V tako želeno Zlato evropsko ligo Slovenke vodita dva dobljena niza. Foto: CEV
V tako želeno Zlato evropsko ligo Slovenke vodita dva dobljena niza. Foto: CEV

Prvo finalno tekmo srebrne evropske lige proti Romuniji so Slovenke začele v zasedbi Eva Mori, Darja Eržen, Tina Grudina, Saša Planinšec, Lana Ščuka, Ana Marija Vovk in Leja Janežič. Po uvodni točki Erženove z napadom in dveh zaporednih blokih Ščuke in Planinščeve so tekmo odprle s tremi zaporednimi točkami za 3:0. Romunke so se hitro pobrale in si s prodorno igro v protinapadih zagotovile vodstvo s 7:6. Vovkova je našla odgovor in dobro izvajala začetne udarce, z igro v bloku so se izkazale Ščuka, Grudina in Morijeva (12:8). Na začetni udarec Ruseve je bil po dobri igri nasprotnic v bloku in obrambi izid poravnan na 14:14. Prve so spet pobegnile Slovenke, na 21:16, z asom Grudine pa so si zagotovile mirno končnico. Zaključno žogo pri 24:19 je priskrbela Ščuka, po napaki gostij so se zmage s 25:19 veselile Slovenke.

Zelo sem vesel in zadovoljen s tem, kar je ekipa danes naredila. Bila je zelo težka tekma, Romunija je dobra ekipa, ki je bila sposobna med tekmo spremeniti nekatere stvari, zelo dobro so tudi servirali. Ampak kljub temu nam je uspelo ostati v igri. Zelo sem zadovoljen z odnosom deklet in sem ponosen nanje. Vesel sem tudi zmage, zelo pomembno je bilo zmagati s 3:1. A tudi v Romunijo moramo iti z mislijo, da moramo zmagati še enkrat, da osvojimo to, kar si zelo, zelo želimo. Vemo, da nam ne bo lahko, a zdaj smo spoznali Romunijo, lahko se bomo še bolje pripravili. Ne smemo jim ničesar pokloniti, saj vedno, ko igramo nekoliko slabše, one dvignejo raven igre in s tem veliko tvegamo. Biti moramo previdni in poskrbeti, da bo individualna kakovost na naši strani.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije

Drugi niz se je začel po željah domače vrste, ki je na začetni udarec Morijeve, ob dobri igri Janežičeve v obrambi ter naveze Ščuka-Planinšec-Eržen ob mreži, hitro povedla s 5:1 ter Luciana Pedullo prisilila v prekinitev. Po njej je njegovim varovankam uspel niz točk, ko so popolnoma zaustavile slovenske napadalke, domači strateg Alessandro Chiappini pa je reagiral z odmorom ter pri vodstvu tekmic z 11:10 namesto Vovkove v igro poslal Anito Sobočan. Spremljali smo izenačeno nadaljevanje, nato pa je Diana Balintoni z odličnimi servisi Romunke prvič popeljala do občutnejše prednosti (18:14). Erženova je z napadom in asom razliko stopila na 18:20, Sobočanova je prispevala as za 20:22, Ščuka blok za 22:23, a sta sledili zaporedni točki gostij, niz je z asom za 25:22 zaključila Roxana Iancu.

Romunkam je uspel za odtenek boljši uvod v tretji niz, a so Vovkova z asom ter Grudina in Ščuka z blokoma poskrbele za vodstvo s 6:4. A kot že v drugem nizu tudi prednost treh točk (10:7) ni zadostovala, da bi se slovenske odbojkarice lahko nekoliko sprostile. Gostje so se namreč znova vrnile v igro, poravnale na 8:8 in povedle z 9:8. Z bloki Ščuke, Grudine in Vovkove so si Slovenke zagotovile nov pobeg, tokrat na 14:11, pri 15:14 pa so spet dvignila raven igre in si priigrala pet točk naskoka (19:14). Z asom Grudine za 21:16 so Chiappinijeve varovanke v zaključek niza vstopile z lepo prednostjo, s prodornima napadoma se je izkazala še Ščuka. Ko je že vse kazalo na gladko zmago gostiteljic, so Romunke še enkrat zapretile, a je Eva Zatkovič, ki je dobila priložnost namesto Erženove, z blokom in napadom le poskrbela za zmago s 25:21.

S hitrim vodstvom s 3:1 je gostujoča vrsta prevzela pobudo, a so Slovenke z bojevito igro v obrambi in dobrimi zaključki hitro prišla do preobrata ter po dveh dobrih začetnih udarcih Vovkove in točki Grudine v napadu povedla z 8:4. Romunke se tudi tokrat niso predale in ko so izid poravnale na 11. točki, je bila slovenska klop primorana poseči po prekinitvi. Gostje so se vseeno prebile v ospredje (13:12), a so takoj zatem povedle gostiteljice in po zaslugi napadov Vovkove, Erženove in Grudine ostale v vodstvu (18:16). Polna dvorana v Mislinji je videla izenačenje na 18. točki in vodstvo Romunije z 20:18, sledil je nov odmor Chiappinija. Gostje so vodile že z 22:19, a je Morijeva dobro servirala, Janežičeva je bila odlična v obrambi, Ščuka ob mreži, Slovenija pa je prišla do vodstva s 23:22. Po odmoru na zahtevo Pedulle je sledila napaka Romunk v napadu, nato pa še ena za domačo zmago s 25:22.

Slovenske odbojkarice z lepo prednostjo na povratno tekmo

Finale, prva tekma:
SLOVENIJA - ROMUNIJA
3:1 (19, -22, 21, 22)

Slovenija: Mori 3, Grudina 11, Vovk 11, Janežič, Blažič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatkovič 1, Ščuka 16, Sobočan 1, Pogačar, Eržen 17, Planinšec 8, Jerala.

Romunija: Buterez 3, Balintoni 6, Rus 16, Albu, Iancu 13, Budai-Ungureanu 13, Trica, Tucmeanu, Miclaus, Pirv 12, Roman 2, Ciucu, Ciocian 1, Alupei 6.

Povratna tekma, petek ob 16.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA

Slovenske odbojkarice blizu zlate lige