Slovenijo je v skupinskem delu, ki ga je opravila z odliko, saj je zmagala na vseh treh tekmah, krasila kolektivna igra. Svoj košček k veliki zmagi so danes prispevali vsi. Foto: AP
Slovenijo je v skupinskem delu, ki ga je opravila z odliko, saj je zmagala na vseh treh tekmah, krasila kolektivna igra. Svoj košček k veliki zmagi so danes prispevali vsi. Foto: AP

To je bil pravi košarkarski boj, a kaj ne bi bil, saj je bilo na kocki veliko. Slovenija si je z zmago priborila status nosilca v četrtfinalnem obračunu, kar je prineslo vsaj na papirju lažjega tekmeca. Možnosti sta bili dve, Nemčija ali Italija, žreb pa je določil, da je naslednja ovira Nemčija. Tekma bo na sporedu v torek, 3. avgusta, ob 3.00.

Sorodna novica Murić: Španci so se bali te tekme in so se posebej pripravljali na nas
Vlatko Čančar je bil z 22 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Reuters
Vlatko Čančar je bil z 22 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Reuters

Četrtfinalne pare na košarkarskem turnirju v Tokiu je določil žreb takoj po koncu skupinskega dela tekmovanja. V četrtfinale so se uvrstili zmagovalci vseh treh skupin in vsi drugouvrščeni ter dve najboljši tretjeuvrščeni reprezentanci. Trije zmagovalci in najboljša drugouvrščena ekipa (ZDA) so bili v bobnu 1, preostale reprezentance pa v bobnu 2.

Ob zmagi v četrtfinalu se bo Slovenija uvrstila v polfinale, kar bi bil za reprezentanco, ki prvič nastopa na olimpijskih igrah, velikanski uspeh. Mogoč tekmec v polfinalu bi bil zmagovalec dvoboja med Francijo in Italijo.

Sorodna novica "Lahko smo ponosni, da smo svetovne prvake prisilili v 40 minut igranja cone"

Čančar prvi strelec Slovenije proti Španiji
Tekma je bila napeta vse srečanje, Španci so sicer v tretji četrtini vodili že za 12 točk, Slovenci pa so s kolektivno igro hitro izničili zaostanek. V sami končnici so prevzeli vajeti v svoje roke, veliko zmago pa je s trojko potrdil kapetan Edo Murić.

Prvi strelec slovenske izbrane vrste je bil Vlatko Čančar (4/7 za 3), v ključnih trenutkih sta se izkazala tudi Mike Tobey (16 točk) in Klemen Prepelič (15 točk), Luka Dončić (v prvi četrtini je dobil tri osebne napake) je dosegel 12 točk.

Zaključek tekme Španija - Slovenija
Luka Dončić je še kako znan španski športni javnosti, saj se je kalil v Realu. Foto: Reuters
Luka Dončić je še kako znan španski športni javnosti, saj se je kalil v Realu. Foto: Reuters

Prva četrtina
Za Slovenijo so tekmo začeli Luka Dončić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Vlatko Čančar, Jaka Blažič.

Španci so tekmo začeli s trojko Rudyja Fernandeza, ko je prosti met zadel še Marc Gasol, je bilo 4:0 za Špance. Prvi koš je za Slovenijo po dobrih dveh minutah igre dosegel Vlatko Čančar (4:3). Marc Gasol je odgovoril s trojko, a tudi Čančar je bil natančen pri metu za tri točke (7:6). Za Špance je tretjo trojko zadel Alberto Abalde (10:6). V eni lepših akcij tega dela igre je Dragić protinapad končal s polaganjem (12:10). Dončić je svojo prvo točko dosegel v šesti minuti, pri izvajanju prostih metov je bil polovično uspešen (17:13). Nato pa je zadel svoj prvi koš iz igre, in to noro trojko (19:16). Dončić je v prvi četrtini, ki so jo Španci dobili s +4 (24:20), naredil tri osebne napake.

