Oblačila italijanske reprezentance. Foto: Reuters
Oblačila italijanske reprezentance. Foto: Reuters

Slovesnost ob odprtju olimpijskih iger je bila tudi v tem pandemičnem letu, ko so bile maske obvezne, rdeča preproga barvitih in slikovitih oblačil, pri čemer so bile nekatere bolj, druge manj domiselne.

Tako je ponovno veliko pozornosti pritegnil daleč najslavnejši tekmovalec iz Tonge, polgoli, naoljeni, zanimivi Pita Taufatofua, odet v zgolj tradicionalno krilce, za katero so to že tretje olimpijske igre.

Največja atrakcija ostaja zastavonoša Tonge, zanimivi Pita Taufatofua. Foto: Reuters
Največja atrakcija ostaja zastavonoša Tonge, zanimivi Pita Taufatofua. Foto: Reuters

In za Taufatofuo OI v resnici niso toliko dogodek, kjer bi si obetal kako medaljo – kar dokazujejo tudi njegovi neselektivni nastopi tako na poletnih (Rio 2016) kot zimskih OI (Pjongčang 2018).

Tudi na svojih tretjih igrah je bil izbran za zastavonošo (športna konkurenca na Tongi očitno ni ravno močna) in tudi tokrat so bile predvsem predstavnice nežnejšega spola nad videnim navdušene. Taufatofua bo sicer v Tokiu tekmoval v tekvondoju, medtem ko je v Pjongčangu tekmoval v teku na smučeh.

Manj navdušenja je bilo zaznati nad italijanskimi oblačili. Narod, ki slovi po visoki modi, je z izborom olimpijskih oblačil tokrat popolnoma in skrajno neslavno pogorel. In to, čeprav jih je oblikoval sam Giorgio Armani.

Kot da bi "zastava izbruhnila Pac-Mana"

Kako je torej mogoče, da je eden največjih živečih modnih kreatorjev brcnil tako v temo?

Takole so zapisali pri Yahoo News: "Slovesnost ob odprtju OI je kaotična, a čudovita modna revija. Večina oblačil je relativno nedolžnih, ampak peščica jih vedno izstopa. Včasih, ker so tako dobre, ampak po navadi, ker so slabe. In tu vstopi Italija. Njihova oblačila so bila nemudoma opazna, ker so bila tako neskončno, nerazumljivo grozljiva. Videti so, kot da bi italijanska zastava požrla Pac-Mana, nato pa bi jo obšla neznosna slabost in vse skupaj pobruhala po beli srajci. Celo čevlji so potiskani z italijansko zastavo."

Paragvajski
Paragvajski "brivci". Foto: Reuters

Armani sicer oblikuje uradna oblačila olimpijskih reprezentanc Italije že vse od leta 2012.

New York Times sicer piše, da so bila oblačila oblikovana z obilico simbolizma – suknjiči iz recikliranega poliestra so beli, da bi simbolizirali "čistost v športu", na notranji strani je všita prva vrstica italijanske himne, potisk pa simbolizira japonsko zastavo, samo, da je v italijanskih barvah.

Sorodna novica Olimpijske igre so se začele, ogenj prižgala Naomi Osaka

Med poraženci tudi Švica in Ukrajina

Pri Yahooju so poleg italijanske zbrali še devet oblačil, ki so se jim zdela najgrša, pri čemer so si kritiki pri nekaterih dokaj enotni, pri drugih pa so bolj razdeljeni.

Tako jim gre v nos ukrajinsko oblačilo ("Kot skateboarderji iz 90."), švicarska ("Grda, rjava, nelaskava"), pri Luksemburgu so jih zmotila ženska oblačila, pri katerih so skombinirali srebrni anorak z dolgo obleko iz tila, kritizirali pa so tudi ruska ženska oblačila, kjer se je oblikovalka odločila za precej konfuzno kombinacijo trenirke, suknjiča in usnjenega pasu.

Nič kaj dobro je niso odnesli niti Gruzija, Kostarika ("Kot da se podajajo na najbolj dolgočasen safari vseh časov"), Grenada z neonskimi oblačili, Paragvaj ("Videti so, kot da bi ušli iz brivnice") in Belgija, kjer jih je zmotil "najgrši potisk vseh časov".

Med najelegantnejšimi ZDA in Liberija

Je pa po drugi strani revija Forbes v svoj izbor oblačil z največ sloga uvrstila tudi Rusijo in pohvalila oblikovalko Anastasio Zadorino, ki da ni imela lahke naloge kombinirati belo, rdečo in modro z vsemi pravnimi omejitvami (Rusija nastopa pod olimpijsko zastavo), a ji je to uspelo.

Pri Forbesu so bili naravnost navdušeni nad oblačili reprezentance ZDA, ki jo je ponovno oblekel Ralph Lauren, pohvalili pa so tudi nekonvencionalno Češko, Kazahstan, Japonsko, Kitajsko, Južno Afriko in Liberijo, katere oblačila so tudi pri modni bibliji Vogue oklicali za "najbolj kulska".