Tina Šutej je 4,55 m preskočila še pred obilnim deževjem, ki je zajelo Tokio. Foto: Reuters
Tina Šutej je 4,55 m preskočila še pred obilnim deževjem, ki je zajelo Tokio. Foto: Reuters

Kvalifikacije v skoku s palico je evropska dvoranska podprvakinja Šutejdobro opravila. Kvalifikacijska norma je bila 4,70 metra ali najboljših 12 tekmovalk, a so to normo zaradi neugodnih vremenskih razmer oziroma zaradi nalivov znižali.

Zadovoljna sem, da je začelo deževati po mojem skoku 4,55. Verjamem pa, da sem bila, tudi če ne bi deževalo, pripravljena dobro nadaljevati. Tekmo sem suvereno odprla, čeprav prvi skoki mogoče niso bili najboljši, je pa bil skok, ki mi je zagotovil finale, zelo lep in tekoč. Bila sem motivirana in zbrana, da se bo tekma nadaljevala, nimam pa nič proti, če se ni, saj je zaletišče postalo nevarno.

Tina Šutej

V dveh skupinah je skupno nastopalo 30 tekmovalk, v finale jih je napredovalo 12. Med njimi je bila tudi slovenska atletinja, ki je brez večjih težav preskočila prve tri ovire. zadnjo pri 4,55 m. S to višino se je v finale uvrstilo še 11 tekmovalk. Finale bo v četrtek ob 12.20.

K sreči je začelo deževati po premaganih 4,55 m
"Zadovoljna sem, da je začelo deževati po mojem skoku 4,55. Verjamem pa, da sem bila, tudi če ne bi deževalo, pripravljena dobro nadaljevati. Tekmo sem suvereno odprla, čeprav prvi skoki mogoče niso bili najboljši, je pa bil skok, ki mi je zagotovil finale, zelo lep in tekoč. Bila sem motivirana in zbrana, da se bo tekma nadaljevala, nimam pa nič proti, če se ni, saj je zaletišče postalo nevarno," je po tekmi dejala slovenska atletinja.

Palica (Ž), finalistke:               
  . T. ŠUTEJ          SLO         4,55
  . H. BRADSHAW        VB         4,55
  . N. KYRIAKOPOLU    GRČ         4,55
  . K. NAGEOTTE       ZDA         4,55
  . A. NEWELL         KAN         4,55
  . R. PEINADO        VEN         4,55
  . A. SIDOROVA       RUS         4,55
  . W. MURTO          FIN         4,55
  . Y. SILVA          KUB         4,55
  . K. STEFANIDI      GRČ         4,55
  . I. ŽUK            BLR         4,55
  . A. BENGTSSON      ŠVE         4,55
  . M. LELEUX ROMERO  ZDA         4,55
  . H. ŠU             KIT         4,55
  . M. KILIPKO        UKR         4,55
      Finale bo v četrtek ob 12.20.   
Šutej: Ni bil skok za medaljo

Janežič z najboljšim časom sezone brez finala

Janežič na OI tekel najboljši izid sezone

Svoj nastop je v polfinalu teka na 400 m opravil tudi Luka Janežič, in sicer je nastopil v prvi od treh skupin. Osvojil je 7. mesto in ostal brez finala, a odtekel 45,36, kar je njegov najboljši čas letos. V njegovi skupini je s časom 43,88 zmagal Kirani James iz Grenade, ki je postavil tudi najboljši čas polfinala. "Večerni tek me je povsem zadovoljil. Vesel sem, da sem bil še hitrejši kot dopoldne. Glede na sezono bi marsikdo rekel, da tega ne bom zmožen, a sem dokazal, da še vedno spadam med najboljše na svetu. Pričakovanja sem zagotovo izpolnil, nazadnje sem bil tako hiter leta 2018. Veseli me, da sem na najpomembnejšem tekmovanju dosegel dva osebna izida sezone, kar je tisto, kar nekaj šteje," je bil zadovoljen Janežič, ki je na koncu zasedel 15. mesto.

Mihalinec Zidar brez polfinala na 200 m
Maja Mihalinec Zidar je predtem ostala brez polfinala na 200 metrov. V sedmi kvalifikacijski skupini je bila četrta (23,62). Skupno je bil to 35. čas. Iz vsake skupine so napredovale po tri atletinje in še tri najboljše po času. 31-letna Mozirjanka je imela v svoji skupini najslabši prijavljeni izid v tej sezoni. Za dve stotinki je izboljšala svoj najboljši čas v sezoni, v kateri jo je za nekaj časa ustavila poškodba. Precej je zaostala za osebnim rekordom (22,78). Za polfinale je bilo po času treba teči 23,16.

