Kerri Walsh in Misty May - Treanor sta osvojili že dve zlati medalji. S tretjo se želita posloviti. Foto: EPA
Kerri Walsh in Misty May - Treanor sta osvojili že dve zlati medalji. S tretjo se želita posloviti. Foto: EPA
Todd Rogers
Todd Rogers bo skupaj s Philom Dalhausserjem branil zlato kolajno iz Pekinga. Foto: EPA
Povsem blizu prizorišča za odbojko na mivki deluje tudi britanski premier David Cameron. Foto: EPA

Odbojka na mivki, ki se je začela igrati na kalifornijskih plažah, je olimpijski debi doživela pred 16 leti v Atlanti. Štiri leta pred tem, v Barceloni, je bila odbojka na mivki na olimpijskih igrah predstavljena kot demonstracijski šport. Gre za enega izmed najbolj razvpitih športov v olimpijski družini, saj ima precej nasprotnikov, ki menijo, da si šport, v katerem nastopajo dekleta, oblečena le v bikini, ne zasluži mesta na največjem športnem dogodku. Prav zaradi tega pa je šport tudi izjemno popularen in med najbolj gledanimi na igrah.

Spored odbojke na mivki v Londonu

Nosilci medalj iz Pekinga 2008

Najuspešnejše države OI:
ZDA (5-1-1)
Brazilija (2-5-2)
Avstralija (1-0-1)
Kitajska (0-1-1)
Španija (0-1-0)

Pravila odbojke na mivki

Do zdaj zlato v Brazilijo, ZDA in Avstralijo
Moški in ženske se borijo za po en komplet medalj. V vsaki kategoriji nastopa 24 ekip s po dvema odbojkarjema. Tekmovanje se začne s skupinskim delom, nato pa se 16 najboljših uvrsti v zaključne boje. Vsaka država ima lahko na igrah dve ekipi. Največ uspeha je odbojka na mivki na igrah prinesla ZDA, Braziliji in Avstraliji, ki so edine osvojile olimpijsko zlato. Američani in Američanke so z vseh igrah do zdaj domov prinesli zlato odličje, brazilska reprezentanca pa zlato ali srebro.
Izkušena ameriška naveza Misty May - Treanor in Kerri Walsh je edina, ki je do zdaj dvakrat stopila na najvišjo olimpijsko stopničko. Po zlatih kolajnah v Atenah in Pekingu bi si z zmago v Londonu dokončno priborili status legend tega športa. "To bi bil izjemen način za končanje poti," je pred turnirjem povedala M. May - Treanor, ki je po turnirju v Londonu napovedala konec kariere. "Postavili sva standarde za druge in rekorde, ki bodo lahko ostali nepopravljeni. To so vse super stvari, a želiva biti legendarni, nepremagljivi," je še dodala odlična odbojkarica, ki si je po zadnjih igrah v Pekingu poškodovala ahilovo tetivo na priljubljenem plesnem televizijskem šovu. Njena sotekmovalka pa je v teh štirih letih dvakrat rodila.
Prizorišče blizu Downing Streeta
Glavno konkurenco bosta Američankama predstavljali svetovni prvakinji, Brazilki Larissa Franca in Juliana Felisberta, nevarni naj bi bili tudi Kitajki Šue Čen in Žang Ši, ki sta bili pred štirimi leti tretji. V moški konkurenci so glavni favoriti Brazilca Emanuel Rego in Alison Cerutti, Američana Todd Rogers in Phil Dalhausser ter Nemca Julius Brink in Jonas Reckermann.
Tekmovanje bo potekalo v središču Londona na paradnem prostoru kraljeve konjeniške garde, blizu Downing Streeta, kjer je sedež britanskega ministrskega predsednika. Tu poteka vsakoletna vojaška parada Trooping the Colour (Pozdrav zastavam) ob rojstnem dnevu kraljice. Zgrajena je bila začasna arena, v kateri je zdaj kar 5.000 ton peska.