Esteban Ocon je le dočakal trenutek slave. Foto: EPA
Esteban Ocon je le dočakal trenutek slave. Foto: EPA

Prve ne pozabiš nikoli. 24-letni dirkač Alpina, ki je v formulo ena prodrl leta 2016, je v šesti sezoni dočakal vrhunec, postal je zmagovalec velike nagrade v kraljici motošporta. Sicer po spletu kaotičnih okoliščin na Hungaroringu, a vendar. Svoje delo je opravil z odliko.

Med prvimi je Oconu čestital moštveni kolega Fernando Alonso. Španec je mlajšemu dirkaču omogočil zmago, potem ko je za seboj več krogov uspešno zadrževal Lewisa Hamiltona. Foto: EPA
Med prvimi je Oconu čestital moštveni kolega Fernando Alonso. Španec je mlajšemu dirkaču omogočil zmago, potem ko je za seboj več krogov uspešno zadrževal Lewisa Hamiltona. Foto: EPA

Po prekinitvi zaradi množičnega trka v uvodnem zavoju nedeljske dirke v Budimpešti se je hitro znašel na čelu kolone in prednost s strpnim ter umirjenim dirkanjem ohranil do konca. Pri velikem uspehu mu je izdatno pomagal moštveni kolega, dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso, ki je ob koncu dirke vrhunsko branil svoj položaj pred Lewisom Hamiltonom.

Prva zmaga za Renault po vrnitvi v formulo ena
"Kakšen trenutek! Počutim se neverjetno. To je prva zmaga po vrnitvi Renaulta v formulo ena. Letos smo imeli nekaj težav, a nam jih je uspelo skupaj prebroditi. Že v Silverstonu smo bili na dobri poti, danes pa ... Kaj naj rečem? Fantastično je," je po veličastni zmagi za F1tv povedal Ocon. Postal je prvi Francoz v francoskem dirkalniku s francoskim pogonskim sklopom, ki mu je uspelo dobiti dirko v formuli ena po Alainu Prostu (VN Avstrije 1983).

Alonso kot pravi moštveni kolega
V zaključku dirke je Hamilton veliko pridobival na stezi, nato pa več krogov dirkal za Alonsom, ki je fantastično branil svoj položaj. Veteran iz Ovieda je bil odločen, da serijskega svetovnega prvaka ne spusti predse. To mu je dobro uspevalo, a na koncu je vendarle moral priznati premoč. Toda storil je dovolj, da Britanec ni ujel in prehitel Ocona, ki je postal 14. francoski dirkač z zmago v elitnem razredu motošporta. "Ko se je Fernando vrnil v formulo ena in postal moj moštveni kolega, so mi o njem povedali veliko. Veliko stvari je napačnih. Lahko vam povem, da je fantastičen človek, res uživam v sodelovanju z njim," je povedal.

Ocon je v nedeljo postal 111. dirkač v zgodovini z zmago v formuli ena. Foto: EPA
Ocon je v nedeljo postal 111. dirkač v zgodovini z zmago v formuli ena. Foto: EPA
Sorodna novica Na kaotični dirki senzacionalna premierna zmaga Ocona, Vettel diskvalificiran

Težki začetki in finančni primanjkljaj
Ocon se je nad formulo ena navdušil v rosnih letih, ko je z družino počitnikoval v enem izmed francoskih letovišč. Tedaj je prvič sedel v gokart in bil tako navdušen, da so mu ga starši kupili. Hitro so ugotovili, da je zelo nadarjen, družina je prodala skoraj vse imetje, da bi financirala njegov razvoj v svetu motošporta, oče in mama sta garala, da sta mu omogočila potovanja na dirke. "Vsi najboljši dirkači so bili člani različnih močnih moštev, mi pa smo na dirke potovali v očetovem tovornjaku – istem, ki ga je uporabljal za delo. Oče je moral pozneje prodati hišo, nekaj časa smo živeli v prikolici. Po dirkah sem spal v prikolici pred šolo, zjutraj sem se zbudil in odšel k pouku," je o svojih začetkih v motošportu še povedal Ocon. Pri 13 letih so ga nato vendarle opazili pri Gravity Sports Management, sestrskemu podjetju Renaulta, in ga začeli finančno podpirati, a vse to ne bi bilo mogoče brez velikega odrekanja in podpore staršev.

Sebastian Vettel si je pri FIA prislužil opomin, potem ko je med madžarsko himno nosil mavričasto majico. Foto: EPA
Sebastian Vettel si je pri FIA prislužil opomin, potem ko je med madžarsko himno nosil mavričasto majico. Foto: EPA

Vettlu najprej opomin, nato diskvalifikacija
Ocon je dirko končal pred Sebastianom Vettlom. Dirkač Aston Martina je po dirki prejel opomin, ker je med igranjem madžarske himne nosil mavričasto majico, pozneje pa je bil celo diskvalificiran, saj je bilo v njegovem dirkalniku premalo goriva za analizo. Namesto predpisanega enega litra so iz dirkalnika izčrpali zgolj tri decilitre. Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) so v sporočilu za javnost zapisali, da so dali moštvu Aston Martin dovolj časa in priložnosti, da izčrpa in predloži liter goriva, a ga niso dobili. Vodja moštva Otmar Szafnauer in tehnični vodja Andrew Green sta pojasnila, da je bilo v dirkalniku po dirki še 1,44 litra goriva. Na odločitev se bo britansko moštvo pritožilo.

