ACH Volley je po zaostanku z 0:2 v nizih izenačil na 2:2. Foto: BoBo
ACH Volley je po zaostanku z 0:2 v nizih izenačil na 2:2. Foto: BoBo

Rusi so pred 1.714 gledalci vodili z 2:0 v nizih, Ljubljančani, ki so v prvem krogu v Friedrichshafnu izgubili s 3:0, so nato izenačili, zadnji niz pa so gostje dobili s 16:14.

Tekma je trajala skoraj dve uri in pol. Kljub porazu tudi točka za ACH Volley pomeni lep uspeh, še posebej, ker je bil že v izgubljenem položaju. Z njo je dokazal, da se lahko kosa tudi z najboljšimi evropskimi ekipami, z malo več sreče bi lahko bogataše iz Rusije tudi premagal.

Urnaut zadel z menjavo podajalca
Rusi so zanesljivo dobili prva dva niza, v katerih so bili precej boljši tekmec, tako da ni kazalo, da bi se tekma lahko zavlekla. A domači trener Andrej Urnaut je vendarle našel razpoloženo postavo. Z zamenjavo podajalca, Andrija Vilimanović je nadomestil Jana Brulca, so se končale velike težave v napadu, igra Ljubljančanov je bila pogumnejša in raznovrstnejša.

Gostujoči blok, ki je bil v prvih dveh nizih dominanten, so razbijali na vse načine, tudi s prvim tempom, s katerim se je izkazal Uroš Pavlović. Veliko vlogo je odigral tudi še en rezervist, Jure Okroglič je povsem stabiliziral sprejem.

ACH zadnjič vodil pri izidu 12:11
Posledica je bilo izenačenje na 2:2, tako da je moral zmagovalca odločiti "tajbrejk". Kljub odlični igri Petra Đirlića (na koncu je zbral 28 točk) so ga z nekaj sreče dobili gostje. Nobena od ekip si ni priigrala večje prednosti, izmenjavali sta se v vodstvu. Slovenski prvaki so zadnjič vodili pri izidu 12:11, a nato je zatajil servis, to pa je kaznoval nemški korektor Georg Grozer, ki je postavil končni izid.

Rusi so tudi v prvem krogu zmagali s 3:2, ko so doma premagali Chaumont. Zvezdniki ekipe iz St. Peterburga so Slovencem dobro znani Grozer, nekdanji ruski reprezentant Aleksander Volkov, olimpijski prvak iz leta 2012 in dobitnik številnih kolajn z največjih tekmovanj, Andrej Aščev, lani z Rusijo evropski prvak. Reprezentančne izkušnje že imata tudi Sergej Atipkin in Artem Zelenkov, tu sta še Kubanec Oreol Camejo Durruthy in Slovak Lukaš Diviš.

ACH bo naslednjo tekmo odigral 15. januarja, ko bo gostoval v Chaumontu.

Ljubljančani so v prvem krogu v Friedrichshafnu izgubili s 3:0. Foto: BoBo
Ljubljančani so v prvem krogu v Friedrichshafnu izgubili s 3:0. Foto: BoBo

Izjavi po tekmi

Andrej Urnaut, trener ACH Volleyja: "Škoda. Začeli smo malo v krču, mogoče smo se malo preveč ustrašili imena. A ko smo začeli igrati, so fantje pokazali, da znajo. Šlo je za eno točko, škoda je, a na trenutke smo igrali zelo dobro. V Ligi prvakov smo pokazali, da nismo za odpis in da bomo še kakšno tekmo tudi dobili. Imamo deset igralcev, po slabem začetku so se fantje sprostili. Nekaj sprememb smo naredili, a kdorkoli je vstopil v igro, je potem dobro odigral. Na žalost v domači ligi takih tekem nimamo, morda je to tudi razlog, da so v tesni končnici zmagali."

Jani Kovačič: "Zenit je bil tokrat zelo zrel za poraz. Malo so nas podcenjevali in so delali veliko napak. Prva dva niza smo slabo začeli, kot da ne bi verjeli, da jih lahko premagamo. Potem smo se pobrali, škoda pa za peti niz. Morda malo sreče za Ruse, morda pa tudi naša nezbranost. Če si pravi, če se boriš za žoge, je to lepo in ti da dodatno motivacijo. Igrali smo zelo dobro, nimamo si česa očitati, smo pa izgubili in nimamo kaj."

LIGA PRVAKOV (M)

SKUPINA C, 2. krog


ACH VOLLEY - ZENIT ST. PETERBURG
2:3 (-19, -21, 19, 21, -14)

ACH: Kovačič, Purič, Pavlović 12, Satler, Pleško, Brulec, Đirlić 25, Okroglič 4, Mantha, Vilimanović 1, Pokeršnik 3, Videčnik 7, Polujan 21.

Zenit: Červjakov 10, Zelenkov, Pankov, Antipkin 4, Pirainen 1, Sivoželez 2, Makrenko, Grozer 16, Krivitčenko, Aščev 9, Camejo Durruthy 24, Safonov, Volkov, Diviš 7.

CHAUMONT - FRIEDRICHSHAFEN
3:0 (15, 23, 18)

Vrstni red: Zenit in Chaumont po 4, Friedrichshafen 3, ACH Volley 1 točka.

Odbojkarji ACH-ja namučili Zenit