Paul Hamm se je takole veselil izjemnega uspeha v Atenah. Foto: reuters
Paul Hamm se je takole veselil izjemnega uspeha v Atenah. Foto: reuters

25-letni Američan si je 22. maja zlomil kost na desni roki in še ni pripravljen za nastop. "Skušal sem narediti vse, da bi bil nared za olimpijske igre, vendar ni šlo. Če bi imel na voljo še en mesec, bi mi morda uspelo, tako pa moram nastop odpovedati," je bil razočaran Hamm, ki ima težave tudi z ramo, tako da ni izvajal celih vaj že več kot dva meseca.

Težka odločitev
"To je bila najtežja odločitev, ki sem jo sprejel v svojem življenju, toda preveč spoštujem olimpijske igre in svojo ekipo. Vem, da je najbolje, če nastop odpovem že zdaj, tako da se lahko drugi v miru pripravljajo za Peking," je še dodal Hamm.

Sporno zlato v Atenah
Hamm je pred štirimi leti postal prvi Američan, ki je na olimpijskih igrah osvojil zlato v mnogoboju, njegov naslov pa bo šel v zgodovino kot eden izmed najspornejših. Mednarodna gimnastična zveza je priznala, da je bronastemu Korejcu Jang Tae-Jongu pomotoma odvzela desetinko točke, s katero bi postal olimpijski prvak. Kljub priznani napaki, je Mednarodno športno razsodišče (Cas) pustilo izide nespremenjene.

Konec kariere
Hamm se je po dveinpolletnem premoru vrnil k gimnastiki leta 2007. V Pekingu naj bi bil glavni tekmec Kitajcu Jang Veiu za zlato v mnogoboju. Zdaj se bo Američan upokojil. "Moj načrt je bil, da po Pekingu končam kariero. To tudi nameravam."

R. K.