Analiza prvega polčasa tekme Španija – Slovenija

Druga četrtina
Slovenija je drugo četrtino začela z delnim izidom 0:6, po trojki Eda Murića je Slovenija tudi prvič na tekmi prevzela vodstvo (24:26). Sledil je strelski mrk na obeh straneh. Španci so se prvi zbudili, po petih zaporednih točkah Sergia Llulla (trojka in polaganje) so znova povedli (29:26). Aleksander Sekulić je posredoval z minuto odmora. Španci so ohranjali prednost. Po trojki Prepeliča se je Slovenija v 16. minuti približala na le točko zaostanka (33:32). Slovenija je izenačila v 18. minuti, Dončić je mojstrsko podal Čančarju, ki je zadel (35:35). Po dveh zadetih prostih metih Dončića je Slovenija vodila za točko (36:37). Po drugi trojki Abalda in dveh zadetih prostih metih Tobeyja je bil izid znova izenačen (39:39). Tobey je bil znova uspešen, tokrat z metom iz igre, a Rubio je prav tako zadel (44:41). To so bile tudi zadnje točke v prvem polčasu.

V prvem polčasu sta največ točk dosegla Ricky Rubio (11 točk) in Vlatko Čančar (12 točk). Luka Dončić, ki ima tri osebne napake, je dosegel 8 točk.

Luka Dončić je po treh dosojenih osebnih napakah v prvi četrtini moral na klop. Na koncu je zbral 12 točk, 14 skokov ter 9 podaj. Foto: Reuters
Luka Dončić je po treh dosojenih osebnih napakah v prvi četrtini moral na klop. Na koncu je zbral 12 točk, 14 skokov ter 9 podaj. Foto: Reuters
Soigralca pri Valencii, Klemen Prepelič (15 točk) in Mike Tobey (16 točk in 14 skokov), sta odlično sodelovala. Foto: Reuters
Soigralca pri Valencii, Klemen Prepelič (15 točk) in Mike Tobey (16 točk in 14 skokov), sta odlično sodelovala. Foto: Reuters

Tretja četrtina
Španci so drugi polčas začeli z delnim izidom 5:0 (49:41). Prvi je za Slovenijo zadel Dragić (49:43). Slovenija je poskušala z meti od daleč, a ni bila uspešna. Učinkoviti so bili Španci – dve zaporedni trojki je zadel Fernandez – za prvo dvomestno prednost (55:43). Po minuti odmora je Slovenija izvedla uspešno akcijo, Tobey je podal Čančarju, ki je končal z metom pod košem (55:45). Rubio je z osmo asistenco zaposlil Victorja Claverja, ki je zabil za +12 (57:45).

Slovenija je odgovorila z delnim izidom 2:8. Dragić je najprej podal Tobeyju, ki je zadel, nato je Dončić izkoristil dobro podajo Blažiča in zadel trojko. Svojo tretjo trojko je vknjižil Čančar (59:53). Slovenija je v nadaljevanju prepolovila zaostanek, trojko je zadel Blažič (61:58).

Čančar: Res dobra tekma, tudi gledalci doma so uživali

Potem ko je Dragić dobil tehnično napako zaradi simuliranja, je slovensko klop na noge dvignil Žiga Dimec, ki je hiter protinapad končal z zabijanjem (64:60). Po drugem košu Dimca in trojki Čančarja je Slovenija zaostajala za dve točki (68:66). Dimec se je dobro znašel pod košem, dosegel je koš za izenačenje (68:68). Tretjo četrtino so Španci sklenili s prednostjo dveh točk (70:68).

Četrta četrtina
Dončić je zadnjo četrtino začel s hitrim košem za izenačenje (70:70). V hitrem protinapadu je nato zabil Tobey (70:72). Pri Špancih je trojko zadel Pau Gasol (73:72).

