Dvakratna olimpijska šampionka Kešin He - je stara 14 ali 16 let? Foto: EPA
Dvakratna olimpijska šampionka Kešin He - je stara 14 ali 16 let? Foto: EPA

Mednarodni olimpijski komite je ob tem izrazil prepričanje, da bo polemika glede starosti kitajskih telovadk kmalu končana. MOK je Mednarodno gimnastično zvezo (MGZ) zaprosil, naj preišče "številna vprašanje in domnevne nedoslednosti", ki so se pojavila glede nekaterih dobitnic odličij v Pekingu. MGZ je večkrat ponovil, da so potni listi zadosten dokaz o starosti telovadk, njihovo avtentičnost pa je pred začetkom iger preveril tudi MOK.

Kitajski trener Šandžen Lu je sporočil, da so MGZ-ju predložili potni list, star potni list, osebno izkaznico in potrdilo o prebivališču, ki vsi dokazujejo, da je bila dvakratna olimpijska zmagovalka - na dvovišinski bradlji in ekipno - He Kešin rojena leta 1992, kar pomeni, da je dovolj stara, da lahko nastopa na olimpijskih igrah. Telovadke morajo v letu olimpijskih iger dopolniti 16 leta, če hočejo sodelovati. Če bi federacija našla dokaze, da so gimanstičarke premlade, bi bila lahko Kitajska ob štiri medalje. Poleg medalj Kešin He še ob bronasti medalji Jilin Jang v mnogoboju in na dvovišinski bradlji. Poleg njiju naj bi bila premlada še Jujuan Džang.

Tiskovna agencija AP je v začetku meseca odkrila vpisne liste, ki so bili pred tem objavljeni na spletni strani Kitajske splošne administracije za šport, ki kažejo, da sta tako Kešin He in Jilin Jang premladi. Na vpisnih listih iz let 2005, 2006 in 2007 piše, da je bila He Kešin rojena 1. januarja 1994. Vpisni listi iz let 2004, 2005 in 2006 kažejo, da je bila Jang Jilin rojena 26. avgusta 1993, na vpisnem listu iz leta 2007 pa je njen rojstni datum popravljen na 26. avgust 1992.

"Informacije, ki smo jih prejeli, so zadovoljive v smislu ustreznosti dokumentacije - vključno z rojstnimi listi," je dejala tiskovna predstavnica MOK-a Giselle Davis. "Če veljavni dokumenti niso dovolj za razjasnitev problema, čemu bodo potem verjeli?" se je vprašal kitajski trener gimnastičark.

T. V.