Brazilija je imela v skupinskem delu nepričakovano veliko težav, a zdaj v izločilnih bojih kaže vso moč. Najprej je prepričljivo odpravila sosednjo Argentino, zdaj pa je vrnila Rusiji za boleč londonski poraz. Foto: Reuters
Brazilija je imela v skupinskem delu nepričakovano veliko težav, a zdaj v izločilnih bojih kaže vso moč. Najprej je prepričljivo odpravila sosednjo Argentino, zdaj pa je vrnila Rusiji za boleč londonski poraz. Foto: Reuters
Ivan Zaytsev
27-letni dvometraš ruskih korenin Ivan Zaytsev, ki je bil v italijanski reprezentanci že pred štirimi leti, ko je Italija osvojila bron v Londonu, je v četrtem nizu z izjemnimi servisi ustavil Američane. Italija bo tretjič igrala v finalu moškega olimpijskega turnirja in poskušala prvič postati prvak. Odbojka je del olimpijskih iger od leta 1964. Foto: Reuters

Odbojkarsko tretje zlato brazilska javnost zahteva, tako kot zahteva prvo nogometno zlato. Zlasti po bolečem polomu pred štirimi leti, ko so imeli že dve zaključni žogi na naslov, nato pa je sledil neverjetni ruski preobrat. Tokrat ni bila Rusija niti približno konkurenčna Braziliji, ki je odigrala popolno tekmo in je dobila nize na 21, 20 in celo samo 17.

V polni dvorani Maracanazinha, kjer je vladalo karnevalsko vzdušje, so Brazilci na krilih Wallacea de Souze s 13 in Ricarda Lucarellija z desetimi točkami hitro zapečatili usodo tekmecev.

Velika vrnitev skoraj odpisanih Italijanov
Italijani so tretjič finalisti moškega odbojkarskega olimpijskega turnirja. ZDA so premagali s 3:2, potem ko so zaostajali z 1:2.

V odločilnem nizu so si Italijani, pred štirimi leti bronasti v Londonu, priigral kar pet zaključnih žog (14:9) in izkoristili že prvo priložnost. Največ točk sta prispevala Ivan Zaytsev (16) in Filippo Lanza (15), pri Američanih pa sta bila najučinkovitejša Matthew Anderson z 18 in Aaron Russell s 14 točkami.

Američani, olimpijski prvaki leta 2008, so imeli v prvem nizu pet zaključnih žog, a so niz dobili nasprotniki s 30:28.

V drugem nizu je reprezentanca ZDA po odličnem servisu Matta Andersona izkoristila tretjo zaključno žogo in izenačila na 1:1.
Tretji niz je minil v znamenju popolne ameriške prevlade, saj je Italija osvojila le devet točk.

Sledil je spet zelo izenačen in dramatičen četrti niz. ZDA so vodile z 20:22, a je Ivan Zaytsev poskrbel za preobrat. Serviral je pet izjemnih servisov, vključno s tremi asi za 25:22.

Finale kot pika na i igram v Riu
V nedeljo bo odbojkarski finale ena zadnjih odločitev na igrah, Brazilija in Italija se bosta pomerili ob 18.15, ob 14.30 bo boj za bron med ZDA in Rusijo.

Odbojka (M), polfinale:
ITALIJA - ZDA
3:2 (28, -26, -9, 22, 9)

BRAZILIJA - Rusija
3:0 (21, 20, 17)


FINALE, nedelja ob 18.15
BRAZILIJA - ITALIJA
ZA BRON, nedelja ob 14.30
ZDA - RUSIJA

Po 12 letih znova finale Brazilija - Italija
Po 12 letih znova finale Brazilija - Italija