Klemen Prepelič je nato zgrešil trojko, a v napadu je skočil Tobey in zabil (73:74). Llull je zadel trojko (76:74). Tobey je znova uspešno skočil v napadu in zadel za novo izenačenje (76:76).

Žiga Dimec v atraktivni akciji. Foto: Reuters
Žiga Dimec v atraktivni akciji. Foto: Reuters

Španci so nadaljevali serijo trojk – zadela sta Abalde in Pau Gasol – za +6 (82:76). Slovenci so po minuti odmora ustavili naval Špancev in še več, tri in pol minute pred koncem so prevzeli vodstvo (82:83). Prepelič je v pravem trenutku zadel trojko za +1 Slovenije (85:86). Nato je košarkar Valenciee odlično podal svojemu klubskemu soigralcu Tobeyju, ki je zabil za povišanje vodstva (85:88). Po minuti odmora Scariola je Rubio prevzel odgovornost pri Špancih in bil je uspešen (87:88). Tobey je 19 sekund pred koncem zgrešil koš za povišanje vodstva, a tudi Španci so zgrešili trojko. Do žoge je prišel Prepelič, nad njim so Španci naredili osebno napako. Prepelič je bil zanesljiv s črte prostih metov (87:90).

Do konca je bilo še 13,4 sekunde, selektor Španije Sergio Scariolo je vzel zadnjo minuto odmora. Rubio je zgrešil trojko, do žoge pa je prišel Dragić, ki so ga Španci ustavili z osebno napako. Dragić je zadel oba prosta meta (87:92). Za piko na i pa je kapetan Murić ukradel žogo in zadel trojko za zasluženo zmago Slovenije.

Veselje Slovencev. Foto: Reuters
Veselje Slovencev. Foto: Reuters
Murić: V četrtfinale peljem borbeno ekipo

Murić: V četrtfinale peljem borbeno ekipo
Po tekmi je kapetan Edo Murić strnil misli ob veliki zmagi. Na vprašanje novinarke TV Slovenija Maje Hrvatin, kakšno ekipo pelje v četrtfinale, je odgovoril: "Sigurno borbeno, ne obupamo do konca. Vemo, da se bodo morali z nami 40 minut tepsti, če bodo hoteli zmagati. V tretji četrtini so vsi misli, da je že konec, ampak smo pokazali svoje srce, željo, nismo obupali. Igrali smo do konca, in to se je obrestovalo. Vsa čast fantom, kapa dol za borbenost. Vrniti se proti Špancem ni lahko, sploh ko gre za med štiri najboljše ekipe, kapo dol in ponosen sem na vse nas." Nadaljeval je: "Moramo ostati skromni, vemo, da letanje z glavami neporaženih nas lahko veliko stane že na naslednji tekmi, tako da je treba je ostati na tleh." Koga pa si želi v četrtfinalu: "Najraje bi, da mi igramo takšno košarko, kot jo igramo. Ne bomo se ozirali na nasprotnika. Če hočeš biti prvak, moraš vse zmagati. Mi merimo na najvišja mesta, do kam bomo prišli, bomo videli. Že to, kar smo zdaj naredili, je izjemen uspeh, ampak naredili bomo vse, da ga še premaknemo navzgor."

Prepelič: V drugem polčasu nas je Dončić povezal
Rick Rubio je bil z 18 točkami najboljši strelec Španije. Foto: Reuters
Rick Rubio je bil z 18 točkami najboljši strelec Španije. Foto: Reuters

Klemen Prepelič je povedal: "Zelo težka tekma. Luka je hitro dobil tri osebne napake, tako da je bilo za nas dosti nenormalno igrati brez njega kar nekaj časa, ampak mislim, da smo tudi ostali igralci pokazali določeno mero borbenosti in kvalitete. V drugem polčasu nas je Luka sigurno povezal tako kot on sam najboljše zna. Ko je igra stekla in smo zadeli nekaj metov od zunaj, je bilo veliko lažje."

