Primož Kozmus v zadnjih dneh ne spi veliko, saj se sprejemi in druge obveznosti kar vrstijo. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus v zadnjih dneh ne spi veliko, saj se sprejemi in druge obveznosti kar vrstijo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Primožem Kozmusom

Se bo pa Brežičan potrudil, da jo bo čimbolje unovčil, je med drugim dejal v MMC-jevi spletni klepetalnici. Kozmus je razkril, da je v srednji šoli kladivo pristalo tudi v bližnjem vrtu, ki so ga obdelovale nune. Te so kladivo zato večkrat 'zasegle'. Kako ga je dobil nazaj? "Vzemali smo jim copate in jih nato zamenjali za kladivo," je zvito taktiko pojasnil 'Korl'.

Kdo je močnejši? Miran Vodovnik ali Primož Kozmus? Slednji odgovarja: Jeti, najboljši slovenski metalec krogle. Kozmus upa, da bo svetovni rekord - ki ga drži Rus Jurij Sedih (86,74 m) - padel do leta 2012. In še ena zanimivost. Koliko bi v prvem poskusu vrgel kladivo navaden "smrtnik"? Le 20 metrov.

Za vrhunske športnike renta po 40. letu
V desnem videopogovoru je Primož povedal, da je o koncu kariere razmišljal edino leta 2005, ko je imel težave s poškodbo hrbta. Na srečo se je na koncu našla rešitev. Kozmus je tudi pobudnik boljše ureditve statusa vrhunskih športnikov. Želi, da se položaj reši sistematsko: "Če dobiš medaljo na svetovnem prvenstvu ali na olimpijskih igrah, potem bi bilo dobro, da bi od nje lahko tudi živel. Zavzemamo se, da bi se renta izplačevala po 35. oziroma 40. letu starosti." S pogoji za trening je zadovoljen. Želel bi si se le še dvorano v Brežicah, kjer bi bilo možno trenirati tudi pozimi. Po naporni in uspešni sezoni se bo najprej spočil z jadranjem po Jadranu, kamor se bo odpravil skupaj s prijatelji.

A. V.

Pogovor s Primožem Kozmusom