Sodišče v Riu je odločilo, da je Carlos Nuzman kriv. Foto: EPA
Sodišče v Riu je odločilo, da je Carlos Nuzman kriv. Foto: EPA

Brazilski mediji poročajo, da sta bila poleg Nuzmana v aferi obsojena še nekdanji vodja trženja COB-ja Leonardo Gryner (na 13 let in deset mesecev zapora) in nekdanji guverner Ria Sergio Cabral, ki je že bil obsojen zaradi drugih korupcijskih primerov, na deset let in osem mesecev. Vsi trije so bili leta 2017 obtoženi korupcije, članstva v hudodelski združbi, pranja denarja in davčne utaje.

Leta 2019 je Cabral na sodišču priznal, da je razdeljeval podkupnine, ko se je brazilsko glavno mesto potegovalo za olimpijske igre 2016. Cabral je dejal, da je kupil glasove za dva milijona ameriških dolarjev (1,78 milijona evrov), da bi zagotovil igre za Rio.

Skupaj z 79-letnim Nuzmanom, ki je bil tudi vodja brazilskega olimpijskega komiteja, in brazilskim podjetnikom Arthurjem Soaresom je pred odločilnim glasovanjem na skupščini Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) leta 2009 kupil glasove več članov MOK-a, je povedal Cabral.

Pri tem sta mu pomagala dolgoletni vodja Mednarodne atletske zveze in član Moka Senegalec Lamine Diack in njegov sin, proti katerima še vedno teče vrsta protikorupcijskih preiskav, bila pa sta tudi že obtožena. Rio je na izboru za gostitelja poletnih iger 2016 premagal Madrid, Tokio in Chicago.