Angel Valodia Matos je izgubil živce in brez razmišljanja napadel švedskega sodnika Chakirja Chelbatova. Foto: EPA
Angel Valodia Matos je izgubil živce in brez razmišljanja napadel švedskega sodnika Chakirja Chelbatova. Foto: EPA
Kako je Kubanec "kresnil" sodnika

Pri izidu 3:2 za Kubanca je glavni sodnik prekinil dvoboj in ga odločil v korist Kazahstanca Armana Hilmanova, saj si je Matos poškodoval peto. S tem se njegov trener ni strinjal, ker bi moral njegov varovanec v tem primeru boj predati. Po vroči izmenjavi besed na blazini je 31-letnik z nogo v glavo brcnil Chakirja Chelbatova, nato pa še enega izmed preostalih sodnikov, ki so posredovali vmes.
Ekspresni izgon iz raja
Matos je bil nemudoma diskvalificiran in odstranjen iz dvorane. Kazen za razborito kubansko navezo je sledila že čez pol ure, ko je Mednarodna taekwondo zveza tako Matosa kot njegovega trenerja doživljenjsko izključila iz sveta taekwondoja.

Ne poznate najbolje pravil taekwondoja? Kliknite tukaj.

Zmaga Kitajki, nato Britanki


Žong Čen, branilka naslova v taekwondoju nad 67 kg, je nepričakovano doživela koncert žvižgov, a podobno usodo je nato doživela tudi njena krvnica Sarah Stevenson.

Kitajska junakinja, ki je v prestižni najtežji kategoriji osvojila že dve zlati odličji, je najprej zmagala v četrtfinalnem boju. Del dvorane se je dvignil na noge in izžvižgal razglasitev zmagovalke, saj sodniki niso upoštevali očitnega udarca v glavo Kitajke.

Podlegla pritisku s tribun
Po pritožbi britanskega tabora so sodniki ovrgli prejšnjo odločitev, tako da je v polfinale napredovala Britanka. Po novem razglasu in ob napovedi polfinalnega boja pa je kitajska večina na tribunah začela skandirati "Kangji!" oz. "Protest!". Med dvobojem med Stevensonovo in Mehičanko Mario del Rosario Espinoza so navijači silovito izžvižgali vsak napad Britanke, ki je nato pod pritiskom izgubila z 1:4.

T. G.

Kako je Kubanec "kresnil" sodnika