To, da sem dosegla najhitrejši izid letos seveda ni slabo, in to na velikem tekmovanju, kar nikdar ni lahko. A ne glede na vse z izidom nisem zadovoljna. Treningi so kazali, da se stanje poškodbe precej izboljšuje. Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem pravega in dovolj sproščenega koraka. Tečem na silo, kar na 200 metrov nikakor ni optimalno. Žal me je ta poškodba ustavila na poti do ciljev in izidov, za katere sem trenirala.

Maja Mihalinec Zidar

Z izidom ni bila zadovoljna
"To, da sem dosegla najhitrejši izid letos seveda ni slabo, in to na velikem tekmovanju, kar nikdar ni lahko. A ne glede na vse z izidom nisem zadovoljna. Treningi so kazali, da se stanje poškodbe precej izboljšuje. Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem pravega in dovolj sproščenega koraka. Tečem na silo, kar na 200 metrov nikakor ni optimalno. Žal me je ta poškodba ustavila na poti do ciljev in izidov, za katere sem trenirala," je povedala slovenska reprezentantka.

Sezona zanjo še ni končana
To je druga disciplina Maje Mihalinec Zidar, saj je 30. julija izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas (11,54). Je edina v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi v japonski prestolnici, ki je nastopila v dveh disciplinah, več je pričakovala prav na 200 m. "Sezona zame še ni končana. Na treningih sem začela končno delati prave stvari. Ne vem še točno, kje vse bom nastopala, lahko potrdim le domače nastope na ekipnem prvenstvu in v mednarodni ligi. Zdaj lahko spet dobro treniram, a očitno potrebujem še nekaj časa, da se približam izidom, ki bi zadostovali za polfinale, kar je bil tukaj cilj in v kar smo verjeli," je še povedala mlada tekmovalka, ki s ponosom že dve leti nosi tudi verižico s petimi olimpijskimi krogi.

Olimpijske igre 2020 Tokio
Tentoglu je štirikrat preskočil osem metrov, dvakrat pa je v finalu prestopil. Foto: AP
Tentoglu je štirikrat preskočil osem metrov, dvakrat pa je v finalu prestopil. Foto: AP

Tentoglu v zadnji seriji preprečil dvojno zmago Kube
Dopoldan po japonskem času sta bili na sporedu že dve končni odločitvi.
Miltiadis Tentoglu je osvojil zlato medaljo v skoku v daljino. V zadnji seriji je skočil 8,41 metra in prehitel Juana Miguela Echevarrio. Kubanec je že v tretji seriji pristal pri 8,41 m, a je imel slabši drugi poskus (8,09 m). Grk je v peti seriji skočil 8,15 m. Bron je osvojil še ne Kubanec, Maykel Masso (8,21 m).

Tekmovanje se je odločalo v zadnji seriji, pred katero sta bila v vodstvu Kubanca. Najprej je Španec Eusebio Caceres z 8,18 m prehitel Tentogluja in prevzel tretje mesto. Evropski prvak na prostem in dvakratni zaporedni dvoranski prvak stare celine je odgovoril z 8,41 m in prevzel vodstvo.

Ker je imel boljši drugi skok od Echecverie, je Kubanec odšel na zaletišče. V četrtem skoku se je namreč poškodoval in potem ni več nastopal. Tudi zadnjega poskusa ni opravil v celoti, prijel se je za stegensko mišico in moral se je sprijazniti s srebrom.

Miltiadis Tentoglu je v zadnji seriji presenetil oba Kubanca, ki sta želela izpustiti zadnje skoke. Foto: AP
Miltiadis Tentoglu je v zadnji seriji presenetil oba Kubanca, ki sta želela izpustiti zadnje skoke. Foto: AP
Daljina (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Miltiadis TentogluGrčija8,41
2Jose Miguel EchevarriaKuba8,41
3Maykel MassoKuba8,21
Portoričanka Jasmine Camacho-Quinn je že v polfinalu postavila olimpijski rekord 12,26. V finalu je kar za 15 stotink ugnala svetovno rekoderko Kandro Harrison. Foto: AP
Portoričanka Jasmine Camacho-Quinn je že v polfinalu postavila olimpijski rekord 12,26. V finalu je kar za 15 stotink ugnala svetovno rekoderko Kandro Harrison. Foto: AP

