Fabian Cancellara je bil najmočnejši v vožnji na čas. Foto: Reuters
Fabian Cancellara je bil najmočnejši v vožnji na čas. Foto: Reuters
Alberto Contador
Alberto Contador je na koncu ostal brez medalje, čeprav je bil na vseh vmesnih časih med najboljšimi tremi. Foto: EPA
Špilak 28. v kronometru

Švicarski kolesar je v svoji paradni disciplini po dveh naslovih svetovnega prvaka postal še zlat na olimpijskih igrah. Na nenavadni trasi z dvema vzponoma je imel povprečno hitrost 45,35 km/h. Larsson, ki je v Atenah pred štirimi leti za zmagovalcem zaostal skoraj 10 minut, je pripravil prvovrstno presenečenje, na tretje mesto pa se je v ciljnem spustu prebil Američan Levi Leipheimer.

Zid na "desktopu"
"Kitajski zid mi je dal moč. Ko vidiš vso razsežnost tega zidu in pomisliš, koliko garanja je potrebno za to ... Morda je bil to sprožilec, da sem tudi jaz iztisnil iz sebe maksimum," je povedal Cancellara, ki na znamenitost pod zaščito Unesca vseeno ne namerava splezati, ga bo pa na zid spominjala slika, ki jo ima na namizju svojega računalnika.

Schumacher daleč od medalj
Zmagovalec Gira Alberto Contador je bil na prvem vmesnem času vodilni, nato je izgubljal mesto za mestom in bil na spustu ob medaljo. Stefan Schumacher, ki je na letošnjem Touru dobil dva kronometra, je bil le 13. Simon Špilak je bil na začetku hiter, nato je popustil in končal na 28. mestu, tako da ni uspel izboljšati 22. mesta Martina Hvastije iz leta 2000.

Spet vročina in vlaga
"Takšna je pač trenutno slovenska realnost v kronometru. Simon je dobro vozil v prvem krogu, v drugem pa je malo popustil. Ne vem zakaj, pritoževal se je nad razmerami, ki so bile res težke. Visoka temperatura, velika vlaga, ... ," je Špilakov nastop ocenil selektor Hvastija. Slovenski cestni kolesarji so tako opravili nastope v Pekingu, v prihodnjem tednu pa bo na olimpijski premieri nastopila še gorska kolesarka Blaža Klemenčič.

Pri ženskah slavje Armstrongove
Ženski kronometer je dobila Kristin Armstrong pred Emmo Pooley.

 

Kronometer (M), 47 km:
1. F. CANCELLARA ŠVI 1:02:11 2. G. LARSSON ŠVE +0:33 3. L. LEIPHEIMER ZDA 1:10 4. A. CONTADOR ŠPA 1:18 5. C. EVANS AVS 1:24 6. S. SANCHEZ ŠPA 2:26 7. S. TUFT KAN 2:28 8. M. ROGERS AVS 2:35 9. S. CLEMENT NIZ 2:48 10. R. GESINK NIZ 2:51 ... 28. S. ŠPILAK SLO 5:23
Kronometer (Ž), 23,5 km:            
1. K. ARMSTRONG ZDA         34:51,72
2. E. POOLEY VB             35:16,01
3. K. THURIG ŠVI            35:50,99

T. O.









							

			
			
Špilak 28. v kronometru