, a to ni bilo dovolj.

Junak finala je bil argentinski organizator igre Luca Vildoza, ki je zbral 17 točk. Dosegel je odločilni koš tri sekunde pred koncem tekme. Barcelona je imela zadnji napad po minuti odmora. Cory Higgins je iz težkega položaja z desne strani zgrešil trojko in veliko veselje Baskonie se je začelo.

Zoran Dragić je v prazni dvorani Pabellon Fuente de San Luis odrezal mrežico z obroča. To je četrti naslov za Baskonio in prvi po desetih letih. Barcelona že šest let ni osvojila naslova. Tokrat je bila priložnost zares izjemna, saj je madridski Real izpadel že v skupinskem delu.

Špansko prvenstvo, finale:
Barcelona - BASKONIA
67:69 (16:17, 23:16, 12:18, 16:18)
Heurtel 21, Higgins 14, Kuric in Mirotić po 8, Davies in Claver po 4, Oriola in Hanga 3, Tomić 2; Vildoza 17, Šengelia 14, Diop 10, Shields 9, Janning 8, Polonara 4, Dragić 3 (0/1 za dve, 1/3 za tri, prosti meti 0/2) in 2 podaji v 10 minutah, Eric in Henry po 2.

Zoran Dragić z Baskonio španski prvak