Prvo atletsko zlato za Portoriko
Jasmine Camacho-Quinn iz Portorika je upravičila vlogo favoritinje v teku na 100 metrov z ovirami in s tem osvojila prvo atletsko olimpijsko zlato za svojo državo. Po slabem startu je po 30 m prevzela vodstvo in ga do cilja še močno povečala. S časom 12,37 je prepričljivo ugnala tekmice. Druga je bila Američanka Kendra Harrison, ki je z 12,52 za tri stotinke ugnala Jamajčanko Megan Tapper.

Že v nedeljskem polfinalu je za nov olimpijski rekord poskrbela prav 24-letna Jasmine Camacho-Quinn, ki je z 12,26 postavila tudi četrti najhitrejši čas v zgodovini.

45-letni Tihon izpadel v metu kladiva
Na sporedu so bile tudi kvalifikacije v metu kladiva. 45-letni Ivan Tihon, dolgoletni tekmec Primoža Kozmusa, je izpadel s 74,57 metra. Belorus je bil svetovni prvak že leta 2003 v Parizu. Vse njegove dosežke med 22. avgustom 2004 in 21. avgustom 2006 so izbrisali zaradi uživanja nedovoljenih poživil.

Kvalifikacijsko normo 77,50 metra je preseglo le pet metalcev. Najdaljši je bil Poljak Wojciech Nowicki (79,78 m). Finale bo v sredo ob 13.15.

100 m ovire (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jasmine Camacho-QuinnPortoriko12,37
2Kendra HarrisonZdružene države Amerike12,52
3Megan TapperJamajka12,55
Maročan Soufiane El Bakkali je prekinil več kot 40-letno vladavino Kenijcev v teku na 3000 m z zaprekami. Foto: EPA
Maročan Soufiane El Bakkali je prekinil več kot 40-letno vladavino Kenijcev v teku na 3000 m z zaprekami. Foto: EPA

El Bakkali prekinil kenijsko prevlado
V teku na 3000 m z zaprekami so po več kot 40 letih Kenijci izgubili prevlado! Zlato kolajno je osvojil Maročan Soufiane El Bakkali (8:08,90), ki je za slabi dve sekundi ugnal drugouvrščenega Etiopijca Lameche Girmo (8:10,38), najboljši Kenijec je bil šele na tretjem mestu, in sicer Benjamin Kigen (8:11,45). Kenijci so dolga leta kraljevali v tej disciplini na olimpijskih igrah, pred Tokijem so nazadnje brez zlata ostali v Moskvi leta 1980, ko je 'smetano pobral' Poljak Bronislaw Malinowski.

3000 m z zaprekami
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Soufiane El BakkaliMaroko8:08,90
2Lamecha GirmaEtiopija8:10,38
3Benjamin KigenKenija8:11,45

Sifan Hassan olimpijska zmagovalka
V teku na 5000 m za ženske si je tekmice podredila Nizozemka Sifan Hassan, ki je nase opozorila predvsem s predstavo v teku na 1500 m, ko je med nastopom padla, a se vseeno pobrala in zmagala v svoji kvalifikacijski skupini. Tokrat tovrstnih težav ni imela, brez najmanjših težav je dobila ciljni šprint in s časom 14:36,79 postala olimpijska zmagovalka. Drugo mesto je zasedla Kenijka Hellen Obiri (14:38,36), bron Etiopijka Gudaf Tsegay (14:38,87).

5000 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Sifan HassanNizozemska14:36,79
2Hellen ObiriKenija14:38,36
3Gudaf TsegayEtiopija14:38,87

Met diska: zlato v ZDA
V metu diska je slavila Američanka Valarie Allman, ki je disk zalučala skoraj 69 metrov daleč (68,98 m). Srebro je osvojila Nemka Kristin Pudenz (66,86 m), bron Kubanka Yaime Perez (65,72). Bronasto odličje je za 71 cm na četrtem mestu zgrešila Hrvatica Sandra Perković.

Met diska (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Valarie AllmanZdružene države Amerike68,98
2Kristin PudenzNemčija66,86
3Yaime PerezKuba65,72
Maja Mihalinec tekla malo preveč na silo