Žan Košir se je z drugo medaljo pridružil Tini Maze in Petru Prevcu, ki sta prav tako v Sočiju za Slovenijo osvojila dve olimpijski medalji. Foto: STA
Žan Košir se je z drugo medaljo pridružil Tini Maze in Petru Prevcu, ki sta prav tako v Sočiju za Slovenijo osvojila dve olimpijski medalji. Foto: STA

Mislim sem na sokrajane v Tržiču. Naj se poveselijo

Žan Košir medaljo posveča Tržičanom
Žan Košir med paralelnim slalomom v Sočiju
Žan Košir je bil v najožjem krogu favoritov za naslov olimpijskega zmagovalca, kar je dokazal že z drugim časom kvalifikacij in nato še z drugim mestom v finalnih bojih. Foto: EPA
Rok Marguč med paralelnim slalomom v Sočiju
Svetovni prvak v paralelnem slalomu Rok Marguč je bil na stavnicah prvi favorit za zlato, a v Sočiju je obstal v osmini finala. Foto: EPA
Zgodba o srebru deskarja Koširja
Žan Košir osvojil osmo slovensko medaljo v Sočiju
Srebrni vožnji Žana Koširja
Žan Košir gladko v veliki finale
Tržičan se je maščeval Švicarju
Košir izločil deskarsko legendo

Prva vožnja v finalu je pripadla ameriškemu Rusu Vicu Wildu, ki pa je imel pred prijateljem in kolegom s treningov le 12 stotink prednosti. Žan Košir je sredi proge naredil napako, a je do cilja skoraj ujel Rusa. V zadnji, deseti, vožnji dneva sta se najboljša deskarja udarila na polno, in po manjši napaki Wilda na modri progi je Košir na rdeči progi že prevzel vodstvo, a je takoj zatem še sam napravil manjšo napako. Sledilo je zadnjih pet izenačenih zavojev, v cilju pa je Košir za vsega 11 stotink zaostal za Wildom!
29-letni Tržičan je bronu iz paralelnega veleslaloma dodal še srebro v paralelnem slalomu, medtem ko je 28-letni ameriški Rus osvojil še drugi naslov olimpijskega zmagovalca v paralelnih disciplinah deskanja na snegu.


Najlažje
delo v polfinalu
Boj za medalje se je začel po slovenskem okusu, saj Italijan Aaron March v drugem polfinalu ni bil kos Žanu Koširju. Slovenec je imel že po prvi vožnji kar 74 stotink prednosti, nato pa je Italijan med napadom pretiraval in odstopil.

Sladko maščevanje Švicarju
29-letni Tržičan se je v četrtfinalu oddolžil Nevinu Galmariniju za poraz v polfinalu veleslaloma. Na koncu je sicer Švicar le za 20 stotink zaostal za Slovencem. Pred drugo vožnjo četrtfinala je imel Košir sicer največjo mogočo prednost - 112 stotink. Švicar je v Sočiju osvojil srebro v veleslalomu, potem ko je premagal najboljšega slovenskega deskarja.
Marguč po napakah izpadel v osmini
V osmini finala je Žan Košir izločil deskarsko legendo, Kanadčana J. J. Andersona. Na rdeči progi si je Košir v prvi vožnji privozil 32 stotink prednosti, v drugi pa je po izredno dramatičnem dvoboju v cilj prišel s 44 stotinkami prednosti.

Svetovni prvak Rok Marguč je izpadel v osmini finala, potem ko je v drugi vožnji zdrsnil in izgubil vse možnosti, da ulovi Nemca Patricka Busslerja. Že v 1. vožnji je Marguč ob lepi prednosti storil napako tri vratca pred ciljem, izgubil prednost in v cilju zaostal za 12 stotink. Na koncu je tako svetovni prvak v tej disciplini, Marguč, osvojil 12. mesto.

Wild razred zase, prvi med izzivalci Košir
Bronasti iz slaloma, Žan Košir, je dosegel drugi čas kvalifikacij, v katerih je bil razred zase Rus Vic Wild, olimpijski zmagovalec v veleslalomu. Rok Marguč se je z boljšo drugo vožnjo uvrstil v izločilne boje kot 12. iz kvalifikacij.

