Kapetan Tine Urnaut je takole prebil finski blok. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Kapetan Tine Urnaut je takole prebil finski blok. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Finska
Finci so gladko dobili prvi niz. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Slovenija
Slovenci so v drugem nizu pokazali odlično igro. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Potem ko so varovanci Veselina Vukovića z odlično igro izenačili na 2:2, je odločal peti niz. V njem so Finci povedli s 3:0, nato pa vodstva niso več izpustili iz rok. Ključni finski igralec v tem delu je bil Lehtonen, ki je tudi izkoristil četrto zaključno žogo severnjakov za zmago s 15:12.

Pri Sloveniji se je s 23 točkami izkazal Alen Šket, medtem ko jih je Matevž Kamnik dodal 15. Slovenija se z dvema zmagam in dvema porazoma poslavlja s prvenstva, Finska pa se bo v četrtek ob 16.00 v četrtfinalu pomerila z Italijo.

Preveč napak v prvem nizu
Slovenci so prvi niz izgubili s 25:18. Finci so povedli s 7:3, nato pa vodstvo zanesljivo obdržali vse do konca. Selektor Veselin Vuković je vzel tri tehnične odmore, vendar ni našel razpoložene šesterke. Njegovi varovanci so enostavno napravili preveč napak.

Slovenski blok ustavil Fince
Tudi v drugem so Finci povedli z 2:0, a so jih Slovenci ujeli in z delnim nizom 4:0 povedli z 10:7. Po odličnem bloku Matevža Kamnika in Mitje Gasparinija je semafor kazal že 17:11. Odmor finskega trenerja je pomagal njegovim varovancem, ki so se približali le na 19:18. Tehtnico na slovensko stran je z dvema blokoma prevesil kapetan Tine Urnaut (24:20). Odločilno točko pa je prispeval Andrej Flajs, ki je pred tem zaradi poškodbe gležnja potreboval zdravniško pomoč.

Slovenci v četrtem nizu navdušili
Potem ko so Finci tesno dobili tretji niz (23:25), je Slovenija v četrtem zablestela. Finci so sicer povedli z 8:6, nato pa je pobudo prevzela slovenska zasedba. Pri 15:10 je gostujoči trener Castellani vzel pol minute odmora, ki pa ni pomagal, saj je Slovenija po odlični igri v bloku ušla na 19:12. Finska se ni več pobrala. Na vrsti je bil peti niz ...

Selektor Veselin Vuković: "Čeprav smo se trudili, da to ne bo tako, se je videlo, da so fantje zaradi pomembnosti tekme pod pritiskom. Napravili smo veliko napak, predvsem v prvem in drugem nizu. V tretjem nizu smo bili ves čas prednosti, vendar te prednosti nismo izkoristili, a bi morali. Četrti niz je bil odličen, v petem pa smo tekmecu spet poklonili nekaj točk. Čeprav zelo ne rad govorim o imenih, bom rekel, da sem pogrešal večji delež korektorjev, prav tako pa moram reči, da zamenjave niso opravile takega dela, kot so ga opravili na prejšnjih tekmah. Prav tako še nimamo dovolj avtoritete pri sodnikih, saj so vse sumljive žoge dosodili za njih. Bile pa so tudi dobre stvari, ki pa nam v rezultatskem smislu na koncu niso pomagale. Iz igre smo povsem vrgli Kunarija, z disciplino servisa pa osvajali točke. Nismo igrali slabo, nismo bili daleč, odločile so malenkosti, ki so bile tokrat tudi zaradi izkušenj na strani Finske."

Sebastijan Škorc, libero Slovenije: "Vsem nam je žal za to poraz, bili smo zelo blizu, čeprav smo igrali proti Fincem, za katere vemo, kaj v odbojki pomenijo. Vsi smo verjeli, da lahko zmagamo, a se nam ni izšlo in ne preostane nam nič drugega, kot da čestitamo tekmecu. Napake sta delali obe ekipi, videlo se je, da gre za evropsko prvenstvo. Vseeno pa mislim, da smo proti dobrim Fincem pokazali dobro igro, žal za to nismo bili nagrajeni. Tak poraz bolj boli, kot če nas bi tekmec nadigral."

ZAKLJUČNI BOJI

REPASAŽ ZA ČETRTFINALE

BOLGARIJA - Estonija (Karlovy Vary)
3:0 (20, 23, 22)

FRANCIJA - Turčija (Dunaj)
3:1 (19, 23, -19, 21)

Češka - POLJSKA (Karlovy Vary)
1:3 (-23, 22, -29, -18)

Slovenija - FINSKA (Dunaj)
2:3 (-18, 21, -23, 18, -12)
Slovenija: Šket 23, Kamnik 15, Urnaut 13, Gasparini in Pajenk 9, Flajs 7, Vinčić 1.
Finska:
Mi. Oivanen 22, Siltala 12, Ma. Oivanen 11, Šumov 10, Samelvuo 8, Lehtonen 6, Kunari 2, Esko, Sivula in Hietanen 1.
ČETRTFINALE

Četrtek ob 15.00:
RUSIJA - BOLGARIJA (Karlovy Vary)

Ob 16.00:
ITALIJA - FINSKA (Dunaj)

Ob 18.00:
SLOVAŠKA - POLJSKA (Karlovy Vary)

Ob 19.00:
SRBIJA - FRANCIJA (Dunaj)

Polfinale (Dunaj) bo v soboto ob 15.00 in 18.00, finale (Dunaj) pa v nedeljo ob 18.00.