Tyler Herro je s 37 točkami postal novinec, ki je v dresu Miamija v končnici dal največ točk. Predtem je imel rekord v rokah Dwyane Wade, ki je leta 2004 prispeval 27 točk. Foto: Reuters
Tyler Herro je s 37 točkami postal novinec, ki je v dresu Miamija v končnici dal največ točk. Predtem je imel rekord v rokah Dwyane Wade, ki je leta 2004 prispeval 27 točk. Foto: Reuters

Glavni junak nove velike Miamijeve zmage, že enajste – ob le dveh porazih – v letošnji končnici je mladi Tyler Herro, ki je zablestel s kar 37 točkami. Le legendarni Magic Johnson je pred 40 leti – tedaj v finalu – na tekmi končnice Lige NBA kot novinec, star 20 let ali manj, prispeval več točk (42). Herro, najmlajši košarkar v tej seriji, je, kot pritiče priimku, odigral herojsko. Razigral se je že v prvem polčasu, tudi v ključnih trenutkih pa, kot že vso končnico, ostal zelo samozavesten in prispeval nekaj odločilnih košev. Kar 17 točk je dal v zadnji četrtini.

Miami, ki bo imel prvo zaključno žogo za šesto uvrstitev v finale in prvo po šestih letih v noči na soboto, je tokrat odigral s precej okrnjeno rotacijo. Erik Spoelstra je konkretnejšo minutažo namenil le sedmerici, štirje pa so dosegli 103 točke od 112. Jimmy Butler jih je dodal 24, Bam Adebayo je ob 20 ujel še 12 odbitih žog, Dragić pa je v 39 minutah dal 22 točk. Ob tem je v statistiko vpisal še pet skokov, tri podaje in dve ukradeni žogi.

Obe ekipi sta znova odigrali odlično obrambo. Boston je imel znova težave, ko je Vročica postavila cono, tudi sicer pa proti agresivni obrambi ni našel pravega ritma v napadu. Razmerje v izgubljenih žogah je bilo kar 19:8, s tem, da je v zadnji četrtini Miami izgubil le eno, Celticsi pa sedem. Najboljši strelec Keltov je bil Jayson Tatum, ki je vseh 28 točk dosegel v drugem delu. V prvem polčasu je iz igre metal 0/6, v drugem pa 10/16. Obema z Jaylenom Brownom, ki je pristavil 21 točk, je skok zmanjkal do dvojnega dvojčka, Kemba Walker pa je vpisal 20 točk.

Miami je do zdaj petkrat osvojil Vzhodno konferenco. Trikrat je nato tudi postal prvak Lige NBA. Foto: Reuters
Miami je do zdaj petkrat osvojil Vzhodno konferenco. Trikrat je nato tudi postal prvak Lige NBA. Foto: Reuters

Miami je po porazu na tretji tekmi hitro strnil vrste. Potem ko je Boston na prvih dveh obračunih obakrat zapravil dvomestno prednost, so tokrat košarkarji s Floride v tretji četrtini povedli za več kot deset. Celticsi so preobrnili izid, v zadnji četrtini celo povedli, toda Vročica je, ko se je znašla v zaostanku, hitro našla odgovor. Herro, Dragić in Butler so v ključnih trenutkih zadevali, z uspešno obrambo je Miami ohranil vodstvo, v zadnji minuti pa z natančnim izvajanjem prostih metov – 14 sekund pred koncem je Herro zadel dva za 109:104 – pravočasno preprečil Bostonu vrnitev v igro.

"Dosegli smo veliko zmago. Lahko bi slavili že na tretji tekmi. Tokrat je bila že od začetka energija prava. Zasluge gredo soigralcem in trenerskemu štabu, ki nas je odlično pripravil na to tekmo. Zavedamo se, da delo še ni dokončano. Dobro se moramo pripraviti na naslednjo tekmo in skušati dokončati delo," je takoj po tekmi na parketu dejal Herro, nato pa mu je v objem skočil Dragić.

"Je zelo samozavesten in neustrašen, kar ni običajno. Hkrati ostaja skromen, trdo dela in posluša navodila trenerjev ter izkušenejših igralcev, ki jih imamo v ekipo, s čimer še pridobiva na samozaupanju," je o svojem varovancu povedal Spoelstra, trener Bostona Brad Stevens pa je dodal: "Herrojev met je bil tokrat odločilen. Butler je bil zaključku tekme odličen, Adebayo je igral dobro kot vedno, Dragić je imel nekaj izvrstnih potez, ampak Herro je bil neverjetno dober. Obroč je moral biti zanj velik kot ocean."

Goran Dragić je le še zmago oddaljen od svojega največjega dosežka v klubski karieri. Foto: Reuters
Goran Dragić je le še zmago oddaljen od svojega največjega dosežka v klubski karieri. Foto: Reuters

Prvič v seriji je Miami dobil uvodno četrtino. Košarkarji Bostona so sicer, kot je bilo eno izmed Stevensovih navodil pred tekmo, agresivno prodirali pod obroč in iskali odprte soigralce, toda met jim ni stekel, s katerim bi razbili cono, ki jo je Vročica nekaj časa igrala že v prvih desetih minutah. Miami je po polovici četrtine povedel s 15:10, ko je Dragić, ki je v uvodnih minutah dosegel en koš, najprej lepo za "alley-oop" podal Adebayu, zatem pa še našel Jaeja Crowderja samega na trojki. Po minuti odmora so Kelti dosegli štiri točke zapored, v osmi minuti pa je razigrani Walker, ki je v prvi četrtini dosegel devet točk, izenačil. Po prvih 12 minutah je Miami vodil s 24:23.

