Odlanier Solis (levo) je v Atenah priboksal do zlata, nato pa prestopil med profesionalce. Foto: EPA
Odlanier Solis (levo) je v Atenah priboksal do zlata, nato pa prestopil med profesionalce. Foto: EPA
Felix Savon Fabre
Felix Savon Fabre je najljubši športnik nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra. Foto: EPA
Aleksander Povetkin
Aleksander Povetkin (levo) je v Atenah postal prvak v supertežki kategoriji (nad 91 kg). Foto: EPA

Boksarji so ponos Kube in pravi narodni junaki, ki z zmagami poveličujejo in prinašajo slavo komunističnemu režimu. Dolgoletni - zdaj že bivši - voditelj Fidel Castro jim je prepovedal prestop med profesionalce. Nekateri so ga "ubogali", drugi se bajnim ponudbam niso mogli upreti. Največja kubanska boksarja vseh časov sta trikratna olimpijska prvaka v težki kategoriji Teofilo Stevenson in Felix Savon Fabre. Prvi se je z zlatom ovenčal leta 1972, 1976 in 1980, drugi pa na OI-ju v letih 1992, 1996 in 2000.

Vonj bankovcev močnejši od pripadnosti domovini
V Atenah so Kubanci slavili v 5 od skupno 11 kategorijah. Toda nobeden izmed kubanskih šampionov v Pekingu ne bo branil naslova. Decembra 2006 so med treningom v Venezueli pobegnili Yan Bhartelemy (polmušja), Yuriorkis Gamboa (mušja) in Odlanier Solis (težka kategorija), ki so pozneje v Miamiju podpisali profesionalne pogodbe z nemško menedžersko agencijo Arena Box Promotions. Pol leta pozneje je po vseameriških igrah v Braziliji izginil še dvakratni olimpijski in svetovni prvak Guillermo Rigondeaux (bantamska kategorija). Peti prvak iz Aten, Mario Kindelan (lahka kategorija), pa se je upokojil. Toda nedvomno bodo na Kitajskem zablesteli novi kubanski boksarji. Eden najobetavnejših je Robert Acea, ki nastopa v supertežki kategoriji.

Prvaki iz Aten:
Polmušja: Y. Bhartelemy (Kuba)
Mušja: Y. Gamboa (Kuba)Bantamska: G. Rigondeaux (Kuba)Peresna: A. Tiščenko (Rus)
Lahka: M. Kindelan (Kuba)
Super lahka: M. Boonjumnong (Taj)
Velterska: B. Artajev (Kaz)
Srednja: G. Gajdarbekov (Rus)
Poltežka: A. Ward (ZDA)
Težka: O. Solis (Kuba)
Supertežka: A. Povetkin (Rus)










Poleg Kubancev se bodo za najvišja mesta borili še Rusi (tri zlate v Atenah) in Američani (s 47 zlatimi medaljami najuspešnejša boksarska nacija). Za kakšno presenečenje pa lahko poskrbijo tudi Italijani in Britanci.

A. V.