James Blake je razblinil Federerjeve sanje o olimpijskem naslovu, eni redkih lovorik, ki mu še manjka. Foto: EPA
James Blake je razblinil Federerjeve sanje o olimpijskem naslovu, eni redkih lovorik, ki mu še manjka. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je takole pomahal v slovo. Foto: EPA
Rafael Nadal
Obračun Nadala in Djokovića bo finale pred finalom. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je Francoza strl po 2 urah in 21 minutah. Foto: EPA
Jelena Dementijeva
Jeleno Dementijevo v odločilnih trenutkih pogosto pokoplje nervoza. Tokrat je Rusinja hladnokrvno opravila s tekmico. Foto: Reuters
Pokop favoritov v četrtfinalu

Švicarja so pokopale neizsiljene napake, saj jih je napravil kar 56, medtem ko je na drugi strani Američan grešil precej manj (38). Osmopostavljeni Blake je iz šestih priložnosti nasprotniku dvakrat odvzel servis, Federer pa si je priigral le eno brejk priložnost, a je ni izkoristil. Končno razmerje točk: 84:70.

Blaku uspelo v 9. poskusu
"Vedno sem verjel vase. Z njim sem izgubil 8, 9, 10 ... ne vem koliko dvobojev, a tokrat sem imel občutek, da je prišel moj trenutek. Še vedno pa Rogerja kot igralca in človeka zelo spoštujem in občudujem," je dvoboj ocenil Blake, ki se je v 9. obračunu - zaradi dežja se je začel s triurno zamudo - proti Federerju veselil prve zmage.

"Razočaranje je veliko. Olimpijske igre so bile eden od najpomembnejših ciljev sezone. James proti meni še nikoli ni odigral tako dobro kot danes. Pred menoj je še Odprto prvenstvo ZDA in zaključni masters v Šanghaju, kjer bom skušal rešiti slabo sezono," z izkupičkom v Pekingu ni bil zadovoljen Baselčan.

Polfinale Nadal - Djoković
V ponedeljek bo Federerja po štirih letih in pol na vrhu letvice ATP zamenjal Španec Rafael Nadal, ki se je gladko uvrstil v polfinale, potem ko je s 6:0 in 6:4 odpravil Avstrijca Jürgena Melzerja. Tam mu bo nasproti stal Srb Novak Djoković. Nole je proti Gaelu Monfilsu izgubil prvi niz, nato pa stvari le postavil na svoje mesto (4:6, 6:1, 6:4).

Namesto finala sestri Williams pakirata kovčke
V ženskem delu turnirja sta izpadli tako Serena kot tudi Venus Williams. Najprej je Rusinja Jelena Dementijeva s 3:6, 6:4 in 6:3 izločila Sereno. Moskovčanka, srebrna iz Sydneyja, je tekmico razorožila z natančnimi udarci z osnovne črte. "Izjemno sem zadovoljna. To je zame najpomembnejši turnir v sezoni," je dejala Dementijeva.

Lijeva jezdila na krilih navijačev
Kakšno uro pozneje je Venus, dvakratna olimpijska prvaka iz Sydneyja, odpravila Kitajka Na Li. Izid: 7:5, 7:5. "Vau, takšnih navijačev ne najdeš nikjer drugje. Njihova podpora mi je pomenila veliko. To zmago podarjam olimpijskim igram. Za praznovanje ne bo časa, saj še nisem rekla zadnje besede," je bila navdušena 26-letna domačinka, 42. z lestvice WTA.

Četrtfinale (M), tabela:
BLAKE (ZDA/8) - FEDERER (ŠVI/1)
6:4, 7:6 (2)

GONZALEZ (ČILE/12) - MATHIEU (FRA)
6:4, 6:4

DJOKOVIĆ (SRB/3) - MONFILS (FRA)
4:6, 6:1, 6:4

NADAL (ŠPA/2) - MELZER (AVT)
6:0, 6:4

Četrtfinale (Ž), tabela:
ZVONAREVA (RUS/9)
- BAMMER (AVT)
6:3, 3:6, 6:3

DEMENTIJEVA (RUS/5) - S. WILLIAMS (ZDA/4)
3:6, 6:4, 6:3

LI (KIT) - V. WILLIAMS (ZDA/7)
7:5, 7:5

JANKOVIĆ (SRB/2) - SAFINA (RUS/6)

A. V.

Pokop favoritov v četrtfinalu