Lewis Hamilton je po dirki priznal, da še nikoli ni bil tako fizično izžet. Foto: EPA
Lewis Hamilton je po dirki priznal, da še nikoli ni bil tako fizično izžet. Foto: EPA

Hamilton z zdravstvenimi težavami
Zaradi diskvalifikacije štirikratnega svetovnega prvaka so vsi dirkači, ki so končali dirko, pridobili eno mesto. Tako je drugo mesto osvojil Hamilton, tretje pa Carlos Sainz (Ferrari). Hamilton je bil nekaj časa med dirko v izgubljenem položaju, a so pri Mercedesu spremenili taktiko, s katero se je nato začel počasi, a vztrajno prebijati v ospredje. "Po dirki sem bil zelo izmučen. Na odru za zmagovalce še nikoli nisem bil tako utrujen, vse je bilo zelo čudno. Vrtelo se mi je, tudi vid se mi je zameglil," je povedal Britanec in namignil, da ima zdravstvene težave vse od okužbe z novim koronavirusom ob koncu prejšnje sezone, ko je moral eno dirko tudi izpustiti. "O tem sicer še nisem govoril z nikomer, a dejstvo je, da je od tedaj dirkanje precej težje. Po vsakem treningu, kvalifikacijah in dirkah sem izmučen, precej bolj kot sicer," je še povedal. Ob tem pa je dodal: "Morda je to samo hidracija, ne vem. A še nikoli nisem občutil česa takega. Podobno sem se počutil že po prejšnji dirki v Silverstonu, a tokrat je precej huje."

Od najboljših dirkačev pričakuješ več. Vseeno pa je treba izpostaviti, da ne dirkajo pogosto v tako zgoščenem prostoru, ne znajdejo se pogosto v turbulentnem zraku, tako kot vsi drugi. Morda je to samo neizkušenost. Iz tega se morajo nekaj naučiti.

Lando Norris, McLaren

Norris: Od najboljših dirkačev pričakuješ več
Za kaotično dirko in razplet je pravzaprav že na začetku poskrbel Hamiltonov moštveni kolega Valtteri Bottas. Zaradi njegove napake je prišlo do množičnega trka, v katerem sta bila udeležena tudi oba red bulla, na čelu z Maxom Verstappnom. Zaradi Finca sta morala predčasno dirko končati Sergio Perez (Red Bull) in Lando Norris (McLaren), v trku sta bila udeležena še Lance Stroll (Aston Martin) in Charles Leclerc (Ferrari), tudi ona sta odstopila. Po dirki so komisarji FIA potrdili, da bo Bottas naslednjo dirko (VN Belgije v Spa-Francorschampsu) začel pet mest nižje, saj je povzročil nesrečo, ki bi se ji lahko izognil. V obrazložitvi so zapisali, da so upoštevali razmere na stezi, kar pa ni zmanjšalo Finčeve odgovornosti za nesrečo.

"Od najboljših dirkačev pričakuješ več. Vseeno pa je treba poudariti, da ne dirkajo pogosto v tako zgoščenem prostoru, ne znajdejo se pogosto v turbulentnem zraku, tako kot vsi drugi. Morda je to samo neizkušenost. Iz tega se morajo nekaj naučiti," je bil po dirki razočaran letos izjemni Norris.

Po poletnem premoru akcija v Ardenih
Pred nami je krajši premor, sezona formule ena se bo nadaljevala konec avgusta v Ardenih, kjer bo v kultnem Spa-Francorschampsu na sporedu dirka za VN Belgije. Lansko dirko je suvereno dobil Hamilton, za popolno Mercedesovo slavje je z drugim mestom poskrbel Bottas. Verstappen je bil tretji. Po dirki je imel Britanec na vrhu seštevka za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta 157 točk, 47 več od drugouvrščenega Verstappna. Letos bo belgijsko dirko začel z zgolj šestimi točkami naskoka.

Končno nekaj uspeha tudi za Williams

Dirka za VN Madžarske bo v zelo lepem spominu ostala moštvu Williams in njunima dirkačema Georgeu Russllu ter Nicholasu Latifiju. Oba sta za britansko ekipo osvojila prve točke, Latifi celo prve, odkar je dirkač formule ena. Russell je dirko v Budimpešti končal na 8. mestu, Latifi mesto višje. Skupaj sta kultnemu moštvu iz grofije Oxfordshire priborila 10 točk. Williams, devetkratni konstruktorski prvak, v zadnjih sezonah životari, v letih 2018, 2019 in 2020 je osvojil vsega 7 točk.

Ocon najsrečnejši po dirki zmešnjav na Hungaroringu

Vsi zmagovalci dirk za VN Madžarske:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2021Esteban OconAlpineBudimpešta
2020Lewis HamiltonMercedes
2019Lewis HamiltonMercedes
2018Lewis HamiltonMercedes
2017Sebastian VettelFerrari
2016Lewis HamiltonMercedes
2015Sebastian VettelFerrari
2014Daniel RicciardoRed Bull
2013Lewis HamiltonMercedes
2012Lewis HamiltonMcLaren
2011Jenson ButtonMcLaren
2010Mark WebberRed Bull
2009Lewis HamiltonMcLaren
2008Heikki KovalainenMcLaren
2007Lewis HamiltonMcLaren
2006Jenson ButtonHonda
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Michael SchumacherFerrari
2003Fernando AlonsoRenault
2002Rubens BarrichelloFerrari
2001Michael SchumacherFerrari
2000Mika HäkkinenMcLaren
1999Mika HäkkinenMcLaren
1998Michael SchumacherFerrari
1997Jacques VilleneuveWilliams
1996Jacques VilleneuveWilliams
1995Damon HillWilliams
1994Michael SchumacherBenetton
1993Damon HillWilliams
1992Ayrton SennaMcLaren
1991Ayrton SennaMcLaren
1990Thierry BoutsenWilliams
1989Nigel MansellFerrari
1988Ayrton SennaMcLaren
1987Nelson PiquetWilliams
1986Nelson PiquetWilliams