Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je v primerjavi s prvim obračunom proti Estoniji nekoliko premešal začetno postavo. Na mesto podajalke je poslal Evo Mori, na mesto korektorice Darjo Eržen, na sprejemalski položaj Lano Ščuka in Žano Zdovc Sporer, kot srednji blokerki sta srečanje začeli Saša Planinšec in Tina Grudina, kot prosta igralka Leja Janežič.

Po slovenskem vodstvu s 4:1 v prvem nizu in odmoru za Grkinje so se domače igralke približale na 5:7, a sta Grudina in Zdovc Sporerjeva poskrbeli za dve zaporedni točki za 9:5. Ko so gostiteljice z dobrimi protinapadi razliko stopile na tri točke (13:16), je po odmoru posegel Chiappini, njegove igralke so pobegnile na 20:15, a je Maria Oikonomidou z napadom in odličnimi začetnimi udarci svoje moštvo vrnila v igro (18:20). V zaključku niza so gostje ostale zbrane in po uspešnem napadu Erženove zmagale s 25:19.

Napeta končnica drugega niza
Drugi niz so bolje začele domače odbojkarice, ki so izkoristile nekoliko slabši sprejem gostij in ušle na 6:2, potem pa ni pomagal niti odmor in zaostanek se je povečal na 6:13. Tekmice so ostajale v ospredju in vodile že z 18:14, nato pa je Zdovc Sporerjeva prispevala točki z napadom in asom, Grudina pa je končala napad za 17. točko. Serija Slovenk se je nadaljevala do vodstva z 19:18 in 20:19. V napeti končnici so si po uspešnem napadu Erženove zaključno žogo pri 24:22 priigrale Slovenke, po izenačenju na 24. točki je Chiappini vzel odmor, po njem pa so Grkinje naredile dve zaporedni napaki za poraz s 24:26.

V tretjem nizu sta ekipi izmenično dosegali točke, prve so z dvema točkama razlike povedle gostiteljice, nalet domačih je prekinila Ščuka, a so Grkinje z začetnimi udarci še naprej pritiskale in povedle s 13:9. Borbene in nepopustljive Slovenke so se še enkrat vrnile v igro in izid izenačile na 16. točki. Po zaslugi Vlachakijeve so domače igralke prešle v vodstvo z 19:17, točka Planinščeve in as Ščuke sta prinesla izenačenje. Sledila je napaka Grkinj za vodstvo Slovenije z 21:20. Saša Planinšec je dodala blok, Erženovi pa je uspel napad za zaključno žogo pri 24:20. Niz in tekmo je končala Planinščeva z napadom za 25:21.

Selektor zadovoljen s pristopom
"Danes so dekleta igrala kot ekipa, zelo so bila povezana na igrišču in zunaj njega. Tudi ko so se dogajale napake, so to sprejela, o tem niso preveč razmišljala in so nadaljevala. Danes sem zadovoljen predvsem z odnosom, ki so ga dekleta pokazala, v drugem nizu smo bili že v izgubljenem položaju, a igralke niso nehale igrati. Ta zmaga je za nas zelo pomembna, saj vsi vemo, kako močna je Grčija. Odigrali smo izjemno tekmo, zelo sem zadovoljen in čestitam dekletom,
" je tekmo ocenil selektor Chiappini.

Na prvi tekmi je bil v soboto v Mariboru proti Estoniji izid prav tako 3:0 (18, 22, 23); tretjo tekmo evropske lige bodo slovenske odbojkarice odigrale 2. junija v Estoniji. Po današnji zmagi so slovenske igralke trenutno na prvem mestu v tej skupini, ki vodi v veliki finale srebrne Evropske lige.


EVROPSKA LIGA, 2. krog:
GRČIJA - SLOVENIJA
0:3 (-19, -24, -21)

Grčija: Artakianou, Oikonomidou 1, Lamprousi 6, Konomi, Strantzali 7, Merteki 7, Vasilantonaki 21, Papafotiou 1, Totsidouu, Christodoulou, Chatziefstratiadou, Kalantatze, Emmanouilidou 2, Vlachaki 4.

Slovenija: Mori 3, Grudina 6, Janežič, Blažič, Zdovc Sporer 7, Mikl, Zatkovič, Pintar, Ščuka 11, Sobočan, Eržen 11, Planinšec 11, Žigon.


Nedelja ob 16.00:
ESTONIJA - SLOVENIJA