Samuel Sanchez je bil leta 2006 četrti na svetovnem prvenstvu. Letošnjo Dirko po Franciji je končal na sedmem mestu, olimpijsko zlato pa je seveda njegov največji uspeh v karieri. Foto: Reuters
Samuel Sanchez je bil leta 2006 četrti na svetovnem prvenstvu. Letošnjo Dirko po Franciji je končal na sedmem mestu, olimpijsko zlato pa je seveda njegov največji uspeh v karieri. Foto: Reuters
Samuel Sanchez, Davide Rebellin, Fabian Cancellara, Alexander Kolobne
30-letni Sanchez je v ciljnem šprintu opravil tudi s favoriziranim Davidom Rebellinom. Foto: Reuters
Vladimir Mihojlevič in Simon Špilak
Simon Špilak (desno) se je v predzadnjem krogu zapletel z Vladimirjem Mihojlevićem, nato s težavo ujel skupino s favoriti, vendar zaradi bolečin nato odstopil. Zdaj se mora regenerirati do vožnje na čas. Foto: MMC RTV SLO
Španski hribolazec do triumfa kariere
Zaključek cestne kolesarske dirke

Marsikdo bi stavil, da bo po sedmih krogih ob Kitajskem zidu (248 km) zlato odnesel eden od Špancev, ki so letos že slavili zmagi na Giru in Touru, toda prednost pred Sanchezom bi gotovo dobili prekaljeni mojstri Valverde, Contador, Sastre ali Freire, ki pa so, če ne že prej, odpadli na odločilnem 12-kilometrskem vzponu na prelaz Džujonguan, po katerem je bilo do cilja še 20 kilometrov spusta.

Tudi Italijani do medalje
V zadnjem delu klanca je le še manjša skupina računala na medalje. Takrat je silovito napadel Andy Schleck, ritem sta s težavo držala Sanchez in Davide Rebellin. Vodilnim so se po spustu dva kilometra pred ciljem po zaslugi Fabiana Cancellara pridružili trije kolesarji in odločal je šprint v rahel klanec. Srebro je na svoj 37. rojstni dan osvojil italijanski junak enodnevnih dirk Rebellin, bron si je prislužil pogumni Švicar Cancellara, kar je nov dokaz, da lahko tudi prosti strelci brez pomoči reprezentančnih kolegov pridejo na zmagovalni oder. Cancellara seveda računa še na medaljo v kronometru.


Za uspeh zaslužna vsa ekipa
"Valverde tokrat ni bil najbolj razpoložen, sam sem se znašel v ospredju in izkoristil priložnost. Za zmago je zaslužna vsa ekipa na čelu z Carlosom Sastrejem, ki nas je dobro vodil in ohranjal mirno kri. Zelo sem zadovoljen, da je Bettini pazil predvsem na Valverdeja, kar se mu je na koncu maščevalo," je povedal Sanchez, prvi Španec z olimpijskim naslovom v cestni dirki. Lani je Sanchez Dirko po Španiji končal na 3. mestu.

Valjavec v odločilnih trenutkih nemočen
Slovenci niso bili v ospredju in se niso niti približali 5. mestu Andreja Hauptmana iz Aten. Tadej Valjavec, ki je na prizorišče olimpijskih iger prišel šele dan pred dirko, je bil še najboljši, 35.: "Enostavno ni bil moj dan. Niti enkrat se nisem dobro počutil. Do cilja sem prišel le zato, ker so to olimpijske igre. Bil sem preveč utrujen in niti enkrat na klancih nisem mogel v ospredje. Morda sem v zadnjem krogu naredil kako taktično napako, ko so napadali manj znani kolesarji. Ko sta napadla Valverde in Bettini, pa nisem imel moči in sem ostal v ozadju."

Daleč od želja
Tudi selektor Martin Hvastija je bil razočaran:"Rezultati niso nič v primerjavi s tistim, kar smo želeli. Tadej Valjavec enostavno ni imel moči, da bi držal petnajsterico, ki je obračunala za medalje. Več se ni dalo iztisniti. V prvi skupini je bilo sicer veliko kolesarjev z letošnjega Toura, kar pa vendarle ni merilo, saj je bila olimpijska preizkušnja dirka za tiste, ki so specialisti za enodnevne dirke."

Božič je bil v obetavnem položaju
Hvastija meni, da takšnih specialistov v Sloveniji nimamo veliko, izjema je Simon Špilak: "Zanj je bila ta dirka res pisana na kožo, vendar je padel v odločilnih trenutkih in nato zaradi bolečin omagal." V težki preizkušnji (sopara in smog sta zahtevala odstop tretjine sodelujočih) je dolgo bežala skupina 30 kolesarjev, v kateri je bil tudi Borut Božič: "Ko je bila prednost večja od petih minut, se mi je celo zdelo, da lahko zdržijo do cilja," je še povedal Hvastija, Valjavec pa je dodal: "Pohvalil bi Boruta Božiča. Prav lahko bi se zgodilo, da bi se ta beg izšel in bi imel veliko možnost za medaljo!" Jure Golčer je bil 61., Špilak in Božič dirke nista končala.

 
Cestna dirka (M), 248,5 km:          
 1. S. SANCHEZ      ŠPA       6:23:49
2. D. REBELLIN ITA vsi
3. F. CANCELLARA ŠVI
4. A. KOLOBNJEV RUS isti
5. A. SCHLECK LUKS
6. M. ROGERS AVS čas
7. S. BOTERO KOL +0:12
8. M. AERTS BEL isti čas
9. M. BARRY KAN 0:16
10. R. GESINK NIZ 0:18
...
35. T. VALJAVEC SLO 2:28
61. J. GOLČER SLO 10:37
 
T. O.
Španski hribolazec do triumfa kariere
Zaključek cestne kolesarske dirke