Tyler Herro je zadel polovico od desetih trojk Miamija. Foto: Reuters
Tyler Herro je zadel polovico od desetih trojk Miamija. Foto: Reuters

Ob tem, da jim met ni stekel, pa so imeli Celticsi težave tudi z izgubljenimi žogami. Že v prvi polovici druge četrtine so zapravili deseto na tekmi, do tedaj so jih nasprotniki polovico manj. Na drugi strani je bil zelo razigran Herro, ki je v prvem delu dosegel 15 točk. Po treh minutah druge četrtine je s petimi zaporednimi točkami za 33:28 prisilil Stevensa v minuto odmora, po kateri je Boston podobno kot v prvi četrtini dal štiri zaporedne točke. Dve minuti pred koncem polčasa je Dragić zadel izza črte, ob tem pa še izsilil osebno napako Gordona Haywarda in z osmo točko poskrbel za vodstvo z 48:42. Zatem je bil pod obročem uspešen Adebayo, razlika osmih točk pa je bila do tedaj izenačena najvišja prednost Miamija, ki je prvi polčas dobil s 50:44, v vsej seriji.

Jayson Tatum je bil v napadu povsem izgubljen v prvem polčasu, v drugem potem nasul kar 28 točk, a je bilo to premalo za uspeh Bostona. Foto: Reuters
Jayson Tatum je bil v napadu povsem izgubljen v prvem polčasu, v drugem potem nasul kar 28 točk, a je bilo to premalo za uspeh Bostona. Foto: Reuters

V četrti minuti drugega dela je Dragić z natančnim metom izza črte priboril Miamiju prvo dvomestno prednost v letošnjem finalu Vzhoda. V trenutku, ko je Vročica v istem napadu zgrešila tri zaporedne trojke, sta obe moštvi za tri metali skromnih 5/23. Toda v naslednji akciji se je Tatum, najboljši igralec Bostona v tej sezoni, s trojko le vpisal med strelce. Tekla je šesta minuta drugega polčasa, ko je prvič zadel, nato pa je do konca četrtine dosegel kar 16 točk. Hayward, ki je pred tekmo četrtič postal očka, je približal na 69:66, zatem pa še podal Tatumu za –2. Herro je poskrbel, da je Miami zadržal vodstvo, toda Tatum je dvakrat zapored zadel in ob tem izsilil še osebno napako, nato pa je ob izteku 36. minute blokiral Dragića in razlika je bila pred zadnjo četrtino le še točka (77:76).

Veselje Gorana Dragića po trojki za 105:98. Foto: Reuters
Veselje Gorana Dragića po trojki za 105:98. Foto: Reuters

Slabih devet minut pred koncem, ko je Brown lepo našel pod košem Daniela Theisa, je Boston prvič po uvodni četrtini povedel (84:85). Toda vodstvo ni trajalo dolgo, saj so v naslednjih dveh minutah Kelti izgubili tri žoge, Herro pa je poskrbel za Miamijevo serijo 7:0, po kateri je Stevens posredoval s "timeoutom". Ko sta do konca ostali še dve minuti in pol se je Dragić odlično pod obročem znašel ob Haywardu, zatem je Butler z obrata zadel prek njegove roke, toda v drugem delu izvrstni Tatum je odgovoril s trojko. Gogi je 96 sekund pred koncem v kotu sam ostal na trojki in bil natančen za 105:98. 56 sekund je še ostalo, ko je Herro po podaji Butlerja s polaganjem povišal na +9. Tatum je s trojko in ukradeno žogo še ohranil Boston v igri, toda Herro in Butler sta s črte prostih metov potrdila zmago.

Dragić spet odličen, junak večera pa - Herro

Dragić: Različni večeri, različni junak. To je ključno!
"Ljubim te, Tyler," je zakričal Dragić še na parketu, medtem ko je junak četrte tekme dajal intervju. "Ta fant je res neverjeten. Ne boji se velikih trenutkov. To ni prvič, da je pokazal tako predstavo. Že skozi sezono je dokazoval, da je velik košarkar. Saj sami vidite, da je neverjeten talent," je soigralca na vsa usta hvalil Dragić. "Ne smemo še slaviti. Potrebujemo še eno zmago. Zavedamo se, da bo težko. V ekipi imamo neverjetno kemijo, ki smo jo začeli graditi že v pripravljalnem taboru. Vedeli smo, da bo to v mehurčku pomembna stvar. Vidite, da vsi uživajo v igri, vsi podajajo žogo. Različni večeri, različni junaki. To je ključna stvar našega uspeha," je za ESPN povedal Dragić.


Finale, Vzhod, četrta tekma:
MIAMI (2) – BOSTON (3) 3:1
112:109 (24:23, 26:21, 27:32, 35:33)
Herro 37 (14/21 iz igre), Butler 24, Dragić 22 (5/12 za dve, 3/9 za tri, 3/3 prosti meti), 5 skokov in 3 podaje v 39 minutah, Adebayo 20 in 12 skokov, Crowder, Robinson in Iguodala po 3; Tatum 28, Brown 21, Walker 20, Hayward 14, Smart 10 in 11 podaj, Theis 8, Williams II in Wanamaker po 4.

Zahod, petek ob 3.10:
DENVER – LA LAKERS 1:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.