Sumoborec je tekmovalce pričakal po ostrem zavoju. Foto: AP
Sumoborec je tekmovalce pričakal po ostrem zavoju. Foto: AP

Po mnenju nekaterih tekmovalcev naj bi bila realistični kip sumoborca in zaplata češnjevih dreves na progi razlog, da so se konji med posameznim tekmovanjem v preskakovanju ovir prestrašili. Ovira rokoborca je bila namreč postavljena po ostrem zavoju. "Ko se obrneš, vidiš zadnjico velikega moškega," je dejal britanski jahač Harry Charles in dodal, da je opazil, da se je nekaj konj tega ustrašilo in se nenadoma pred oviro zaustavilo.

Ena izmed novih ovir je ogromen suši. Foto: AP
Ena izmed novih ovir je ogromen suši. Foto: AP

Jahači so postavitev proge vseeno pohvalili – slikovite ovire, ki morda zmedejo žival, so namreč zaščitni znak olimpijskih jahaških aren, po njihovem mnenju pa je naloga jezdeca prav to, da žival na stezi umiri, poroča AP.

Oblikovalca proge je navdihnil tudi obisk Tokia. Foto: AP
Oblikovalca proge je navdihnil tudi obisk Tokia. Foto: AP

Namesto sumoborca in češnjevih dreves samuraj in velikanski suši

Oblikovalec proge Santiago Varela je svojo izbiro zagovarjal, dejal je, da sumoborec ni bil kriv, da nekateri konji niso želeli preskočiti 10. ovire. Spodletele poskuse in vznemirjenost konj je pripisal neizkušenosti jahačev, poudaril pa je, da v potek proge nikoli ne bi vključil elementov, ki bi zavedli konja. "Verjamem, da smo progo zgradili na za konje pošten način, vedno jo ustvarimo z mislijo na konje," je še dodal in poudaril, da je s progo zadovoljen, konji pa so po njegovem mnenju dobro skakali. Varelo so sicer navdihnili obisk Tokia in pogovori s strokovnjaki glede lokalne kulture in zgodovine.

Nekatere ovire z japonsko tematiko, vključno s češnjevimi drevesi in realističnim rikišijem, so pred začetkom skupinskega dela tekmovanja zamenjali, sprememba pa naj ne bi bila povezana z opazkami tekmovalcev, Varela je to načrtoval že ves čas. Med različnimi krogi se namreč skakalna steza vedno spremeni – med drugim so na progo dodali realističnega samuraja in ogromen suši.