Van Lei bo glavni kitajski adut. Foto: EPA
Van Lei bo glavni kitajski adut. Foto: EPA
Valentina Vezzali
34-letna Valentina Vezzali je bil prvič zlata pred 12 leti v Atlanti. Foto: EPA
Andrea Baldini
Andreo Baldinija je povsem potolklo, ko je izvedel, da je padel na dopinškem testu. Zatrjuje, da prepovedanih poživil ni jemal. Foto: EPA

Vang Lei je s floretom blestel že v Atenah, dve leti kasneje pa je na svetovnem prvenstvu posegel po zlatu. Nanj stavi tudi priznani francoski trener Christian Bauer, ki ima pod svojim okriljem tudi Jun Žuja, prvaka azijskih iger v sablji in meču. Kitajci so eno olimpijsko zlato v tem športu že osvojili. Leta 1984 v Los Angelesu je bila zlata Luan Jujie. Leta 2000 so iz Sydneyja odnesli tri bronaste in dve srebrni kolajni.

Olimpijskih prvaki iz Aten: Moški:
- Sablja: Aldo Montano (Ita)
- Floret: Brice Guyart (Fra)
- Meč: Marcel Fischer (Švi)
- Ekipno, sablja: Francija
- Ekipno, floret: Italija
- Ekipno, meč: Francija

Ženske:
- Sablja: Mariel Zagunis (ZDA)
- Meč: Timea Nagy (Mad)
- Floret: Valentina Vezzali (Ita)
- Ekipno, sablja: Rusija



Vezzalijeva po peto zlato medaljo


Gostiteljem bodo načrte skušali prekrižati Italijani in Francozi, ki so blesteli tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Italijani so bili zlati z mečem v moški in ekipni konkurenci. Dvakratna olimpijska prvakinja Francozinja Laura Flessel-Colovic je zmagala s floretom. V Pekingu bo nemški adut mladi Benjamin Kleibrink. Veteranka Valentina Vezzali ima lepo priložnost, da v zbirko štirih zlatih kolajn doda še kakšno in s tem postane legenda na Apeninskem polotoku. V Atenah je bila zlata s floretom.

Baldiniju ni nič jasno
Tik pred začetkom iger je iz Italije prišla šokantna novica, da so pri jemanju nedovoljenih poživil ujeli najboljšega tekmovalca v floretu Andreo Baldinija. 22-letni Baldini, lani in predlani srebrn na svetovnem prvenstvu, je užival prepovedani diuretik furosemid. Zatrjuje, da je nedolžen in da je zgolj vzel antibiotik v veri, da ne počne nič nedovoljenega. Namesto Baldinija bo priložnost za olimpijski nastop dobil bronasti iz Aten Andrea Cassara.

A. G./T. O.