Rajmond Debevec se je spet znašel na olimpijskih stopničkah. Foto: Reuters
Rajmond Debevec se je spet znašel na olimpijskih stopničkah. Foto: Reuters
Portret Rajmonda Debevca
Intervju z Rajmondom Debevcem
Rajmond Debevec - podelitev medalj
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu

Čeprav se je 45-letnik odlično pripravil na Peking, tega v prvih dveh disciplinah ni potrdil. Najprej ga je po lastnih besedah "zdelala" trema in je z zračno puško na 10 m izpadel v kvalifikacijah (31. mesto - enak dosežek v Atenah), nato pa z malokalibrsko puško nastopil mnogo bolje in bil 21.

V Sydneyju zaverovan vase, tokrat pa ...
Njegova paradna disciplina je bila zadnja priložnost v Pekingu -disciplina, s katero je pred daljnimi šestnajstimi leti v Münchnu postavil še vedno veljaven svetovni rekord (1.186 krogov) in na igrah v Sydneyju 2000 s prav tako še vedno veljavnim olimpijskim rekordom (1.177) prišel do zlata.

Boginja sreče v izdaji Matthewa Emmonsa
Takrat je bil precej bolj suveren in zaverovan vase, česar pa v Pekingu ni bilo čutiti niti od blizu. Tudi zato je za bron potreboval pomoč boginje sreče in jo dobil - v obliki ameriškega strelca Matthewa Emmonsa. "Talent je le potreben pogoj, potem so potrebne prave razmere, največ pa vloženo delo, čisto malo pa tudi sreča. Razmerje teh štirih faktorjev je po moje - 20:30:49:1," je slovenski veteran v MMC-jevem klepetu pred dobrim letom dni sreči pripisal minimalen del zaslug. Tokrat je bil ključen na poti do medalje.

Na OI-ju od leta 1984
Emmons se je s katastrofalno napako "ponujal" že v Atenah, vendar Debevec tega ni znal izkoristiti. Tokrat je bilo drugače in z zadnjim strelom, najboljšo oceno finala, si je priboril pot na stopničke. Sanje so mu predstavljale že leto 1984 v Los Angelesu, ko je bil z rosnimi 21 leti prvič na olimpijskih igrah. Takrat je bilo njegovo orožje še pretežko zanj, tako da je puško naslonil na mizo in streljal - to, kar rad počne že od nekdaj, bolj natančno od osmega leta.

Portret Rajmonda Debevca
Datum rojstva:
29. marec 1963

Prebivališče: Škofljica

Višina:
183 cm

Teža:
72 kg

Izobrazba: ekonomist, SV

Klub:
SD Olimpija

Trener: Lojze Mikolič

Največji uspehi:
olimpijske igre:
1. v Sydneyju MK puška trojni položaj
4. v Atenah MK puška trojni položaj
6. v Atlanti zračna puška
6. v Barceloni MK puška trojni položaj
12. v Los Angelesu zračna puška

svetovna prvenstva:
2. z zračno puško 1990
3. z MK puško trojni položaj 1998

evropska prvenstva:
1. z MK puško trojni položaj 2003
1. z VK puško trojni položaj 2007

"London 2012, prihajam!"
Veliko prelomnico zanj je predstavljala selitev družine v Ljubljano, ko ga je pri enajstih letih strelsko začel oblikovati trener Lojze Mikolič. To počne še zdaj in očitno bo še kar nekaj let. "Lojze, gremo v London!" mu je Debevec napovedal že pred nekaj časa. Prav to je pri slovenskem šampionu najbolj fascinantno: vsak olimpijski ciklus zanj predstavlja nov izziv. Londonski bo že osmi po vrsti.

Tudi zasebno povezan s streljanjem
Brez podpore družine tako kot pri vsakem vrhunskem uspehu seveda ne bi šlo. Debevčevi so streljanju zavezani. Rajmond z ženo Metko že od leta 1990 uspešno vodi specializirano trgovino z opremo za športno streljanje.

Družina v Bolgariji namesto v Pekingu
Namesto da bi jih vzel s seboj v Peking, pa je ženo in sinova Mateja (16 let) ter Andreja (12 let) poslal na počitnice v Bolgarijo. "Menim, da se od olimpijskih iger veliko več "odnese", če se jih gleda po televiziji. Na prizorišču vidiš le eno tekmo na dan, včasih pa še te ne!" Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so Debevčevi danes zjutraj veliko "odnesli".

Ž. K.

Portret Rajmonda Debevca
Intervju z Rajmondom Debevcem
Rajmond Debevec - podelitev medalj
Celoten finalni nastop Rajmonda Debevca
Kako je Emmons podaril medaljo Debevcu