Slovenke so se uvrstile v osmino finala evropskega prvenstva. Foto: EPA
Slovenke so se uvrstile v osmino finala evropskega prvenstva. Foto: EPA

Z zmago so si Slovenke že zagotovile uvrstitev med najboljših 16, med katerimi so bile že leta 2015, a takrat je bilo za to dovolj, da so bile uspešne v kvalifikacijah.

Slovenke bodo zdaj prvenstvo nadaljevale v Bratislavi, kjer se bodo pomerile z najboljšo reprezentanco skupine D, Nemčijo, ki je s 3:0 brez večjih težav ugnala Belorusijo.

Dve različni predstavi v uvodnih dveh nizih
V prvem nizu so Slovenke stik držale do izida 18:17, potem pa je Ukrajinkam uspel delni izid 5:0, po katerem so povedle s +6 (23:17) in niz brez večjih težav dobile. V drugem nizu so Slovenke vrnile udarec, na mreži so zaigrale precej bolje, tudi začetni udarec se je izboljšal. Po vodstvu z 8:1 so prednost zadržale do konca niza, Ukrajinkam se je sicer uspelo približati le na točko zaostanka (17:18), a je sledil delni izid 4:0, po katerem Ukrajinke niso imele realnih možnosti za zmago v nizu.

V četrtem nizu Slovenke razred zase
Zgodba iz prvega niza se je ponovila tudi v tretjem nizu, ko so Slovenke držale stik do izida 13:13, potem pa so Ukrajinke stopile na plin in tretji niz dobile z razliko sedmih zadetkov (25:18). V četrtem nizu je bilo izenačeno do izida 4:4, nato so Slovenke povedle in v vodstvu ostale do konca (21:25).

Sara Najdič in Tina Grudina sta dodali svoj delež k uspehu Slovenk. Foto: EPA
Sara Najdič in Tina Grudina sta dodali svoj delež k uspehu Slovenk. Foto: EPA

V odločilnem nizu nikoli v zaostanku
O zmagovalkah je odločal peti niz, v katerem so varovanke Alessandra Chiappinija zaigrale kot prerojene. Vse poskuse Ukrajink so zatrle v kali, niti enkrat se niso znašle v zaostanku, po izidu 8:12 so nanizale še tri zaporedne točke in se razveselile velike zmage, s katero so si zagotovile obračun z Nemkami.

"Tekma je bila težka, saj smo se borili z zelo dobro ekipo. Na trenutke smo trpeli, ampak se nismo ustavili. Poskušali smo igrati svojo igro, na koncu smo dali vse od sebe. V nekaterih elementih smo igrali bolj kvalitetno kot na prejšnjih tekmah, to sem tudi prosil svoje igralke, da moramo res dobro odigrati. Punce so dobro igrale in tega sem zelo vesel. Zagotovo bomo odigrali še eno tekmo, kar je lep uspeh," je poudaril selektor Alessandro Chiappini.

5. krog:
UKRAJINA – SLOVENIJA
2:3 (22, -21, 18, -21, -8)

Ukrajina: Karpec, Truškina 10, Politanska 2, Denisova 16, Dorsman, Krajduba 8, Gerasimova 4, Stepanjuk 2, Karasova, Kodola 17, Peretjatko 1, Velikokon, Rihljuk 8, Nikolajčuk.

Slovenija: Mori 2, Grudina 10, Vovk 1, Janežič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatković, Mlakar 19, Najdič, Pintar, Ščuka 21, Eržen, Planinšec 18, Potokar 2.


BELGIJA - POLJSKA
3:2 (-20, 25, -20, 21, 15)

PORTUGALSKA - UKRAJINA
0:3 (-22, -15, -20)
POLJSKA - ITALIJA
3:2 (14, -19, -13, 21, 12)

Vrstni red: Italija 13, Poljska 12, Belgija 11, Slovenija 5, Ukrajina 4,
Portugalska 0 točk.

Slovenske odbojkarice z veliko zmago nad Ukrajino do osmine finala

OSMINA FINALA, tabela

Nedelja:
SRBIJA - ROMUNIJA
AZERBAJDŽAN - BOLGARIJA
ITALIJA - SLOVAŠKA
RUSIJA - BELGIJA
TURČIJA - HRVAŠKA
NIZOZEMSKA - GRČIJA
POLJSKA - ŠPANIJA
NEMČIJA - SLOVENIJA (Lodž, 18.00)