Maruša Mišmaš Zrimšek je navdušila v kvalifikacijah v veliki vročini. Na štratu teka je bilo kar 37 stopinj Celzija. Le Kenijka Hyvin Kiyeng je bila v finišu hitrejša. Foto: AP
Maruša Mišmaš Zrimšek je navdušila v kvalifikacijah v veliki vročini. Na štratu teka je bilo kar 37 stopinj Celzija. Le Kenijka Hyvin Kiyeng je bila v finišu hitrejša. Foto: AP

Iz vsake skupine so se v finale uvrstile po tri atletinje in še šest najboljših po času. V tretji skupini je v ciljno ravnino skupaj priteklo pet tekačic, le olimpijska podprvakinja iz Ria pred petimi leti Hyvin Kiyeng (9:23,17) je bila hitrejša. Mišmaš Zrimšek je z odličnim finišem končala preizkušnjo na drugem mestu (9:23,36), prehitela je tudi sijajno Etiopijko Mekides Abebe, ki bo v finalu vsekakor kandidatinja za odličja. Skupno je dosegla 10. čas kvalifikacij.

Mišmaš Zrimšek je v svojem prvem olimpijskem nastopu ves čas tekla na čelu. Na merjenju na prvem kilometru je bila na prvem mestu. V vodilni skupini sedmerice je bila tudi po dveh kilometrih. V zadnji krog je šla na tretjem mestu, na katerem je bila tudi na zadnji vodni oviri.

Najhitrejša je bila prva skupina. Winfred Mutile Javi iz Bahrajna je postavila najboljši čas kvalifikacij (9:10,80). Na svetovnem prvenstvu v Dohi leta 2019 je bila četrta, tega leta je ubranila tudi naslov azijske prvakinje. Izkazali sta se tudi Peruth Chemutai iz Ugande (9:12,72) in nekdanja svetovna prvakinja Emma Coburn (9:16,91).

Mišmaš Zrimšek upošteva nasvet Andreja Hauptmana

V finalu upa na bolj zadržan začetek
"Današnji cilj je bil, da se uvrstim med prve tri in pridem neposredno v finale. Ena kljukica je narejena, zdaj pa imam tri dni, da se spočijem in pripravim na finale. Odtekla sem, kot sem želela, bilo pa je težko, saj je termometer kazal kar 38 stopinj," je dejala 26-letna Grosupeljčanka.

"Želim si svoj najboljši tek, biti tekmovalna in se boriti z najboljšimi. Kje je moja meja, ne vem. Želim si biti le svoja najboljša verzija, in ko pridem v cilj, si želim vedeti, da sem naredila vse, kar sem zmogla," je o sredinem finalu še povedala študentka biokemije in priznala, da bi ji v finalu bolj ustrezal malce bolj zadržan začetek in nato ostrejše nadaljevanje.

Maruša Mišmaš: Pričakovala sem zadnji km na polno

Janežič z izidom sezone v polfinale
Luka Janežič se je uvrstil v polfinale na 400 metrov. V tretji izmed šestih skupin je dosegel najboljši letošnji izid 45,44, kar je bilo dovolj za peto mesto. Moral je počakati na razplet preostalih treh skupin, a po času sta bila boljša le še dva tekmovalca. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Američan Michael Cherry (44,82).

Slovenski rekorder se je v polfinale, ki bo v ponedeljek ob 13.05, uvrstil z 18. izidom kvalifikacij. 25-letni član celjskega Kladivarja je začel nekoliko v ozadju, nato napredoval, posebej v ciljni ravnini, v kateri pa sta ga dve mesti ločili od neposredne uvrstitve v polfinale.

"Za pol sekunde sem popravil najboljši izid sezone, zato ne morem biti nezadovoljen. Na najpomembnejši tekmi v letu sem najbolje pripravljen. To je potrdilo, da smo formo tempirali dobro, sposoben pa sem več, tek je bil daleč od popolnega," je po nastopu povedal dolgoletni slovenski reprezentant in bil zadovoljen, da je kljub težavam s poškodbo prišel do takšnega dosežka.

"Predvsem se mi zdi, da je bila druga polovica druge krivine malo slabša. Če bi se mi tam izšlo bolje, bi lahko napadal tudi prvo trojico, saj sem imel finiš dober. Po vsej ravnini je težko napadati in malo mi je zmanjkalo," je še dodal Janežič.

Janežič po času v polfinale teka na 400 m

3000 m zapreke (Ž), finalistke:       
  . W. M. JAVI        BRN      9:10,80
  . P. CHEMUTAI       UGA      9:12,72
  . E. COBURN         ZDA      9:16,91
  . C. FRERICHS       ZDA      9:19,34
  . G. F. KRAUSE      NEM      9:19,62
  . B. CHEPKOECH      KEN      9:19,82
  . Z. WONDEMAGEGN    ETI      9:20,01
  . G. LALONDE        KAN      9:22,64
  . H. KIYENG         KEN      9:23,17
  . M. MIŠMAŠ ZRIMŠEK SLO      9:23,36
  . L. GEGA           ALB      9:23,85
  . M. ABEBE          ETI      9:23,95
  . V. CONSTIEN       ZDA      9:24,31
  . E. BIRD            VB      9:24,34
  . G. GREGSON        AVS      9:26,11
      Finale bo v sredo ob 13.00.     

Atletika, posnetek nastopov Maruše Mišmaš in Luke Janežiča