Norvežani so vodili tako rekoč od starta do cilja. Foto: EPA
Norvežani so vodili tako rekoč od starta do cilja. Foto: EPA
Slovenska moška štafeta osma na Pokljuki

Pri moških so Norvežani v postavi Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen vodili od prve predaje naprej, tako da je bilo kmalu jasno, da bodo izjemni vikingi s prestola vrgli branilce naslova Francoze. Srebro je osvojila Švedska (33,1), bron Rusija (50,9). Četrti Francozi so priložnost za medalje zapravili s slabim nastopom na strelišču (en kazenski krog in 11 poprav).

"Mislim, da številni navijači danes niso pričakovali, da bom šel zadnji. Včeraj smo norveškim novinarjem povedali, da bo to Johannes. Želeli smo ohraniti skrivnost. Kar so danes naredili moji sotekmovalci – postavili so me v povsem drugo ligo za zadnjo predajo ... Lahko sem le užival v trenutku in ospredju. Občutek je fantastičen," je po zmagi povedal Christiansen.

Fak pokazal veliko dobrega v štafeti

Slovenci so nastopili zelo dobro. Miha Dovžan je ob štirih popravah predal kot deveti, Jakov Fak pa je v drugi predaji z eno popravo popeljal Slovenijo celo na četrto mesto, 26,3 sekunde za vodilno Norveško. Rok Tršan je imel eno popravo, Slovenci so bili po njegovem nastopu 7. (+1:20,3). Zadnji se je v smučino podal 20-letni Alex Cisar. Na dveh strelskih nastopih je imel zgolj le popravni strel. Po zadnjem streljanju je bil celo šesti, a sta ga nato do cilja prehitela Italijan Dominik Windisch in Nemec Benedikt Doll. Za zmagovalci Norvežani je Slovenija zaostala minuto in 44 sekund.

Biatlon - svetovno prvenstvo: štafeta (M), prenos s Pokljuke

"Svoj nastop bi lahko opravil še bolje, če bi zadel vse strele, zadnjega sem popravljal, a je bilo veliko drugih stvari, ki so bile precej dobre. Vsako veliko tekmovanje ima svoje posebnosti. Za jutri bom skušal biti čim bolj sproščen, upam, da se bom dobro počutil na progi, in bomo videli. Brez dobrih smuči tudi ni dobrega tekmovalca, videli ste Nemce v prvi predaji, kaj se lahko zgodi. Jutri bi bil najbolj zadovoljen z medaljo, idealno bi bilo, če bi zmagal, a je neumno govoriti na ta način glede na prejšnji potek prvenstva. Poskušal bom narediti najboljši mogoč nastop, upam, da zdržim do konca, in bomo videli, kam me bo to pripeljalo," se je že na nedeljo uzrl Fak.

Norvežanke slavile kljub 11 popravam
Norvežanke v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Roeiseland, ki so v vodstvo prišle v drugi predaji, so imele kar 11 poprav, a so vseeno slavile pred Nemkami (+8,8) in Ukrajinkami (9,2). Te so o žlahtnosti medalj odločale v ciljnem finišu, v katerem je Franziska Preuss opravila z Oleno Pidrušno.

Norvežanke se veselijo novega zlata. Foto: EPA
Norvežanke se veselijo novega zlata. Foto: EPA

"Ne vem, kaj naj rečem. Zelo sem vesela, da je celotna štafeta danes opravila odlično delo. Letos smo se v štafetah kar lovile. Občutek, da smo zmagale na najpomembnejši štafetni tekmi sezone, je enkraten," je povedala Roeiselandova, ki je v zbirko kolajn dodala novo zlato. Eckhoffova je tako osvojila že četrto zlato medaljo na letošnji Pokljuki.

Slovenke pričakovano niso bile konkurenčne najboljšim. Polona Klemenčič je imela v prvi predaji tri poprave. Predala je kot 17. z več kot minuto zaostanka. Najbolje je šlo Leni Repinc, ki je imela zgolj eno popravo. Tudi ona je predala kot 17. Živa Klemenčič je morala v tretji predaji v kazenski krog, predala je kot 17., še dva kazenska kroga pa si je pristreljala Lea Einfalt. Na koncu so Slovenke s tremi kazenskimi krogi in 12 popravami zaostale sedem desetink manj kot sedem minut, kar je pomenilo 19. mesto v konkurenci 23 držav. Za Slovenijo so bile le štafete Kazahstana, Slovaške, Latvije in Južne Koreje.

Biatlon - svetovno prvenstvo: štafeta (Ž), prenos s Pokljuke

"Danes sem zelo zadovoljna s streljanjem. Na prvem sem imela še eno težavo, ker mi je odletel magazin, ampak so mi ga na drugem streljanju podali in se je vse dobro izšlo. Vzdušje na tekmah je popolnoma drugačno in uživam, ko tekmujem. Saj to je na vsaki tekmi, ampak tukaj je res nekaj posebnega," je povedala debitantka na SP-jih Repinčeva.

Svetovno prvenstvo se bo v nedeljo končalo s tekmama s skupinskim startom ob 12.30 in 15.15.

Štafeta 4 x 7,5 km (M):            *   
 1. NORVEŠKA           1:12:27,4 (0+8) 
    Lägreid/J. Boe/T. Boe/Christiansen 
 2. ŠVEDSKA                +33,1 (0+7) 
    Femling/Nelin/Ponsilouma/Samuelsson
 3. RUSIJA                  50,9 (0+5) 
    Halili/Jelisejev/Loginov/Latipov   
 4. FRANCIJA              1:02,0 (1+11)
 5. UKRAJINA              1:12,7 (0+4) 
 6. ITALIJA               1:35,5 (2+14)
 7. NEMČIJA               1:43,2 (0+4) 
 8. SLOVENIJA             1:44,3 (0+8) 
    Dovžan/Fak/Tršan/Cisar             
 9. BELORUSIJA            2:25,4 (0+9) 
10. AVSTRIJA              2:31,1 (1+6) 
     * - kazenski streli + poprave     
Štafeta 4 x 6 km (Ž):              *   
 1. NORVEŠKA           1:10:39,0 (0+11)
(Tandrevold/Eckhoff/Lien/Roeiseland)   
 2. NEMČIJA                 +8,8 (0+5) 
(Hinz/Hettich/Herrmann/Preuss)         
 3. UKRAJINA                 9,2 (0+7) 
(Merkušina/Džima/Blaško/Pidrušna)      
 4. BELORUSIJA              28,8 (0+8) 
 5. ŠVEDSKA                 47,9 (0+9) 
 6. POLJSKA                 52,1 (0+6) 
 7. AVSTRIJA              1:04,3 (0+15)
 8. FRANCIJA              1:15,2 (0+5) 
 9. ITALIJA               1:28,1 (0+9) 
10. ČEŠKA                 1:40,4 (0+6) 
...                                    
19. SLOVENIJA             6:59,3 (3+12)
(Klemenčič/Repinc/Ž. Klemenčič/Einfalt)
     * - kazenski streli + poprave