Anky van Grusven bo v težko pričakovanem obračunu z Isabelle Wirth btanila zlato iz Aten. Foto: EPA
Anky van Grusven bo v težko pričakovanem obračunu z Isabelle Wirth btanila zlato iz Aten. Foto: EPA
Konjeništvo je edina disciplina na olimpijskih igrah, kjer poleg ljudi nastopajo tudi živali. Foto: EPA

Dresura ali “konjeniški balet” je sestavljen iz treh delov. V prvih dveh morata konj in jahač pokazati določene prvine, tretji del pa je prosta izbira. Koreografija se izvaja ob glasbi. Največja skrb za prireditelje bo zagotoviti pravično sojenje, ki je bila velika pomankljivost v Atenah pred štirimi leti.

Pri preskakovanju ovir morajo tekmovalci preskočiti 15 različnih ovir. Kaznujejo se skoki v napačnem vrstnem redu, podrte ovire in prekoračitev časa določenega za nalogo.

Nevarno tridnevno tekmovanje
Najbolj zahtevno in nevarno je tridnevno tekmovanje, kjer morajo tekmovalci poleg dresure in preskakovanja ovir opraviti tudi z jahanjem čez drn in strn. Že večkrat se je zgodilo, da so jahači pri nevarnih skokih izgubili življenje. Nazadnje jo je skupila ameriška olimpijka Darren Chiacchia, ki je marca pristala v bolnišnici z resnimi poškodbami.

Nosilci medalj iz Aten

Tridnevno tekmovanje:
1. L. Law VB
2. K. Severson ZDA
3. P. Funnell VB

Dresura:
1. A. Van Grunsven NIZ
2. U. Salzgeber NEM
3. B. Ferrer Salat ŠPA

Preskakovanje ovir:
1. R. Pessoa BRA
2. C. Kappler ZDA
3. M. Kutscher NEM

150 milijonov dolarjev za konjeniški objekt
Tekmovanja v konjeništvu bodo potekala v Hongkongu, kjer so v strahu pred veliko vročino in vlago naredili najmodernejšo klimatizirano stajo za konje. Za celoten objekt, ki vključuje tudi stadion za 20.000 gledalcev, so porabili kar 150 milijonov dolarjev.

V Atenah doping odvzel dva olimpijska naslova
Poleg vročine, vlage in nevarnih padcev se bodo skušali organizatorji na vse načine izogniti tudi dopinškim škandalom, ki pretresajo ta šport. Pred štirimi leti so odkrili nedovoljena poživila pri štirih konjih, vključno pri dveh olimpijskih prvakih, ki sta bila seveda naknadno diskvalificirana.

Veliki obračun Nizozemke in Nemke
Favoriti za medalje so predstavniki Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske in Nove Zelandije. V dresuri bo spet v ospredju dvoboj večkratnih olimpijskih in svetovnih prvakinj, Nizozemke Anky van Grusven in Nemke Isabelle Wirth. V njunem zadnjem medsebojnem dvoboju marca je bila z alas boljša Van Grunsvenova, branilka naslova iz Aten. Ekipno je že od leta 1984 zlata medalja rezervirana za Nemčijo.

Vrnitev naj jahača 20. stoletja
Na tridnevnem tekmovanju bo v središču pozornosti povratnik Mark Todd iz Nove Zelandije, dvakratni olimpijski prvak. 52-letni Novozelandec je bil s strani Mednarodne zveze za jahalni šport izbran tudi za jahača dvajsetega stoletja, v svoji karieri pa je na tridnevnem olimpijskem tekmovanju zlato kolajno osvojil v Los Angelesu 1984 in Seulu leta 1988. Po osmih letih se vrača na svoje šeste olimpijske igre.

R. K.