Slovenke se veselijo prve zmage na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Slovenke se veselijo prve zmage na evropskih prvenstvih. Foto: EPA

Mislim, da smo danes imele pravi pristop k tekmi. Želele smo si zmage in maksimalno odigrale vsako točko. Danes smo dobro odigrale tako na servisu kot sprejemu. Pritiskale smo na tekmice, sicer smo naredile nekaj napak, ampak poznalo se je, da smo se tudi dobro pripravili na njih. Teh dogovorov pa smo se držale tudi na igrišču.

Iza Mlakar, korektorica Slovenije

Slovenke so na svojem drugem EP-ju vknjižile prvo zmago na evropskih prvenstvih, to jim je uspelo v šestem poskusu. Po treh neuspešnih poskusih na prvenstvu leta 2014 in letošnjih porazih proti Poljski in Belgiji – obe tekmi je izgubila s 3:0 – je v Lodžu premagala Portugalsko.

Z zmago so zadržale možnosti, da se v skupini B uvrstijo na četrto mesto, ki bi jim zagotovilo nastop v osmini finala.

Varovanke Alessandra Chiappinija tudi tokrat niso blestele, imele so težave s sprejemom, a so vseeno pokazale precej več kot tekmice in se zasluženo veselile uspeha.

Že na začetku je Slovenija povedla s 3:0, tekmice so za nekaj časa vzpostavile ravnotežje, a so po blokih Tine Grudine in Saše Planinšec Slovenke znova ušle, tokrat na 16:10. Toda slabi sprejemi, Portugalke so ciljale predvsem Potokarjevo, so privedli do tega, da sta bili ekipi na 17. točki izenačeni. A so nato dobri servisi in blok Grudine Slovenkam prinesli prednost, ki je niso več izpustile iz rok.

Slovenske odbojkarice do prve zmage na evropskih prvenstvih

Dobro igro so nadaljevale tudi na začetku drugega niza in prišle do vodstva 12:7, pet točk prednosti je bilo tudi pri izidu 15:10. A vnovič ni šlo brez črnih minut, tekmice so jih tudi v tem nizu ujele na 17. točki. Na srečo pa je Iza Mlakar dosegla tri zaporedne točke, nato se je selektorju še posrečila dvojna menjava, v igro sta namesto Mlakarjeve in Najdičeve vstopili Darja Eržen in Morijeva, ko pa se je na igrišče vrnila Mlakarjeva, je poskrbela še za dve zaporedni točki in s tem končala niz.

Dobri začetni udarci najboljše serverke v slovenski vrsti Najdičeve so na začetku tretjega niza zagotovili vodstvo s 5:0. Portugalke se niso več pobrale, Slovenke so se povsem sprostile in razigrale, tokrat tekmicam niso ponudile nobene priložnosti.

Selektor Slovenije Alessandro Chiappini je zadovoljen s pristopom svojih varovank. Foto: EPA
Selektor Slovenije Alessandro Chiappini je zadovoljen s pristopom svojih varovank. Foto: EPA

Izjava po tekmi
Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Zelo sem vesel, ker smo osvojili prvo zmago, na to moramo biti ponosni. Tekma je bila dobra. Proti Portugalski ni lahko igrati, saj igrajo dobro, rešujejo veliko žog in vsekakor ni bilo prelahko. Počasi smo našli način, kako reševati težave z njihovim napadom in podobne situacije. Danes smo dobro servirali, zadovoljen pa sem tudi s pristopom ekipe. To je bila za nas tekma z največ pritiska in ne predhodni dve. Dekleta so se dobro odzvala tudi v težkih trenutkih prvega in drugega niza. Čeprav smo naredili nekaj napak, smo bili dovolj dobri, da jim nismo dovolili daljšega niza točk. Dekleta so se ob menjavah dobro odzvala, danes so vse nekaj prispevale k zmagi."

V torek proti Italiji
Slovenke bodo imele v ponedeljek prost dan, v torek pa se bodo pomerile z Italijo, ki je prvi favorit skupine. O četrtem potniku v osmino finala bo tako najverjetneje odločal obračun proti Ukrajini.

SKUPINA B, Lodž, 3. krog

SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:0 (21, 20, 9)

Slovenija: Mori, Grudina 7, Vovk, Janežič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatković 1, Mlakar 17, Najdič 2, Pintar, Ščuka 15, Eržen 2, Planinšec 9, Potokar 6.

Portugalska: Cavalcanti, Duarte 5, Lopes, Monteiro, Durao, I. Rodrigues, Hurst 6, Resende, Basto, A. Rodrigues 6, Kavalenka 9, Maio, Gomes 6, Vale.


UKRAJINA - ITALIJA
0:3 (-16, -18, -10)

Vrstni red: Poljska, Italija in Belgija po 6, Slovenija 3, Ukrajina in Portugalska brez točke.

V osmino finala se uvrstijo najboljši štirje iz vsake skupine.