Elina Svitolina je osvojila štiri turnirje WTA, letos je bila najboljša v Kuala Lumpurju. Foto: EPA
Elina Svitolina je osvojila štiri turnirje WTA, letos je bila najboljša v Kuala Lumpurju. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je delovala nezbrano in se poslavlja iz Ria. S sestro Venus sta izpadli že v uvodnem krogu ženskih dvojic. Foto: Reuters
Monica Puig
Monica Puig je gladko odpravila Garbine Muguruzo. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal se bo v osmini finala srečal z Gillesom Simonom. Foto: Reuters
Andy Murray
Branilec naslova Andy Murray je po izpadu Novaka Đokovića glavni favorit za olimpijski naslov. "Del Potro je res dober igralec, ko je v formi, ampak v zadnjih nekaj letih ni bil pogosto v najboljši formi. Res pa je igral dobro proti Novaku, ki tokrat pač ni imel sreče," je izpad prvega igralca sveta ocenil Murray. Foto: Reuters

34-letna Američanka, ki je pred štirimi leti zmagala v Wimbledonu, kjer je pred mesecem dni že šestič osvojila največji turnir na svetu, je bila razglašena. Naredila je kar 37 neizsiljenih napak.
21-letna Svitolina, ki je na lestvici WTA na 20. mestu, je v tretji igri prvič odvzela servis Sereni. Prva igralka sveta se je nato zbrala in povedla s 3:2. Odločilni brejk je Ukrajinki uspel v sedmi igri, prednost pa je nato zadržala do konca.
V drugem nizu je bila Serena nezbrana, naredila je kar sedem dvojnih napak, kar trikrat je oddala začetni udarec. Svitolina je unovčila tretjo zaključno žogo po uri in 13 minutah.
"To je preprosto neverjetno. Zares izjemen trenutek v moji karieri," je bila na robu solz Svitolina, ki jo v srednem četrtfinalu čaka Petra Kvitova.
Svitolina, ki je letos februarja začela sodelovati z nekdanjo belgijsko teniško igralko Justine Henin, je s skalpom Williamsove in uvrstitvijo med najboljših osem na olimpijskem turnirju dosegla največji uspeh v karieri. Lani se je na turnirjih za grand slam prvič prebila v četrtfinale. Na Roland Garrosu jo je izločila Srbkinja Ana Ivanović.

Puigova gladko odpravila Muguruzo

Izpadla je tretja nosilka Garbine Muguruza. Španka je presenetljivo osvojila le dve igri proti Monici Puig. Portoričanka je v uvodnem krogu izločila najboljšo slovensko igralko Polono Hercog.
22-letna tenisačica iz Portorika je zelo čustveno proslavila preboj med najboljših osem igralk. "Še vedno me obliva kurja polt ter skušam zbrati misli in vtise. Pri izidu 4:1, ko sem servirala za drugi 'break', so me preplavila močna čustva. Čutila sem, da sem blizu zmagi, tega nisem mogla prikriti, čeprav sem skušala ohraniti mirne živce, sem čutila tiste metuljčke. Vse sem skušala nekako spraviti v red, potlačiti. Podobno kot s steklenico kole, če jo treseš in treseš bo na koncu izbruhnila na vso moč. Zato sem se na vse načine trudila, da ne bi eksplodirala prezgodaj," je bila vesela Puigova, ki živi na Floridi.

Ženski turnir je tako popolnoma odprt. Druga nosilka Angelique Kerber je s 6:0 in 7:5 premagala Samantho Stosur in je zdaj v vlogi favoritinje.

Nadal brez izgubljenega niza naprej
Na olimpijskem teniškem turnirju sta se Rafael Nadal in Andy Murray zanesljivo prebila v osmino finala."Rafa" proti Andreasu Seppiju ni oddal niti ene igre na svoj servis, odlično je začel, hitro povedel s 3:0 in zadržal prednost do konca uvodnega niza. V drugem nizu je Italijan izgubil servis v tretji in deveti igri.

Fognini bo izzval Murrayja
Murray, ki je po izpadu Novaka Đokovića prvi favorit za olimpijsko zlato, je s 6:3 in 6:1 odpravil Juana Monaca. Škot se bo v osmini finala srečal z Italijanom Fabiom Fogninijem. Zmagovalec letošnjega turnirja v Umagu je tudi na trdi podlagi v zelo dobri formi, v napetem obračunu je v podaljšani igri odločilnega niza premagal Benoita Paireja.

Nadal blizu medalje med pari
Nadal in Marc Lopez sta se uvrstila v polfinale turnirja dvojic. Španca sta s 6:3 in 6:1 premagala avstrijsko kombinacijo Oliver Marach/Alexander Peya. Za vstopnico v finale Ria se bosta srečala s kanadskim parom Daniel Nestor/Vašek Pospišil, ki je bil s 6:3 in 6:1 boljši od italijanskega para Andreas Seppi/Fabio Fognini. V drugem polfinalu v konkurenci moških dvojic se bo ameriška naveza Steve Johnson/Jack Sock pomerila z romunsko kombinacijo Florin Mergea/Horia Tecau.

2. krog (M), tabela:
DEL POTRO (ARG) - SOUSA (POR)
6:3, 1:6, 6:3
DANIEL (JAP) - EDMUND (VB)
6:4, 7:5
BAUTISTA AGUT (ŠPA/10) - LORENZI (ITA)
7:6, 6:2
MULLER (LUK) - TSONGA (FRA/5)
6:4, 6:3
NADAL (ŠPA/3) - SEPPI (ITA)
6:3, 6:3
SIMON (FRA/15) - SUGITA (JAP)
7:6, 6:2
BELLUCCI (BRA) - CUEVAS (URU/11)
6:2, 4:6, 6:3
GOFFIN (BEL/8) - SELA (IZR)
6:3, 6:3

MONFILS (FRA/6) - DUTRA SILVA (BRA)
6:2, 6:4
ČILIĆ (HRV/9) - ALBOT (MOL)
6:3, 6:4
MARTIN (SLK) - KOHLSCHREIBER (NEM/13)
b.b.
NIŠIKORI (JAP/4) - MILLMAN (AVS)
7:6, 6:4
DONSKOJ (RUS) - FERRER (ŠPA/7)
3:6, 7:6 (1), 7:5
JOHNSON (ZDA/12) - ELIAS (POR)
6:3, 6:4
FOGNINI (ITA) - PAIRE (FRA/16)
4:6, 6:4, 7:6 (5)
MURRAY (VB/2) - MONACO (ARG)
6:3, 6:1




Osmina finala (Ž), tabela:
SVITOLINA (UKR/15) - S. WILLIAMS (ZDA/1)
6:4, 6:3
KVITOVA (ČEŠ/11) - MAKAROVA (RUS)
4:6, 6:4, 6:4
PUIG (PRT) - MUGURUZA (ŠPA/3)
6:1, 6:1
SIEGEMUND (NEM) - FLIPKENS (BEL)
6:4, 6:3
KEYS (ZDA/7) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/9)
6:3, 3:6, 6:3
KASATKINA (RUS) - ERRANI (ITA)
7:5, 6:2
KONTA (VB/10) - KUZNECOVA (RUS/8)
3:6, 7:5, 7:5
KERBER (NEM/2) - STOSUR (AVS/13)
6:0, 7:5