Izjave po tekmi
Sergio Scariolo, selektor Španije: "Rad bi čestital Sloveniji za zmago. Hkrati pa bi rekel, da sem zelo ponosen na svoje igralce, ki so vse do konca verjeli v zmago. Peščica detajlov in z našega stališča tudi napak je odločila končni razplet v korist Slovenije v zadnjih minutah. Igrali smo dobro, saj nam je Slovenija dala 30 točk manj, kot jih je dajala na zadnjih tekmah, in skoraj nam je uspelo. A to je dober nasprotnik, ki je zaigral odlično tudi takrat, ko smo odrezali Dončića. Zdaj se moramo čustveno in fizično pobrati in se v četrtfinalu predstaviti z najboljšo verzijo ekipe. Večji del tekme so to danes že kazali."

Pau Gasol je vknjižil osem točk. Foto: Reuters
Pau Gasol je vknjižil osem točk. Foto: Reuters

Victor Claver, košarkar Španije: "Odigrali smo zelo težko tekmo proti Sloveniji. Vseh 40 minut smo dali od sebe vse in – kot je rekel trener – odločili so drobni detajli. Seveda smo zdaj žalostni, a že jutri se bomo začeli pripravljati za nadaljevanja turnirja."

Jaka Blažič: "Nismo igrali najboljše tekme. V napadu smo imeli zelo veliko odprtih metov, ki pa jih nismo realizirali, in to se je pokazalo na našem ritmu. Vesel pa sem, da smo v končnici pokazali takšen karakter in v tako težki končnici zmagali. Letos še nismo imeli prilike igrati take tekme. In tako odigrati proti svetovnim prvakom, je pohvale vredno ter pomembno za samozavest."

Žiga Dimec: "Takšne obrambe s strani Špancev nismo pričakovali. Mislim pa, da smo se dobro znašli in dokazali, da smo ostali dovolj kakovostni in da lahko zmagamo, tudi če nam odrežejo Luko Dončića. Pomembno je, da bomo v četrtfinalu dobili lažjega nasprotnika, vsaj na papirju, saj tukaj lahkih nasprotnikov ni."

Odzivi po zmagi košarkarjev nad Španci z analizo Boštjana Nachbarja

Košarka (M), skupina C, 3. krog

ŠPANIJA - SLOVENIJA
87:95 (24:20, 20:21, 26:27, 17:27)
Rubio 18, Abalde 14, R. Fernandez in Llull po 12, M. Gasol 9, P. Gasol 8, Rodriguez 5, Claver 4, Abrines 3, Hernangomez 2; Čančar 22, Tobey 16 in 14 skokov, Prepelič 15, Dončić 12 in 14 skokov ter 9 podaj, Blažič 10, Murić 8, Dimec in Dragić po 6.

Prosti meti: 13/16; 21/27
Met za dve: 13/33; 19/36
Met za tri: 16/44; 12/38
Skoki: 41; 51
Podaje: 24; 25

Košarka (M) - Španija : Slovenija
Analiza tekme Španija – Slovenija

ARGENTINA - JAPONSKA
97:77 (26:16, 20:22, 19:15, 32:24)
Scola 23, Campazzo 17; Baba 18.

Lestvica: Slovenija 6, Španija 5, Argentina 4, Japonska 3.


Četrtfinale, torek, 3. avgusta:

Ob 3.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA

Ob 6:40:
ZDA - ŠPANIJA

Ob 10.20:
FRANCIJA - ITALIJA

Ob 14.00:
AVSTRALIJA - ARGENTINA


Polfinale, četrtek, 5. avgusta (mogoče ure so ob 6.15 in 13.00).

SLOVENIJA/NEMČIJA - FRANCIJA/ITALIJA
ZDA/ŠPANIJA - AVSTRALIJA/ARGENTINA


Tekma za tretje mesto, sobota, 7. avgusta, ob 13.00.

Finale, sobota, 7. avgusta, ob 4.30.