Gregor Hribar je bil zelo vesel po žrebu. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Hribar je bil zelo vesel po žrebu. Foto: MMC RTV SLO
Tilen Kozamernik
Tilen Kozamernik sanja o preboju v tretji krog. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski odbojkarji bodo v prvem krogu kvalifikacij prosti, saj so neposredno uvrščeni v drugi krog. Nastopili bodo v skupini G, ki jo sestavljajo še Grki, Portugalci, Danci in zmagovalec skupine C (iz 1. kroga kvalifikacij, kjer tekmujejo Avstrija, Madžarska, Romunija in BiH).

Hribar zelo zadovoljen
"Vsekakor sem z žrebom zelo zadovoljen. Omenjene reprezentance so premagljive in nikakor ni preveč optimistično, če napovem, da bi se morali uvrstiti v 3. krog kvalifikacij, saj napredujejo tri reprezentance iz te skupine," je povedal selektor Gregor Hribar. Kvalifikacijski turnir bo med 15. in 31. majem 2009 v Grčiji.

Nasprotniki Slovenije v 3. krogu kvalifikacij so odvisni od uvrstitve v drugem krogu. V primeru zmage v skupini G, bodo slovenski odbojkarji med 14. in 30. avgustom 2009 nastopili v Bolgariji v skupini J. V to skupino je žreb določil še Bolgarijo, zmagovalca skupine F iz 2. kroga kvalifikacij (Nizozemska, Estonija, Turčija in ena od reprezentanc iz 1. kroga kvalifikacij), drugouvrščenega iz skupine H iz 2. kroga kvalifikacij (Češka, Finska, Ukrajina, Belgija in ena od reprezentanc iz 1. kroga kvalifikacij).

Tretji krog je povsem realen
Če bodo slovenski odbojkarji zasedli 2. mesto v skupini G, jih v nadaljevanju čaka nastop v Srbiji, v skupini L, ki jo sestavljajo še Srbija, Španija in drugouvrščeni iz skupine F (Nizozemska, Estonija, Turčija in ena od reprezentanc iz 1. kroga kvalifikacij). Če pa bo slovenska izbrana vrsta v skupini G zasedla 3. mesto, potem pa jih bo v tretjem krogu pot vodila na Poljsko, v skupino K, kjer se bodo merili s Poljaki, Francozi in zmagovalcem iz skupine E (Nemčija, Slovaška, Hrvaška in ena od reprezentanc iz 1. kroga kvalifikacij).

"Uvrstitev v tretji krog kvalifikacij je povsem realna, v tretjem krogu pa ni več slabih reprezentanc in je težko napovedovati, kaj lahko dosežemo v tem tekmovanju. Dejstvo je namreč, da se bodo na svetovno prvenstvo uvrstile le prvo- in drugouvrščene reprezentance iz skupin I, J, K in L," je še dodal Hribar.

Italija in Brazilija neposredno uvrščeni
Na svetovnem prvenstvu, ki bo leta 2010 v Italiji, bo poleg gostiteljice prvenstva Italije in branilke naslova Brazilije nastopilo še osem reprezentanc iz Evrope, tri iz Afrike, štiri iz Azije, pet iz področje Severne in Srednje Amerike ter dve iz Južne Amerike.

Dekleta bodo nastopila že v prvem krogu, kjer so nosilke skupine A. Poleg Slovenije bodo v tej skupini še Avstrija, Madžarska, Bosna in Hercegovina ter Črna gora. Organizator turnirja, ki bo v terminu od 2. do 11. januarja prihodnje leto, še ni znan.

"V tej skupini je najmočnejša verjetno Madžarska, vendar pa bi se slovenska reprezentanca, če bo nastopila v popolni postavi, morala uvrstiti v nadaljnje tekmovanje" je žreb ocenil selektor Tilen Kozamernik. V primeru zmage v tej kvalifikacijski skupini, bodo Slovenke v drugem krogu kvalifikacij nastopile v skupini E. Turnir bo gostila Hrvaška, poleg Hrvatic pa bodo tam nastopile še Belgijke in Slovakinje. Iz te skupine v 3. krog kvalifikacij napredujeta dve reprezentanci. Če bodo Slovenke v 1. krogu kvalifikacij zasedle 2. mesto v svoji skupini, pa se bodo uvrstile v skupino G, kjer jih čakajo Grkinje, Francozinje, Španke in Finke. Turnir te skupine pa bo gostila Grčija. Drugi krog kvalifikacij je predviden v dneh med 15. majem in 14. junijem, tretji krog pa med 19. junijem in 19. julijem prihodnje leto.

Za dekleta bi bil tretji krog veliki met
"Vsekakor bi se morali uvrstiti v drugi krog kvalifikacij, potem pa je po moji oceni nekoliko lažja skupina E. Ne glede na to, ali bo reprezentanci uspel veliki met in preboj v 3. krog kvalifikacij, pa lahko že rečem, da nas čaka kar nekaj močnih tekem," je še dodal Kozamernik. Svetovno prvenstvo za ženske bo leta 2010 na Japonskem.