Izjemna predstava Patrika Schicka, ni veliko manjkalo, pa bi mu uspel celo hat-trick. Gola s skoraj sredine igrišča na evropskih prvenstvih ni bilo že več kot 40 let. Foto: Reuters
Izjemna predstava Patrika Schicka, ni veliko manjkalo, pa bi mu uspel celo hat-trick. Gola s skoraj sredine igrišča na evropskih prvenstvih ni bilo že več kot 40 let. Foto: Reuters
David Marshall bo še dolgo sanjal gol, ki ga je dobil v 52. minuti ...  Foto: Reuters
David Marshall bo še dolgo sanjal gol, ki ga je dobil v 52. minuti ... Foto: Reuters

Na tekmi brez enega samega kartona v Glasgowu so bili Čehi disciplinirani, taktično so odigrali odlično, posest žoge prepustili Škotom, imeli so tudi nekaj sreče in ob izjemnem Schicku še razpoloženega vratarja Tomaša Vaclika.

Izjemen strel v slogu Ačimovića
V 42. minuti je z desne strani podal Vladimir Coufal, Schick pa je preskočil branilca Coopra in Hendryja in natančno meril z glavo. 25-letnik je zagrozil tudi v uvodnih sekundah drugega polčasa (Marshall je strel ubranil), v 52. minuti pa je poskrbel za spektakularen gol, saj je (tako kot Mile Ačimović za Bežigradom leta 1999) skoraj s sredine igrišča presenetil Davida Marshalla. Točno s 45,4 metra je v polnem sprintu žogo natančno udaril s svojo levico.

Schick hitro opazil, da Marshall stoji preveč iz vrat
"Že v prvem polčasu sem opazil, da vratar stoji preveč stran od gola. V drugem polčasu sem večkrat preveril, kje je, in počakal na pravi trenutek. Po podaji iz kota sem takoj videl, da je skoraj na sredini igrišča. Odlično smo se pripravili na Škote," je povedal napadalec Bayerja iz Leverkusna Schick, ki se je izkazal že v Bundesligi.

Škoti so neuspešno začeli EP. Foto: Reuters
Škoti so neuspešno začeli EP. Foto: Reuters

Hendry od daleč zadel prečko
Škoti, ki jih je na Hampden Parku spodbujalo skoraj 10 tisoč gledalcev, so imeli številne priložnosti, a so bili neučinkoviti. Po pol ure igre je Vaclik ubranil strel Andrewa Robertsona, v drugem polčasu pa je bilo kar nekajkrat vroče. V 48. minuti je Jack Hendry s 17 metrov zadel prečko, malo pozneje bi Tomaš Kalas žogo skorajda poslal žogo v lastno mrežo, a se je Vaclik odlično odzval. Izkazal se je tudi ob strelu Lyndona Dykesa, ko je s skrajnimi močmi žogo odbil z nogo. Na začetku 84. minute je lepo preigraval rezervist James Forrest, toda njegov strel so češki branilci blokirali.

Škotsko zdaj čaka otoški derbi
Škoti, ki so nazadnje na velikem tekmovanju igrali leta 1998, so imeli od uvodne tekme velika pričakovanja, jeseni so navsezadnje dobili obe medsebojni tekmi s Čehi v Ligi narodov. Zdaj se zdi, da se bodo težko prebili iz skupine, več pa bo jasno že po petkovem obračunu z Anglijo na Wembleyju. V nedeljo je Anglija z 1:0 ugnala Hrvaško.

Veliko razočaranje v škotskem taboru
"Prejeli smo pravo lekcijo, ki jo bo treba požreti. Na najvišjem nivoju je treba unovčiti priložnosti. Češka je bila učinkovita, mi pa ne. Imeli smo pobudo večji del tekme. Nikakor nismo uspeli zadeti in tekma se je obrnila v korist Čehov. Vsi so pričakovali, da bomo na domačem stadionu dobro štartali, bili smo samozavestni in prepričani o uspehu," je bil razočaran kapetan Škotov Andy Robertson.

Velemojstrski lob Schicka šokiral Škote
Škotski navijači so vedno popestritev velikih tekmovanj. Foto: Reuters
Škotski navijači so vedno popestritev velikih tekmovanj. Foto: Reuters

SKUPINA D, Glasgow:
ŠKOTSKA - ČEŠKA 0:2 (0:1)
9.850; Schick 42., 52.

Škotska: Marshall, Hendry (67./McGregor), Hanley, Cooper, O'Donnell (79./Forrest), McTominay, Armstrong (67./Frazer), McGinn, Robertson, Dykes (79./Nisbet), Christie (46./Adams)

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Boril, Souček, Kral (67./Holeš), Masopust (72./Vidra), Darida (87./Ševčik), Jankto (72./Hložek), Schick (87./Krmenčik).

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)