Mitja Gasparini je proti Zenitu dosegel 34 točk, poskrbel pa je tudi za dobro vzdušje. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gasparini je proti Zenitu dosegel 34 točk, poskrbel pa je tudi za dobro vzdušje. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag
Kanadski trener, ki ga je Rus Vladimir Alekno ugnal šele drugič, je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Škorc
Libero Sebastjan Škorc se ne bo vdal, v Rusijo gre na zmago. Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Čutorić in Rok Satler
Odbojkarji ACH-ja so se kar nekajkrat pritoževali nad grškim sodnikom, ki je v zadnjem nizu Lloyu Ballu pokazal rumeni karton. Na sliki Jasmin Čuturić, ki je kazal, da je bila žoga v avtu. Foto: MMC RTV SLO
Clayton Stanley
Olimpijski prvak z ameriško reprezentanco Clayton Stanley je v četrtem nizu s servisi postavil delni izid 7:0. Foto: EPA

Blejci so v drugi sezoni igranja v Ligi prvakov dosegli svojo najboljšo uvrstitev, z osmino finala so dokazali, da spadajo med najboljša moštva stare celine. A jih kljub temu ni bilo veliko, ki bi jim pripisali več kot enakovredno borbo proti lanskim evropskim prvakom iz Zenita, ki so prvi niz dobili z ogromno sreče in nekaj več sodniške naklonjenosti.

Sumljive sodniške odločitve
Fotios Lekkas je namreč kar nekajkrat razburil nabito polno dvorano Tivoli (več ljudi prihaja le še na tekme poljske Skre Belcshatow) in odbojkarje ACH-ja, ki so imeli prvi niz na dlani (24:22). Grk se kar naenkrat ni strinjal z linijskim sodnikom, ki je pokazal avt, prvi del igre se je prevesil v podaljške, kjer pa je imel za končno odločitev prste vmes bolgarski sodnik. "V prvem nizu smo imeli tri žoge za zaključek, pa jih nismo izkoristili. Z lahkoto bi zmagali s 3:0. Ruska žival, ki je spala, se je zbudila in začela igrati. Ko zaigrajo, kot znajo, jim mi ne moremo parirati," je dejal Jasmin Čuturić in dodal, da so Blejci v prvih treh nizih igrali pametno in ne preveč vsiljivo: "Držali smo njihove prve servise in takoj naredili menjavo na njihov močan servis. Pozneje nam to ni več uspevalo. Stanley je dokazal, da je daleč najboljši korektor na svetu."

Škoda prvega niza
"Škoda je tistega prvega niza, saj bi bil lahko rezultat na koncu bistveno drugačen," se je velike zamujene priložnosti zavedal Sebastijan Škorc, ki pa še ni vrgel puške v koruzo: "Ta dva niza sta dosti in nista nič. V Rusiji bomo poskusili zmagati, zakaj ne. Pokazali smo, da lahko igramo z njimi, tako da lahko gremo tja optimistično."

"Škoda je bila narejena že v 4. nizu"
Navajeni smo že, da kanadski trener Glenn Hoag, ki ga je gostujoči strateg Vladimir Alekno ugnal šele drugič, tekmo spremlja izredno mirno. Tudi tokrat je bil dve uri in 24 minut, kolikor se je igrala najdaljša tekma četrtkove osmine finala, osredotočen le na igro svojih varovancev, s katero je bil zelo zadovoljen: "Mislim, da smo igrali dobro. Tisto, kar smo morali delati, smo počeli prve tri nize, potem pa nas je Stanley povsem porazil s svojimi servisi. Vrgel nas je iz igre, saj v njej ni bilo več rotacije. Zelo nas je ranil. V zadnjem nizu smo poskušali še nekaj postoriti, a je bila škoda narejena že v četrtem nizu."

Srednja blokerja opravila svoje delo
Hoag, ki je že osvojil naslov najboljšega v Evropi, včeraj ni računal na Delana Thomasa, ki se še vrača s poškodbe, in Davorja Čebrona, ki je imel trebušno gripo. Kljub vsemu je zadovoljen z učinkom Alena Pajenka, ki je bil z dvanajstimi točkami tudi drugi strelec svoje ekipe, in Phillipom Eathertonom. "Oba sta bila odlična v bloku, tako da se odsotnost Čebrona in Thomasa ni poznala." 50-letnega stratega, ta ni mogel prehvaliti igre Claytona Stanleya, smo povprašali tudi, ali misli, da so bili Blejci, v kolikor bi dobili prvi niz, zreli za zmago s 3:0: "Ne vem, če bi nam to uspelo proti taki ekipi."

Blejcem vedno nekaj zmanjka
"Za napredovanje moramo zmagati, tako da gremo tja samozavestno in sproščeno, tako kot tokrat. Nimamo česa izgubiti, saj se merimo z lanskimi prvaki, ki so seveda favoriti te osmine finala," je za našo kamero dejal 24-letni Mitja Gasparini, ki je bil znova najboljši igralec Blejcev, tokrat je dosegel 34 točk. Po mnenju Primorca ta dva osvojena niza nista uspeh, pa tudi če gre za tako izvrstnega nasprotnika. "Vseeno smo izgubili, tako da ne moremo biti zadovoljni s porazom. Škoda je, da nam ni uspelo. Dokazujemo, da smo dobri, a nam še malo manjka."

Točko lahko dosežeš tudi s hrbtom
Gasparini v nasprotju s svojim trenerjem meni, da bi Blejci lahko z malce sreče tekmo dobili s 3:0. Tiste sreče, ki jo je imel v četrtek sam veliko, saj je nekaj njegovih potez narisalo nasmeh na usta gledalcev in nasprotnega moštva. Tudi tista, ko je Mitja žogo čez mrežo "neubranljivo" poslal s hrbtom. "Za tisto točko rabiš kakšnih deset let treniranja," je še v šali dejal simpatični odbojkar, ki v višino meri 201 cm.

Anže Blažič