Flander na boljši progi zapravil 1/8-finala
Tretji slovenski adut, Rok Flander, je v drugi vožnji z dvema napakama močno pokvaril uvrstitev iz 1. vožnje in se s skupnim časom 1:00,30 ni prebil v osmino finala. Flander je po dobri predstavi na modri progi zasedal 13. mesto, na koncu pa se je moral zadovoljiti z 22. mestom.

Četrti predstavnik, Izidor Šušteršič, je po hitrem nastopu odstopil ob koncu 1. vožnje na modri progi, samo tri vratca pred ciljem.

Avstrijka pred Nemkama
V ženski kategoriji je zmagala Avstrijka Julia Dujmovits. Srebro je osvojila Nemka Anke Karstens, ki je po prvi finalni vožnji vodila, a je v drugo storila napako in zaostala za 12 stotink. Nemški uspeh je z bronom dopolnila Amelie Kober.

Edina slovenska deskarka v paralelnih disciplinah, Gloria Kotnik, je obstala v kvalifikacijah s skupnim časom 1:05,94, kar je na koncu pomenilo 23. mesto, s čimer je ostala brez izločilnih bojev, za mesto pa je izboljšala uvrstitev iz paralelnega veleslaloma.

DESKANJE NA SNEGU, Roza Hutor

PARALELNI SLALOM (M)
Finale:
V. WILD
(RUS) - Ž. KOŠIR (SLO)
Za 3. mesto:
B. KARL (AVT) - A. MARCH (ITA)

Polfinale:
V. WILD (RUS) - B. KARL (AVT)
A. MARCH (ITA) - Ž. KOŠIR (SLO)

Četrtfinale, tabela:
V. WILD (RUS) - R.FISCHNALLER (ITA)
P. BUSSLER (NEM) - B. KARL (AVT)
L. MATHIES (AVT) - A. MARCH (ITA)
N. GALMARINI (ŠVI) - Ž. KOŠIR (SLO)

Osmina finala, tabela:
V. WILD (RUS) - M. LAMBERT (KAN)
K. FLUETSCH (ŠVI) - R. FISCHNALLER (ITA)
P. BUSSLER (NEM) - R. MARGUČ (SLO)
B. KARL (AVT) - A. PROMMEGGER (AVT)
L. MATHIES (AVT) - S. BAUMEISTER (NEM)
S. SCHOCH (ŠVI) - A. MARCH (ITA)
N. GALMARINI (ŠVI) - S. DUFOUR (FRA)
Ž. KOŠIR (SLO) - J. J. ANDERSON (KAN)

                
Deskanje, paralelni slalom (M): 
 1. V. WILD       RUS   
 2. Ž. KOŠIR      SLO   
 3. B. KARL       AVS   
12. R. MARGUČ      SLO   
22. R. FLANDER     SLO   
                
Deskanje, paralelni slalom (Ž): 
 1. J. DUJMOVITS    AVT   
 2. A. KARSTENS     NEM   
 3. A. KOBER      NEM   
23. G. KOTNIK      SLO   
                

               
PARALELNI SLALOM (M), kvalif,:
 1. V. WILD    RUS  57,96
 2. Ž. KOŠIR   SLO  58,92
 3. L. MATHIES  AVT  58,93
...              
12. R. MARGUČ   SLO  59,52
------- brez izločilnih bojev:
22. R. FLANDER  SLO 1:00,30
               
PARALELNI SLALOM (Ž), kvalif.:
 1. M. KREINER  AVT 1:03,58
 2. E. LEDECKA  ČEŠ 1:03,74
 3. P. KUMMER   ŠVI 1:03,82
------- brez izločilnih bojev:
23. G. KOTNIK   SLO 1:05,94
               


Mislim sem na sokrajane v Tržiču. Naj se poveselijo

Žan Košir medaljo posveča Tržičanom
Zgodba o srebru deskarja Koširja
Žan Košir osvojil osmo slovensko medaljo v Sočiju
Srebrni vožnji Žana Koširja
Žan Košir gladko v veliki finale
Tržičan se je maščeval Švicarju
Košir izločil deskarsko legendo